Deze week: 4 t/m 8 november

Maandag

In 2010 debuteerde de Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi met de roman Het Schapenfeest. Naast proza waagt El Azzouzi zich ook regelmatig aan theater. Zijn nieuwste voorstelling Dear Winnie gaat over de kracht van Winnie Mandela, activiste tegen het apartheidsregime. Elfie Tromp praat een uur met Fikry El Azzouzi. In het tweede uur is documentairemaker Maartje Nevejan te gast. Haar nieuwste documentaire Ik Ben Er Even Niet werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Nevejan vertelt vanavond over haar inspiraties in De Favorieten. Daarna hoor je de NMS-livesessie van Naaz.

Dinsdag

Documentairemaker, fotograaf en arts Ruben Terlou studeerde Mandarijn in China en Geneeskunde aan de UvA. Hij was toentertijd voornamelijk actief als fotograaf in China en Afghanistan. In 2016 had hij zijn televisiedebuut, met de reisserie Langs de oevers van de Yangtze, die werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf. Daarop volgde Door het hart van China. Nu komt Ruben Terlou met een derde reeks over China: Chinese dromen. In vier afleveringen zet Ruben dromen van de gewone Chinees centraal. Dromen over de toekomst van hun land, de liefde, hun kinderen. Atze de Vrieze praat een uur met Ruben Terlou. Daarna volgt de eerste aflevering van de Koos Podcast en aflevering twee van de podcast De Film als een Kroket.

Woensdag

Diederik van Rooijen is een Nederlands televisie- en filmregisseur. Hij regisseerde vele films en series, nationaal en internationaal: DaglichtThe Possession of Hannah Grace en de Nederlandse misdaadserie Penoza. Van Rooijen regisseerde ook het slotstuk van Penoza: een film die op 25 november in première zal gaan. Liesbeth Staats spreekt een uur met Diederik van Rooijen. In het tweede uur is Fresku te gast. Eind oktober dropte hij onverwachts zijn vijfde, kwetsbare album In Het Diepe. Hij praat over zijn inspiraties in De Favorieten. Daarna is het tijd voor de tweede aflevering van de VPRO Koos Podcast.

Donderdag

Clarice Gargard is journalist, columnist voor NRC, programmamaker en schrijver.  Ze werkt onder andere voor De Correspondent, waarvoor ze over verzet schrijft. De documentaire over de zoektocht naar het verleden van haar vader die ze co-regisseerde, Daddy and the Warlord/De waarheid over mijn vader won een Gouden Kalf. Drakendochter is haar debuut als auteur. Tjitske Mussche praat een uur met Clarice Gargard. In het tweede uur is cameravrouw en regisseur Marlou van den Berge te gast, ze praat over haar nieuwe documentaire over Maite Hontelé in De Favorieten.  Daarna hoor je een nieuwe aflevering van De Film als een Kroket. 

Vrijdag

Schrijver Kees van Beijnum bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de cafés en hotels van zijn familie op de Amsterdamse Zeedijk. Voordat hij begin jaren negentig besloot zich aan het schrijven te wijden was hij werkzaam in de journalistiek. Zijn eerste boek Over het IJ, een reconstructie van een moord, gooide hoge ogen. Dit zette de toon voor de rest van zijn schrijf carrière: boeken als De Oesters van Nam Kee en Paradiso vonden hun weg naar het grote publiek. Nu verschijnt 23 seconden: een spannend misdaadverhaal op de Amsterdamse Wallen. Liesbeth Staats praat een uur met Kees van Buijnum.

over ons

Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag, van middernacht tot 02.00 uur.

In het eerste uur van Nooit Meer Slapen vindt telkens een lang studiogesprek plaats, waarin vaste presentator Pieter van der Wielen een gast uit de cultuur of de actualiteit ontvangt. In het tweede uur doen we - middels diverse rubrieken - verslag van actuele gebeurtenissen op het gebied van film, theater, literatuur en beeldende kunst. Op vrijdagavond wijkt de programmering van tweede uur af. Dan eindigt Nooit Meer Slapen vanwege het hoorspel rond 01.30 uur.