Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag luister je een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur, naar een studio-gesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) Liesbeth Staats (vrijdag).

deze week in Nooit Meer Slapen

maandag 23 maart: Karin Wagenaar

Karin Wagenaar is relatie- en gezinstherapeut. Zij is in Nederland de grondlegger van de toepassing van Emotionally Focused Therapy (EFT), een methode uit Amerika die hier enorm in opmars is. De methode leert mensen hoe zij begrip kunnen opbrengen voor elkaars angsten en gevoelens van onzekerheid. Hoe kunnen we ruzies en conflicten zo goed mogelijk de kop indrukken nu we door het coronavirus noodgedwongen meer tijd met elkaar thuis doorbrengen? Liesbeth Staats spreekt met Karin Wagenaar.

 

dinsdag 24 maart: Wytske Versteeg

Wytske Versteeg is schrijver en politicologe. In 2008 publiceerde zij haar eerste boek Dit is geen dakloze; een filosofisch essay over de beeldvorming omtrent daklozen. In 2012 maakte ze haar literair debuut met De wezenlozen; een roman over roem en verval. Daarna volgden de romans Boy, Quarantaine en Grime. Haar nieuwe boek Verdwijnpunt is een persoonlijke zoektocht langs de verschillende facetten van pijn en de gevolgen van geweld en machteloosheid. En daarmee ook, uiteindelijk, naar wat het betekent om te leven en kwetsbaar te zijn. Pieter van der Wielen spreekt met Wytske Versteeg.
 

woensdag 25 maart: Splinter Chabot

Splinter Chabot is presentator, programmamaker en politicus in spe. Hij is de derde van de vier zoons van schrijver Bart Chabot en diens vrouw, de huisarts Yolanda Chabot. Naarmate hij ouder werd ontdekte hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Steeds meer begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. In zijn romandebuut Confettiregen beschrijft Chabot de worsteling met zijn geaardheid. Pieter van der Wielen spreekt met Splinter Chabot.

donderdag 26 maart: Marcia Luyten

Marcia Luyten is econoom, cultuurhistoricus en journalist. Ze woonde een aantal jaar in Afrika. Over die periode publiceerde ze boeken als Ziende blind en Dag Afrika. Ook schreef ze een boek over de Limburgse mijnstreek waar ze opgroeide: Het geluk van Limburg (2015). En in het pas verschenen boek Wij zijn Angela, waarin tien vrouwen hun fascinatie voor Angela Merkel delen, schreef ze de inleiding. Momenteel werkt Luyten aan de biografie van koningin Máxima en schrijft ze tweewekelijks een column in de Volkskrant. Eerder, van 2012 tot 2016, was ze presentator van Buitenhof. Pieter van der Wielen spreek met Marcia Luyten.

vrijdag 27 maart: Olivier Diepenhorst

Olivier Diepenhorst is theaterregisseur. Hij begon als regieassistent van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam. Sinds 2014 is hij een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties in Haarlem. Daar maakte hij voorstellingen als Smekelingen, Het leven is droom, Andromache en De koning sterft. Net als veel van deze stukken is de nieuwe voorstelling Het Zuiden een bewerking van een klassiek stuk. In dit geval betreft het Julien Greens broeierige stuk over een verboden liefde in tijden van oorlog. Diepenhorst ziet veel overeenkomsten met onze gepolariseerde maatschappij. Liesbeth Staats spreekt met Olivier Diepenhorst.

abonneer je op de podcast

Nooit Meer Slapen is niet alleen als radioprogramma, maar ook als podcast te beluisteren. Abonneer je nu en krijg elke dag automatisch de nieuwste aflevering op je telefoon, tablet of computer.

Lees hier meer