De publieke pioniers nemen je mee op ontdekkingstocht door de wereld van PubHubs en Kenniscloud. Zou het echt? Dat er sociale media bestaan waar men niet verslaafd raakt aan dopamine hits, waar het datakapitalisme geen voet aan de aarde krijgt en waar publieke waarden nog hoogtij vieren. Dat er plek is voor publieke instellingen om online gemeenschappen op te bouwen. Maar wat kan je precies met publieke, écht sociale media als Pubhubs en Kenniscloud? Zoek het uit met tijdens de eerste Publieke pioniers- hackathon van dit jaar. VPRO Medialab, Bibliotheek LocHal en NPO Innovatie nodigen je uit voor twee dagen van brainstormen, experimenteren en prototyping. Na afloop doen we verslag van ons avontuur bij het grote publiek, een avond vol inspirerende sprekers en jullie conceptpitches.

Stel je bent een publieke organisatie en je wilt graag meer online samenwerken en in contact staan met je publiek. Op dit moment ben je daarvoor aangewezen op datakapitalistische platforms; de eigenlijk nogal asociale sociale media als Facebook, Instagram, Twitter en TikTok. Hoog tijd om het heft in eigen hand te nemen en zelf een veilige online publieke ruimte te ontwerpen! Dat is waar platforms als PubHubs en Kenniscloud mee bezig zijn. Maar wat kun je daar precies? En hoe zou jij dit soort platforms willen inzetten? Kom meedenken en prototypen tijdens de eerste editie van Publieke Pioniers; een tweedaagse hackathon.  

De meeste Nederlanders communiceren online via mondiale sociale media platformen die een verdienmodel hebben waarbij ze gebruikersdata ruilen voor gratis toegang tot deze platformen. Facebook, Instagram, Twitter of TikTok zijn gericht op wereldwijde connectiviteit tussen individuen.  

Steeds meer publieke organisaties, van omroepen en bibliotheken tot culturele en maatschappelijke instellingen willen burgers een online publieke ruimte bieden waarin niet mondiale connectiviteit, maar collectiviteit centraal staat. Een veilige en vertrouwde online omgeving voor communicatie, samenwerking en de uitwisseling van kennis en informatie. Een door gebruikers zelf gemodereerde online omgeving met functionaliteiten waarin ze zelf kunnen beslissen over opslag van data en toegang tot content.  

PubHubs (pubhubs.net), een nieuw Nederlands community netwerk in ontwikkeling aan de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht, en KennisCloud van de Bibliotheek Midden-Brabant bieden nieuwe perspectieven waarin publieke waarden wél centraal staan. Maar hierop zijn nog maar weinig concrete use-cases, toepassingen of prototypes ontwikkeld.

Tweedaagse hackathon

Op 20 en 21 juni organiseren het VPRO Medialab en de Bibliotheek LocHal in Tilburg een tweedaagse hackathon om te onderzoeken hoe PubHubs en KennisCloud kunnen worden ingezet om die veilige, digitale publieke ruimte vorm te geven. 

Ben jij een creatieve denker en/of doener, of heeft jouw organisatie ambities met online communities of burgerparticipatie, en wil je bijdragen aan de ontwikkeling van een online publieke ruimte op basis van publieke waarden? Meld je dan aan voor de Publieke Pioniers hackathon in bibliotheek de LocHal, Tilburg. Je kunt individueel aanmelden of als team. De inschrijving sluit op 6 juni. 

Meedoen? Aanmelden!

Aanmelden voor de hackathon kan via dit formulier.

Data: Dinsdag 20 juni en woensdag 21 juni, beide dagen van 10:00 tot 18:00
Locatie: Bibliotheek LocHal Tilburg 
Adres: Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Wat gaan we doen?

Onder begeleiding van experts en ontwikkelaars van PubHubs en KennisCloud gaan we twee dagen aan de slag met een zestal team om te concepten, designen en te prototypen. Aan het einde van de tweede dag kiest een deskundige jury een winnend project.

Het winnende team krijgt de gelegenheid om met financiering van een van de partners hun project door te ontwikkelen en te valideren.

Extra publieke programma's

In de avond van de eerste dag, dinsdag 20 juni, vind in de LocHal ook een Tegenlicht MeetUp plaats over Kunstmatige Intelligentie. Aanmelden kan via het fromulier op KennisCloud

Op woensdagavond organiseren we in samenwerking met NPO Innovatie het avondprogramma Publieke Pioniers waar we een mix van relevante, innovatieve projecten van publieke omroepen en lokale initiatieven zullen uitlichten.

Meer over het programma en hoe je kunt aanmelden vind je hier.