Pieter van der Wielen ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken.

Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

maandag 15 augustus: Fréderike Geerdink

Fréderike Geerdink is journalist, schrijver en spreker. Ze werkt al dertig jaar als journalist, onder meer als correspondent in Turkije en Koerdistan. Haar werk richt zich vaak op machtsstructuren, en in het bijzonder op de positie van de Koerden. In 2014 verscheen haar boek De jongens zijn dood, over een Turks bombardement waarbij tientallen Koerdische dorpsbewoners omkwamen. Toen ze in 2015 Turkije werd uitgezet vanwege haar werk over de Koerdische kwestie, ging ze een jaar undercover bij de Koerdische gewapende PKK. Ze beschreef die periode in het boek Dit vuur dooft nooit. Deze zomer werd Geerdink opnieuw opgepakt tijdens een journalistiek project, ditmaal toen ze vanuit Irak de grens met Noordoost-Syrië wilde oversteken.

Pieter van der Wielen gaat met Fréderike Geerdink in gesprek.

dinsdag 16 augustus: Bernard Wesseling

Bernard Wesseling is dichter en schrijver. Deze maand verschijnt zijn boek We ramen de schade die ons het zicht op de weelde ontneemt, een literaire memoir over zijn vader. Wesseling debuteerde op vijfentwintigjarige leeftijd met de roman De favoriet, en treedt regelmatig op als (slam)dichter. Zijn dichtbundel Focus kreeg in 2006 de C. Buddingh’-prijs voor het beste debuut. Voor zijn tweede bundel Naar de daken werd Wesseling genomineerd voor de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2020 verscheen zijn roman Midzomer, stadsmoe. Daarin belandt een teruggetrokken Amsterdamse fietskoerier in een vluchtelingenkamp op Lesbos.

Pieter van der Wielen gaat met Bernard Wesseling in gesprek.

woensdag 17 augustus: Streetart Frankey

Streetart Frankey (pseudoniem van Frank de Ruwe) is een Nederlandse kunstenaar. Deze zomer is hij één van de kunstenaars die voor de VPRO-vormgeving een animatie maakte. Frankey is vooral bekend van zijn street art, waarbij hij kleine, subtiele kunstwerken op gebouwen of op straat plaatst. De kunstenaar is gevestigd in Amsterdam, maar exposeerde eerder in Milaan en New York. Bekende Amsterdamse straatkunstwerken zijn het Lego-beeld van André Hazes op de Dam, en het beeldje van Eberhard van der Laan op muziekpodium Paradiso.

Pieter van der Wielen gaat met Streetart Frankey in gesprek.

donderdag 18 augustus: Ariëlla Kornmehl

Ariëlla Kornmehl is schrijver, filosoof en directeur van een vastgoedbedrijf. Haar nieuwe roman De fiscalist is gebaseerd op het leven van de fiscalist van haar bedrijf - na zijn dood kwam uit dat hij een obsessief dossier over haar had bijgehouden. De fiscalist is Kornmehl’s vijfde roman. Veel van haar werk is ook over de grens goed ontvangen: De Vlindermaand uit 2005 werd verscheen in zes talen, en haar roman Wat ik moest verzwijgen (2013) werd in Duitsland bewerkt tot een theaterstuk. Eerder schreef Kornmehl in en over Johannesburg, en was ze Writer in Residence in Duitsland.

Pieter van der Wielen gaat met Ariëlla Kornmehl in gesprek.

vrijdag 19 augustus: Nina de la Parra

Nina de la Parra is theatermaker, zangeres en schrijver. Dit jaar staat ze samen met saxofonist Sanne Landvreugd op Lowlands met de voorstelling Gods Wegen. In de show vertelt De la Parra, die net als Landvreugd deels in Paramaribo opgroeide, over haar tijd in Suriname. Vorig jaar ontving ze voor Gods Wegen de cabaretprijs Neerlands Hoop. De la Parra is als regisseur verbonden aan o.a. Theater Oberhausen, de Toneelschuur Haarlem en ITA. In februari 2022 verscheen haar boek Make women come.

Lotje IJzermans gaat met Nina de la Parra in gesprek.

Femke van der Laan nieuwe presentator

Vanaf donderdag 1 september presenteert Femke van der Laan vier keer per week Nooit Meer Slapen. Hiermee neemt Femke van der Laan het stokje over van Pieter van der Wielen. Lotje IJzermans blijft presenteren op vrijdag.

Femke van der Laan is onder andere journalist, columnist en schrijver. Ze schreef een wekelijkse column voor Het Parool. In 2019 verscheen haar boek Stad vol ballonnen en in 2022 volgde Aan de randen van de dag. Ze maakte een podcast voor De Bezige Bij. Ook was Van der Laan eindredacteur bij de NTR en programmamaker.

Femke van der Laan: 'Dat ik straks vier keer per week Nooit Meer Slapen mag presenteren voelt als een groot voorrecht. Ik zie Nooit Meer Slapen als een plek waar nog de ruimte is om gesprekken in alle rust te laten ontstaan, waardoor er de mooiste dingen kunnen gebeuren. Je bent een geluksvogel als dat je ten deel valt.'

meer over Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen is elke werkdag van middernacht tot 01.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Na uitzending zijn de afleveringen te vinden in jouw favoriete podcastapp. De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).