De publieke pioniers nemen je mee op ontdekkingstocht door de wereld van Virtual Production, Meta-Humans en Game-engines. Benieuwd naar wat de media technologie van de toekomst te bieden heeft in handen van de makers van de toekomst? Zoek het uit in de tweede Publieke Pioniers- hackathon van dit jaar. VPRO Medialab en NPO Innovatie nodigen je uit voor twee dagen van brainstormen, experimenteren en prototyping in innovatie-hub Enschede.

In december 2022 sloten we onze reeks hackathons af met de speciale editie It's All in the Game, waarbij vijf teams van verschillende omroepen kennis maakten met de mogelijkheden om media te maken met live interactie door het gebruik van game-engines.

In de Indian Summer van Enschede geven we met Publieke Pioniers #2 daaraan een vervolg. Het VPRO Medialab gaat in samenwerking met studenten van Hogeschool Saxion, AKI, ROC Enschede en Universiteit Twente twee dagen experimenteren om media te maken met de tools van morgen. Een tiental teams gaan aan de slag met een vraag van een omroep (HUMAN, VPRO, BNNVARA, RTV-Oost, KRONCRV) of mediamaker. Na twee dagen pitchen ze hun prototype aan een deskundige jury. Het winnende project zal gedurende één semester verder worden uitgewerkt.

Tweedaagse hackathon

Op 28 en 29 september landt VPRO Medialab midden in innovatie-hub Enschede. In een samenwerking met Hogeschool Saxion en andere onderwijsinstellingen gaan teams van jonge talenten, onze virtuele virtuozen, aan het werk om hun creatieve licht te laten schijnen op nieuwe vormen van storytelling, nieuwe vormen van media-productie, met de tools die zij mede ontwikkelen en vormgeven. De tools van hun toekomst.

Gestimuleerd door NPO Innovatie komen ormoepen en media-instellingen met een prangende vraag of een creatieve uitdaging. Twee dagen lang zullen zij intensief met de studenten samenwerken om tot ee eerste oplossing te komen, die het vertrekpunt kan zijn voor verder uitwerking en onderzoek. Deelnemende studenten hebbem een achtergrond in game technologie. Ze komen van zowel praktische, creatieve als theoretische studies van het ROC, Hogeschool Saxion, kunstacademie Artez en Universiteit Twente.

De studenten worden door hun docenten geselecteerd en gematcht met een onderzoeksvraag. Vervolgens zullen ze vanaf 4 september de hackathon voorbereiden met literatuuronderzoek, prototypes en kleine gebruikerstesten. Tijdens de hackathon gaan ze met 1 of 2 omroepmedewerkers van hun casus aan de slag om tot een sterk concept met mooie prototypes te komen.

Na afloop van de hackathon wordt er een winnaar gekozen die later kan gaan intekenen voor een validatie bij NPOi, bovendien zullen 5 Saxion studenten een kansrijk concept oppakken als studie-project en dat in de resterende 20 weken van het semester uitwerken.Mooie kans dus om vrijblijvend een omroepvraag rond game-technologie te laten onderzoeken en uitwerken, misschien zelfs een semester lang. Meedoen? Check of je 1 of 2 afgezanten naar Enschede kunt sturen die mee kunnen doen met de tweedaagse hackathon (verblijf in Enschede regelen wij).

Publieke Pioniers inspiratie avond

Op woensdag, 27 september, trappen we de innovatie-expeditie af met een avond in TETEM. In een mix van innovatieve projecten uit het Mediapark en Enschede, talks en pitches, brengen we de creatieve geesten aan de kook. Programma volgt, maar meld je nu vast aan als je er bij wilt zijn. Be there or be square.

Partners

Publieke Pioniers #2 komt tot stand in een samenwerking van VPRO Medialab, NPO Innovatie en de Saxion Hogeschool.

NPO Innovatie: innovatie.npo.nl 
Hogeschool Saxion: www.saxion.nl
AKI Academy for Art & Design: aki.artez.nl
ROC Twente: www.rocvantwente.nl
Universiteit Twente: www.utwente.nl

Over Publieke Pioniers

Verbindingen in media-innovatie, storytelling, nieuw talent en publiek

Publieke Pioniers is een intiatief van het VPRO Medialab en NPO Innovatie om vanuit de omroepen samenwerking op te zoeken met makers, innovators, en instellingen in het hele land. We zoeken innovatie-hubs op, starten intensieve samenwerking met onderwijs-instellingen waar de media-makers van morgen worden opgeleid. Dat doen we ondermeer in een unieke combinatie van publieke events en hackathons, in wisselende partnerships maar altijd op locatie. Gedreven door ons motto Met|Voor|Door (het publiek) en altijd met publieke waarden by design, organiseren we in 2023:

  • Publieke Pioniers #1: Écht sociale netwerken (Bibliotheek LocHal, MindLabs) Tilburg, juni 2023
  • Publieke Pioniers #2: Virtuele Virtuozen (Saxion, ROC, Artez, Universiteit Twente) Enschede, september 2023
  • Publieke Pioniers #3: Synthetic Truth (partners gezocht, locatie nog onbekend), november/december 2023