Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag luister je een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur, naar een studiogesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Deze week in Nooit Meer Slapen

Maandag 10 mei: Gijs Scholten van Aschat

Jeroen Brouwers wint de Libris Literatuur Prijs 2021 met zijn roman Cliënt E Busken. Gijs Scholten van Aschat is te gast om te praten over het verhaal. Scholten van Aschat maakte een theatermonoloog van het stuk, dat gaat over een oude man in een verzorgingstehuis die weigert nog te spreken. Vastgebonden in een rolstoel met pampers om zijn billen woedt er een tirade in zijn hoofd. Gijs Scholten van Aschat is sinds 2010 verbonden aan Internationaal Theater Amsterdam. Ook speelde hij in vele films en televisieseries, zoals Tirza, De Poel en Publieke Werken. De monoloog Cliënt E Busken van Gijs Scholten van Aschat zal aan het begin van het nieuwe theaterseizoen te zien zijn.

Dinsdag 11 mei: Dries Muus

Dries Muus is journalist en schrijver. Hij schrijft over literatuur voor onder meer Vrij Nederland en De Correspondent en recenseert Nederlandse fictie voor Het Parool. In zijn debuutroman De afwijking bespreekt Muus homoseksualiteit in de voetballerij, een wereld van strikte heteronormen. De roman volgt het leven van de veertienjarige jongen Matthias, wiens leven op zijn kop komt te staan nadat een kleedkamergerucht zich razendsnel verspreidt via social media, de tribunes en zijn school: hij heeft een stijve onder de douche gehad. Het is een boek over verboden gevoelens en vernietigende normen. Pieter van der Wielen spreekt met Dries Muus.
 

Woensdag 12 mei: Wim Daniëls

Wim Daniëls is schrijver. Hij schrijft verhalenbundels, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Van zijn hand verschenen inmiddels tientallen boeken. Als taalkundige keert het onderwerp van taal vaak terug in zijn werk. Daarnaast staat Daniëls op de planken met theatercolleges en cabaretvoorstellingen. Sinds deze week is er het boek Op vakantie!, over de geschiedenis van de vrije tijd van Nederlanders. Tegenwoordig vliegen we voor een habbekrats naar een tropische bestemming. Maar nog niet zo heel lang geleden was dat voor velen onbetaalbaar. Wanneer gingen we voor het eerst ‘op vakantie’ en hoe gingen we dan op reis? Pieter van der Wielen spreekt met Wim Daniëls.

 

Donderdag 13 mei: Floris Kortie

Floris Kortie is presentator. Als student Kunstgeschiedenis kwam Floris Kortie geregeld in de concertzaal en dacht: ‘Dit zouden meer mensen moeten doen’. Als voorzitter van Entrée, de jongerenvereniging van Het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, werd dat enthousiasme alleen maar groter. Later werd hij presentator en redacteur voor de NTR, waarbij hij te zien was in Podium on Tour en Podium Witteman. Nu gaat hij voor de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren samen met klassieke muziekkenner Orville Breeveld op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten. Pieter van der Wielen spreekt met Floris Kortie.

Vrijdag 14 mei: VanWyck / Christien Oele

VanWyck is de artiestennaam van Christien Oele, ze is singer-songwriter. Ze staat bekend om haar dromerige, ingetogen folk en warme stemgeluid. VanWyck debuteerde in 2015 met de EP Tanned Legs, haar debuutalbum An Average Woman kwam drie jaar later. Het album Molten Rock volgde in 2019. Nu is er God is in the Detour, een spaarzaam gearrangeerd album met vaak niet meer dan gitaren of piano, en vaak in één take opgenomen. Het album staat vol met verhalende songs, en bespiegelingen over liefde en het leven. Lotje IJzermans spreekt met VanWyck. 

abonneer je op de podcast

Nooit Meer Slapen is niet alleen als radioprogramma, maar ook als podcast te beluisteren. Abonneer je nu en krijg elke dag automatisch de nieuwste aflevering op je telefoon, tablet of computer.

Lees hier meer
Ook op Spotify: muziek uit de uitzending

volg Nooit Meer Slapen