Femke van der Laan ontvangt een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit, die vertelt over werk & leven. Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO. In de nacht voer je nu eenmaal de beste gesprekken.

Abonneer je nu op de podcast of luister live op NPO Radio 1, iedere werkdag om middernacht. Op vrijdag presenteert Lotje IJzermans.

Maandag 26 februari: Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen is filosoof en journalist. Ze schrijft essays en reportages voor de Volkskrant en Vrij Nederland, en een tweewekelijkse column voor Trouw. Ook maakte ze drie documentaires en schreef ze twee boeken. Haar derde boek ‘Kapitalisme is seksisme’ gaat over de onmogelijke spagaat van jonge vrouwen als het gaat om het maken van vrije keuzes. Smithuijsen schrijft over de spanning tussen een carrière en een gezin, en de invloed van moedervloggers en botox. Aan de hand van persoonlijke ervaringen analyseert ze een systeem dat vrouwen blijft marginaliseren.

Femke van der Laan gaat met Doortje Smithuijsen in gesprek.

Dinsdag 27 februari: Murat Isik

Schrijver Murat Isik debuteerde in 2012 met de roman ‘Verloren grond’, waarvoor hij de Bronzen Uil-publieksprijs won. Daarna volgde onder meer ‘Wees onzichtbaar’, dat door NRC werd verkozen tot boek van het jaar 2017 en werd bekroond met de Boekhandelsprijs en de Libris Literatuur Prijs 2018. Isiks nieuwe boek ‘In de mist van Golden Gate Park’ is een epische vertelling over het zoeken naar vrijheid, een grote liefde, en de onoverkomelijke banden met familie.

Femke van der Laan gaat met Murat Isik in gesprek.

Woensdag 28 februari: Floris van Delft

Floris van Delft is theaterregisseur. Hij volgde na afronding van zijn studie theologie de regieopleiding aan de theaterschool in Amsterdam. Hij maakte verschillende voorstellingen, waaronder ‘Toen wij van Rotterdam vertrokken’, waarvoor hij de Zilveren Krekel voor meest indrukwekkende jeugdproductie ontving. Zijn nieuwe voorstelling ‘Mensen zoals jij’ is een persoonlijk familie-epos over een familie die zwijgt. Van Delft vergelijkt zijn eigen Hollandse geschiedenis met ervaringen van mensen duizenden kilometers verderop. Zijn taboes een universeel gegeven?

Femke van der Laan gaat met Floris van Delft in gesprek.

Donderdag 29 februari: Henk Schiffmacher

Henk Schiffmacher is tatoeëerder, fotograaf en kunstenaar. Na zijn schooltijd werkte hij als etaleur, fotograaf en grafisch ontwerper. Hij begon een eigen tattooshop in Amsterdam en tatoeëerde sindsdien onder meer grootheden als Lady Gaga, en leden van de Red Hot Chili Peppers. Onlangs ontving Schiffmacher uit handen van burgermeester Femke Halsema de Frans Banninck Cocqpenning voor zijn bijzondere verdiensten voor de stad.

Femke van der Laan gaat met Henk Schiffmacher in gesprek.

Vrijdag 1 maart: Désanne van Brederode

Désanne van Brederode is filosoof en schrijver. Ze publiceerde onder meer in de Groene Amsterdammer en had jarenlang regelmatig een column in televisieprogramma Buitenhof. Ook schreef ze verschillende boeken sinds haar romandebuut in 1994. In haar nieuwe boek ‘Hoe het vuur te redden?’ vraagt ze zich af of we het vuur nog kennen. Of dulden we alleen nog het haardvuur op de televisie: fel flakkerend, maar koud en geurloos. Zoals onze flitsende tijd waarin we branden van ambitie, maar vaker dan ooit ‘opgebrand’ zijn. Van Brederode zoekt naar het aanwakkeren van de innerlijke vlam door de vonk van verbeelding.

Atze de Vrieze gaat met Désanne van Brederode in gesprek.

meer over Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen is elke werkdag van middernacht tot 01.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Na uitzending zijn de afleveringen te vinden in jouw favoriete podcastapp. De presentatie is in handen van Femke van der Laan (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).