Home Smart Home

Home Smart Home

De verwarming van je huis wordt geregeld door Nest, de stofzuiger besluit dat je huis een schoonmaakbeurt nodig heeft en boodschappen bestel je via Amazon-assistent Alexa. Internet of Things (ook bekend onder de afkorting IoT) is steeds meer alom tegenwoordig. Met het project Home Smart Home verkent het VPRO Medialab de gevolgen.

Apparaten die wij dagelijks gebruiken zoals een tv, een koelkast, een thermostaat, een wekker, worden steeds vaker gekoppeld aan het internet. Dit worden dan smart of connected devices genoemd. Jouw bewegingen in huis worden getracked, gewoontes worden vastgelegd, apparaten leren jou goed kennen en weten steeds beter waar jouw behoeftes liggen. Daarmee kunnen zij ook gegevens opslaan, reageren op patronen in ons gedrag en ook aan elkaar gekoppeld worden en data uitwisselen. 

Maar welke gevolgen heeft deze nieuwe technologie op het leven van mensen? Deze devices zijn bedoeld om jouw gemak te dienen en het leven simpeler te maken. Maar volgen deze apparaten klakkeloos jouw wensen of is hebben ze ook invloed op jou? Willen we wel dat deze apparaten allerlei informatie over ons opslaan? 

Deze vragen staan centraal in het hoofdproject van VPRO Medialab in 2018: Home Smart Home.

drie korte films

MAYA, RITA, ALEX

In samenwerking met VPRO Drama en getalenteerde filmmakers produceert VPRO Medialab drie shorts die scenario's schetsen van de nabije toekomst, waarin wij samenleven met smart devices. De films komen in de herfst van 2018 online.

MAYA - Nils Vleugels/Anouk Vleugels
Tom’s digitale assistent weet eerder dan hij dat zijn vriendin hem gaat dumpen.

RITA - Elly Scheele/Ivo van Aart 
De vluchteling Amina leert Nederlands praten met haar RITA-device die haar taal en uitspraak verbetert, maar Amina komt in opstand als blijkt dat dit apparaat niet alleen haar taal beïnvloedt, maar ook haar manier van denken en leven. 

ALEX - Levi Verspeek/Roman Strijbos 
In de jaren ‘70 ontvangt Peter de eerste primitieve uitgave van de slimme speaker: ALEX. ALEX is in werkelijkheid een persoon verstopt in een kast die alles in de gaten houdt wat zijn baas uitvoert en deze informatie doorverkoopt. Op het moment dat Peter een hartaanval krijgt staat de 'slimme speaker' voor een moreel dilemma; kijkt hij toe of grijpt hij in en onthult zijn identiteit.

20-28 oktober - Van Abbehuis

Te zien 20-28 oktober 2018, Van Abbehuis, Dutch Design Week, Eindhoven Online te zien in oktober 2018

experience

Immersieve experience ELLIS tijdens Dutch Design Week

In samenwerking met theatermaker Daan Colijn en collectief OneSeconds produceert VPRO Medialab tijdens de Dutch Design Week een immersieve audiobeleving in het Albert Van Abbehuis in Eindhoven. Als bezoeker word je door middel van audio door het huis geleid en maak je kennis met Ellis en haar smart home. 

20-28 oktober - Van Abbehuis

20-28 oktober 2018, Van Abbehuis, Dutch Design Week, Eindhoven

filmvertoning en debat

Home Smart Home Night

Hoe beïnvloeden het connected home en smart devices ons op een psychologisch vlak? Welke effecten hebben ze op ons gedrag, onze relatie met anderen en onze verhouding tot technologie?

Aan de hand van de drie korte films MAYA, RITA en ALEX zwengelen we deze avond de discussie aan over de positieve en negatieve psychische gevolgen van deze technologie.

20-28 oktober - De Effenaar

Woensdag 24 oktober 2018, 19.30u, De Effenaar, Eindhoven

advertentie