Deze week in Nooit Meer Slapen

Maandag 20 t/m vrijdag 24 januari

Maandag 20 januari

De van oorsprong Noorse theatermaakster Eline Arbo rondde in 2016 de Regieopleiding in Amsterdam af. Twee jaar later maakte ze voor Toneelschuur Producties haar eerste voorstelling ‘Het lijden van de jonge Werther’, een bewerking van Goethes roman uit 1774. Vorig jaar maakte ze voor hetzelfde gezelschap ‘De Revolutionairen’, een stuk over het gedachtegoed van Albert Camus. Deze week gaat ‘Weg met Eddy Bellegueule’ in première, gebaseerd op de bejubelde roman over de jeugd van de Franse schrijver Édouard Louis. Pieter van der Wielen spreekt met Eline Arbo.

Dinsdag 21 januari

Op haar 22ste nam singer-songwriter Eefje de Visser een beslissing die haar muziekcarrière de juiste richting gaf: ze ging in het Nederlands zingen. Een gouden greep, zo bleek. Haar kleurrijke liedjes en dromerige stem vallen duidelijk op tussen de duizenden andere meisjes met een akoestische gitaar. In 2011 verscheen haar goed ontvangen debuutalbum ‘De koek’. Inmiddels is ze toe aan haar vierde album, ‘Bitterzoet’, dat afgelopen weekend op het Groningse showcasefestival Eurosonic Noorderslag werd gepresenteerd. Pieter van der Wielen spreekt met Eefje de Visser.

Woensdag 22 januari

Vincent Boy Kars, die in 2015 afstudeerde aan de kunstacademie, richt zich in zijn films op zijn eigen generatie – de millennials – en stelt zich als regisseur nooit afwachtend op. In zijn films grijpt hij zichtbaar en gretig in. In zijn eerste lange documentaire ‘Independent Boy’ (2017) onderwierp hij zijn vriend Metin aan een aantal opdrachten. In zijn nieuwe film ‘Drama Girl’, die op het International Film Festival Rotterdam in première gaat, laat hij een jonge vrouw een aantal cruciale scènes uit haar recente verleden naspelen. Pieter van der Wielen spreekt met Vincent Boy Kars.

Donderdag 23 januari

De carrière van zangeres Merol – het alter ego van actrice Merel Baldé – is nog pril, maar inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Ze brak online door. Via YouTube, Facebook en Instagram groeiden ‘Lekker met de meiden’ en ‘Kerst met de fam’ uit tot grote hits. Afgelopen weekend trad ze op tijdens het showcasefestival Eurosonic Noorderslag en ‘Houd je bek en bef me’, haar Valentijns-single, werd verkozen tot Song van het Jaar. Het succes? Liedjes met een knipoog over onderwerpen die uiterst herkenbaar zijn. Zeker voor millennials. Pieter van der Wielen spreekt met Merol.

Vrijdag 24 januari

Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zich vooral bezig met de cultuurhistorische betekenis van literatuur, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. In zijn nieuwste boek ‘Oefeningen in genot’ beschrijft Pleij de liefde en lust in de late middeleeuwen. Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Genot was uit den boze. Tot de rederijkers, rond het jaar 1500, een moderne literatuur schiepen die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Liesbeth Staats spreekt met Herman Pleij.

over ons

Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag luister je een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur, naar een studio-gesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

Presentatie: maandag t/m vrijdag, Pieter van der Wielen & vrijdag Liesbeth Staats