Wie eenmaal het podcastvirus te pakken heeft, wil alleen maar méér horen. Maar waar ontdek je luistermateriaal? Daar is nu een oplossing voor: VPRO Koos podcast.

Presentator Atze de Vrieze serveert je samen met Elja Looijestijn, podcast-expert van de VPRO Gids, de nieuwe ontdekkingen en onmisbare klassiekers.

Of je nou een doorgewinterde luisteraar bent of een podcastnieuweling, ze vissen de pareltjes voor je op. Elke aflevering is er een maker te gast, die vertelt over zijn of haar podcast en natuurlijk eigen tips deelt.

#1 What’s in a name?

Koos helpt je kiezen, en daarom is het de naam van deze nieuwe podcast. Maar over namen is nog veel meer te vertellen. Achter elke naam zit een verhaal en dat buit Edda Heinsman ten volle uit. Zij is te gast om te vertellen over haar podcast Aangenaam.

Elja Looijestijn tipt de aflevering ‘Apples’ van de taalpodcast The Allusionist, die gaat over het kiezen van een naam voor een nieuwe appelsoort. Atze de Vrieze koos ‘The Name Game’ uit StartUp, de podcast die gaat over het ontstaan van een podcastbedrijf. In deze aflevering hoor je hoe en waarom ze voor de naam Gimlet kozen. En Edda zelf tipt de aflevering ‘Me, Myself, and IKEA: What Our Love For Swedish Furniture Says About Narcissism’ van de psychologiepodcast Hidden Brain.

Zo blijkt dat onze namen nog meer over ons zeggen dan we al dachten.

#2 Help!

Soms is een goed hulpverhaal precies wat je nodig hebt. Zelfhulppodcasts zijn er genoeg, maar in deze aflevering hoor je verhalen van mensen die helpen of geholpen worden. Te gast is Maarten Dallinga, de maker van de indrukwekkende podcast Verstrikt, die gaat over zelfdoding. Elja Looijestijn kan geen genoeg krijgen van de pogingen van Jonathan Goldstein om mensen te helpen in zijn podcast Heavyweight, in het bijzonder de aflevering over een al dan niet gebroken arm. Atze de Vrieze tipt Where should we begin?, de podcast waarin je als luisteraar aanschuift bij de relatietherapiesessies van Esther Perel. En Maarten koos voor Ik sla mijn vrouw, heftige verhalen over huiselijk geweld van de kant van de dader én het slachtoffer.

#3 De wereld in het klein

Podcasts zijn bij uitstek geschikt om verhalen vanuit kleine, besloten gemeenschappen en subculturen te laten horen. De luisteraar duikt in een andere wereld en kijkt door de ogen van de maker naar een micromaatschappij. In de Man met de Microfoon vertelt Chris Bajema ‘ware en bijna ware’ verhalen uit zijn eigen stadsdeel. Hij is te gast om te vertellen over de aflevering die zich helemaal afspeelt in een kapperszaak. Opperpodcast This American Life kwam ook naar Nederland. De aflevering Burn it Down is bepaald geen reclame voor Amsterdam, maar wel de tip van Elja Looijestijn. Chris Bajema moet erg lachen om de Britse sitcom Cabin Pressure, die zich afspeelt in een vliegtuig. En Atze de Vrieze tipt The Habitat, een podcast over een wetenschappelijk experiment waarin een groep mensen een jaar lang onder een koepel leeft, om een missie naar Mars te simuleren.

Podcasttips

Meer podcasttips? Kijk op de VPRO Podcastgids of ga naar de VPRO Koos Pocast.