Nooit Meer Slapen is hét late night cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1. Elke werkdag luister je een uur lang, van middernacht tot 01.00 uur, naar een studio-gesprek met een gast uit de kunst, cultuur of actualiteit over zijn/haar werk & leven.

De presentatie is in handen van Pieter van der Wielen (maandag t/m donderdag) Liesbeth Staats (vrijdag).

deze week in Nooit Meer Slapen

maandag 17 februari: Susan Smit

Pieter van der Wielen spreekt met schrijver en columnist Susan Smit. Ze heeft inmiddels zo’n twintig boeken op haar naam staan, waaronder de bestsellers Gisèle (2013) en De eerste vrouw (2016) en boeken over persoonlijke ontwikkeling, zoals Wijze vrouwen (2003). Nu volgt de historische roman Tropenbruid. Het gaat over een weesmeisje dat in 1907 op een advertentie reageert waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt ze dat haar huwelijk een dekmantel is voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. 

dinsdag 18 februari: Ronit Palache

Pieter van der Wielen spreekt met Ronit Palache. zij schreef voor Elsevier, was werkzaam in de literaire wereld en publiceerde in 2016 het boek Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu. Tegenwoordig werkt ze als freelancejournalist voor o.a. Op1, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland. Ook stelde ze het deze week verschenen boek Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan samen, waarin ze aan de hand van het werk van Ischa Meijer (1943-1995) laat zien hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over de oorlog en de joodse identiteit: als interviewer, recensent, schrijver en columnist. 

woensdag 19 februari: Martin Koolhoven

Pieter van der Wielen spreekt met Martin Koolhoven, één van de meest bekende regisseurs in Nederland. Hij maakte naam met Het Schnitzelparadijs (2005) en boekte succes met Oorlogswinter (2008), een verfilming van het boek van Jan Terlouw. Zijn laatste speelfilm, de controversiële western-thriller Brimstone (2016), werd geselecteerd voor het filmfestival van Venetië en won maar liefst zes Gouden Kalveren. Komende vrijdag begint het tweede seizoen van het tv-programma De kijk van Koolhoven, waarin o.a. zijn favoriete tijdreis-, misdaad- en alien-films aan bod komen. 
 

donderdag 20 februari: Cees Geel

Pieter van der Wielen spreekt met acteur Cees Geel. Hoewel hij al jaren rollen vertolkte werd hij bij het grote publiek vooral bekend met zijn hoofdrol in de Oscar-inzending Simon (2004), waarvoor hij een Gouden Kalf voor Beste Acteur won. Daarna was hij regelmatig op televisie te zien, naast rollen in series was hij o.a. ook presentator van de talkshow Het land van Maas en Geel. Het theater is ook vertrouwd terrein. Zo speelt hij vanaf deze week in De laatste dichters, een muziektheatervoorstelling die is gebaseerd op het boek van Christine Otten. Het gaat over drie mannen die zich eind jaren ‘60 in Amerika emanciperen via poëzie en muziek. De geboorte van hiphop is een feit. 

vrijdag 21 februari: Jean Kwok

Pieter van der Wielen spreekt met schrijver Jean Kwok. Ze werd geboren in Hongkong en groeide op in de Verenigde Staten. Voor de liefde verhuisde ze naar Nederland. Haar debuutroman Bijna thuis (2010) stond meteen op de bestsellerlijst van de New York Times. Na haar minstens zo succesvolle roman Dans met mij (2014) volgt nu De perfecte zus, een roman die opnieuw is geïnspireerd op haar eigen levensverhaal: hoe het is om op te groeien in drie culturen, op Harvard terechtkwam, en dat haar broer spoorloos verdween en na een lange zoektocht op mysterieuze wijze bleek te zijn verongelukt. 

abonneer je op de podcast

Nooit Meer Slapen is niet alleen als radioprogramma, maar ook als podcast te beluisteren. Abonneer je nu en krijg elke dag automatisch de nieuwste aflevering op je telefoon, tablet of computer.

Lees hier meer