Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag luister je een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur, naar een studiogesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) en Liesbeth Staats (vrijdag).

Komende week in Nooit Meer Slapen: Crimeweek


Pillendraaiers, sekswerkers en seriemoordenaars. We smullen van de wereld van zware criminaliteit, of we die nu via boeken, films of zelfs musea volgen. Wat is de aantrekkingskracht van misdaad? In de crime week probeert Nooit Meer Slapen daar acht er te komen, met als gasten rechtbankvoorzitter Rino Verpalen, misdaadjournalist Wouter Laumans, kunstdetective Arthur brand, thrillerschrijver Carina van Leeuwen en Jimini Highnett die kunst over uitgebuite prostituees maakt. 

Maandag 10 augustus: Arthur Brand

Arthur Brand is kunstdetective. Op jonge leeftijd raakt hij geïnteresseerd in kunst en geschiedenis. Na zijn studie specialiseerde hij zich in de kunst- en antiquiteitenhandel. Hij ontdekt dat die handel een schaduwzijde kent: scrupuleuze handelaren, vervalsers, dieven, de maffia en zelfs terroristen verdienen er hun geld mee. Hij raakt betrokken bij zaken die wereldwijd het nieuws halen. De totale waarde van mede door Brand opgeloste zaken wordt geschat op meer dan 150 miljoen euro. Deze zomer is hij elke dinsdag op NPO 2 te zien in De Kunstdetectiveeen programma waarin hij zes opzienbarende casussen behandelt. Lotje IJzermans spreekt met Arthur Brand.

Dinsdag 11 augustus: Carina van Leeuwen

Carina van Leeuwen is forensisch rechercheur en auteur. Aanvankelijk werkte ze jaren in ziekenhuizen voordat ze in 1991 naar de politie in Den Haag overstapte. Na enkele jaren werd ze een van de eerste vrouwelijke forensisch rechercheurs. Sinds 2006 werkt ze als forensisch coördinator in het Cold Case team van politie Amsterdam. In 2014 publiceerde ze Vuurproef, het eerste boek in een reeks over forensisch rechercheur Renee Spaan. Daarna volgden Koud spoor (2015) en Nachtvlinder (2016). Vorig jaar publiceerde ze Onbekend maar niet vergeten, een boek over de praktijk van het cold case team in Amsterdam. Tjitske Mussche spreekt met Carina van Leeuwen.

Woensdag 12 augustus: Jimini Hignett

Jimini Hignett is beeldend kunstenaar en schrijver. Ze is geboren in Engeland, daarna woonde en werkte ze in o.a. Edinburgh, Moskou, Havana en New York. Ze publiceerde onder meer het boek Mulier Sacer, waarin de ervaringen van vrouwen centraal staan die aan gedwongen prostitutie zijn ontsnapt. Ook maakte ze verschillende video-installaties over dit onderwerp, waaronder ‘Handle With Care’ (2010). Eerder dit jaar toonde het Amsterdam Museum haar installatie Nr. 1 Tourist Attraction’, waarmee ze het verhaal vertelt van ongelijkheid, dubbele standaarden en mensenhandel. Liesbeth Staats spreekt met Jimini Hignett.

Donderdag 13 augustus: Wouter Laumans

Wouter Laumans is misdaadjournalist -en schrijver. Hij schrijft over criminaliteit voor tijdschriften als Panorama en de Nieuwe Revu. Samen met collega Marijn Schrijver bewees hij dat Nederlanders nog altijd van een op feiten gebaseerd misdaadverhaal houden, toen zij het boek Mocro Maffia (2014) publiceerden. Het boek was de inspiratiebron voor de populaire serie. Vorig jaar verscheen het vervolg op dit boek, Wraakwaarin het verhaal wordt verteld over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs. Tjitske Musche spreekt met Wouter Laumans.

Vrijdag 14 augustus: Rino Verpalen

Rino Verpalen is rechterbankvoorzitter. In 1982 schreef hij mee aan de eerste versie van het Bajesboek, dat sinds verschijning tot de meest uitgeleende, boeken in de gevangenisbibliotheken. Het boek is uitgegroeid tot dé vraagbaak voor gedetineerden. In 2011 baarde hij opzien tijdens de zitting van het proces rond de vastgoedfraude toen hij de eerste acht regels uit De Pruimenboom voordroeg. De poëzie werd Verpalen fataal, hij werd als rechter van de zaak gehaald. Een paar jaar eerder kreeg hij de taak toegewezen om het monsterproces te leiden tegen Willem Holleeder. Lotje IJzermans spreekt met Rino Verpalen.

abonneer je op de podcast

Nooit Meer Slapen is niet alleen als radioprogramma, maar ook als podcast te beluisteren. Abonneer je nu en krijg elke dag automatisch de nieuwste aflevering op je telefoon, tablet of computer.

Lees hier meer
Ook op Spotify: muziek uit de uitzending

volg Nooit Meer Slapen