Pieter van der Wielen ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken.

Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

maandag 24 januari: Hans Schnitzler

Filosoof Hans Schnitzler publiceerde de afgelopen jaren verschillende boeken en essays waarin hij de macht, invloed en het succes van de grote techbedrijven uit Silicon Valley analyseert en kritiseert. Nu is hij te zien als verteller in de Tegenlicht-documentaire Digitale Detox van Roland Duong. In deze documentaire wordt onze eigen verantwoordelijkheid voor het vergiftigde leefklimaat van de online samenleving onderzocht. Nu het steeds duidelijker wordt dat strenge maatregelen alleen niet genoeg zijn: Wat moet er aan onze eigen digitale mentaliteit veranderen?

dinsdag 25 januari: Tatjana Almuli

Schrijver, journalist en fotograaf Tatjana Almuli verloor op zestienjarige leeftijd haar moeder. De roman Ik zal je nooit meer gaat over haar eigen worsteling met rouw, maar vooral wil ze weten wie haar moeder was. Als ze probeert te beantwoorden waarom haar moeder als jonge twintiger naar het idyllische hippie eiland Martha’s Vineyard in de VS vertrok, stuit ze op oude familiegeheimen. Almuli werd bekend door haar autobiografische boek Knap voor een dik meisje.

woensdag 26 januari: Lonneke Gordijn

Lonneke Gordijn is samen met Ralph Nauta deel van kunstenaarsduo Studio Drift. Ze maken ruimtelijke installaties met licht en beweging waarin natuurfenomenen worden nagebootst en het spanningsveld tussen mens en technologie wordt verbeeld. Op dit moment hebben ze in het Hamburgse Museum für Kunst und Gewerbe een vier maanden lange solotentoonstelling Moments of Connection. En in dezelfde stad maken ze ter ere van het vijfjarig jubileum van de Elbphilharmonie een buitensculptuur voor de prestigieuze concertzaal. 

donderdag 27 januari: Jacob Derwig

Acteur Jacob Derwig speelt in de nieuwe dramaserie De verschrikkelijke jaren tachtig een autoritair leider van een woongroep, die verder alleen uit vrouwen bestaat. Hij legt de groep 183 huisregels op, maar als de groep voor echt grote existentiële en emotionele problemen komt te staan geven die regels maar weinig houvast. Derwig maakte de afgelopen jaren furore als goedmoedige crimineel in de serie Klem. Hij won meerdere Gouden Kalveren en Louis d’Ors en hij presteert het ook nog om dit seizoen koploper te zijn in De Slimste Mens.

vrijdag 21 januari: Jolein Laarman

Jolein Laarman werkt als scenarist veel samen met regisseur Mijke de Jong en scenarist Jan Eilander. Op het IFFR gaat hun film Along the Way in première. Deze film gaat over twee 19-jarige Afghaanse tweelingzussen die tijdens hun vlucht op de grens van Turkije en Iran hun familie kwijtraken. In de film moeten ze zich staande houden in een vijandige omgeving die bestaat uit mensensmokkelaars en drugsdealers. 

meer over Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen is elke werkdag van middernacht tot 01.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Na uitzending zijn de afleveringen te vinden in jouw favoriete podcastapp. De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).