Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag luister je een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur, naar een studiogesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) en Lotje IJzermans (vrijdag).

Deze week in Nooit Meer Slapen

Woensdag 14 juni: Bas Haan

Bas Haan is journalist en schrijver. Hij werkt ruim vijftien jaar bij de publieke omroep, sinds 2007 bij de ntr. Daar werkte hij bij Netwerk, NOVA, en op dit moment presenteert hij Nieuwsuur. Voor zijn onthullingen over de Teevendeal won Haan onder meer journalistiekprijs de Tegel en werd hij verkozen tot Journalist van het Jaar 2015. Ook eerder onderzoeksjournalistiek werk van hem werd bekroond en hij schreef boeken over de Tevendeal, en de Deventer Moordzaak. Nu is er zijn thrillerdebuut Lenoir. In het boek komt coldcaserechercheur Jacob Lenoir bij bewustzijn met een pistool in zijn hand. Naast hem ligt zijn zwager, vermoord. Is hij zelf de dader? Pieter van der Wielen spreekt met Bas Haan.

Dinsdag 15 juni: Stef Aerts

Stef Aerts is een Vlaamse acteur. Sinds het begin van de eeuw is Aerts te zien in grote en kleine rollen in het theater, op tv en het witte doek. Voor zijn rollen in films Adem, Belgica en Callboys won hij verschillende prijzen. Sinds eind 2008 vormt hij met vijf andere acteurs het theatergezelschap FC Bergman. In korte tijd ontwikkelde FC Bergman een eigen theatertaal, die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral beeldend en poëtisch is. In hun voorstellingen staat vaak de spartelende, immer trachtende mens centraal. Aerts is nu met FC Bergman te zien op Holland Festival. Pieter van der Wielen spreekt met Stef Aerts.

Woensdag 16 juni: Roosmarijn Pallandt

Roosmarijn Pallandt is fotograaf. Ze reist voor haar werk vaak naar verre, afgelegen gebieden. Losgezongen van alles en iedereen voegt ze zich bij de lokale bevolking en maakt ze met haar fotografie en weefwerken de onzichtbare verbinding tussen de bewoners en hun omgeving tastbaar. Nu is er de nieuwe tentoonstelling A-un in de Ketelfactory. De tentoonstelling omvat niet slechts foto’s, maar toont installaties met 16mm film, geluidsfragmenten en geweven objecten waarvoor Pallandt samenwerkte met wevers van over de hele wereld. Pieter van der Wielen spreekt met Roosmarijn Pallandt.

Donderdag 17 juni: Babs Bakels

Babs Bakels is curator, kunstenaar en podcastmaker. Ze is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood. Die fascinatie heeft haar nooit verlaten. Haar huis staat vol schedels, opgezette dieren en (kunst)historische boeken over de dood. Als student werkte ze in een uitvaartcentrum en als curator stond ze aan de wieg van Uitvaart Museum Tot Zover. Nu is er de zesdelige podcast Kassiewijle over onze omgang met de dood. Ze maakte de podcast met Laura Stek, die haar sterfelijkheid juist graag negeert. Ze bezoeken een ‘liever levend uitvaart’, ondergaan een dood-meditatie, gaan de snijzaal op en spreken met doodsreutel-experts. Pieter van der Wielen spreekt met Babs Bakels.

Vrijdag 18 juni: Davy Pieters

Davy Pieters is theatermaker. Haar voorstellingen zijn onderzoeken naar de toekomstige mens en de manier waarop deze beïnvloed wordt door technologische ontwikkelingen en beeldcultuur. Bij Theater Rotterdam maakte Pieters eerder onder meer The Unpleasant Surprise, die in 2018 werd geselecteerd voor de Biënnale van Venetië. Weer bij Theater Rotterdam is er nu Do Not Look Back With Regret, een voorstelling die uitnodigt om stil te staan bij de kwetsbaarheid van het lichaam, en het leven zelf op aarde. We zien twee vrouwen in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Lotje IJzermans spreekt met Davy Pieters. 

abonneer je op de podcast

Nooit Meer Slapen is niet alleen als radioprogramma, maar ook als podcast te beluisteren. Abonneer je nu en krijg elke dag automatisch de nieuwste aflevering op je telefoon, tablet of computer.

Lees hier meer
Ook op Spotify: muziek uit de uitzending

volg Nooit Meer Slapen