Stel je bent een publieke organisatie en je wilt graag meer online samenwerken en in contact staan met je publiek. Op dit moment ben je daarvoor aangewezen op datakapitalistische platforms; de eigenlijk nogal asociale sociale media als Facebook, Instagram, Twitter en TikTok. Hoog tijd om het heft in eigen hand te nemen en zelf een veilige online publieke ruimte te ontwerpen! Dat is waar platforms als PubHubs en Kenniscloud mee bezig zijn. Maar wat kun je daar precies? En hoe zou jij dit soort platforms willen inzetten? Kom meedenken en prototypen tijdens de eerste editie van Publieke Pioniers; een tweedaagse hackathon.
De meeste Nederlanders communiceren online via mondiale sociale media platformen die een verdienmodel hebben waarbij ze gebruikersdata ruilen voor gratis toegang tot deze platformen. Facebook, Instagram, Twitter of TikTok zijn gericht op wereldwijde connectiviteit tussen individuen.
Steeds meer publieke organisaties, van omroepen en bibliotheken tot culturele en maatschappelijke instellingen willen burgers een online publieke ruimte bieden waarin niet mondiale connectiviteit, maar collectiviteit centraal staat. Een veilige en vertrouwde online omgeving voor communicatie, samenwerking en de uitwisseling van kennis en informatie. Een door gebruikers zelf gemodereerde online omgeving met functionaliteiten waarin ze zelf kunnen beslissen over opslag van data en toegang tot content.
PubHubs (pubhubs.net), een nieuw Nederlands community netwerk in ontwikkeling aan de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht, en KennisCloud van de Bibliotheek Midden-Brabant bieden nieuwe perspectieven waarin publieke waarden wél centraal staan. Maar hierop zijn nog maar weinig concrete use-cases, toepassingen of prototypes ontwikkeld.