Deze week schrijft Thomas Heerma van Voss dagelijks een verhaal bij het nieuws van de dag. Vannacht deed hij dat over Giel Beelen. 'Volgens mij is Giel Beelen een eeuwige puber die het verschil tussen de sofa thuis en de publieke radio niet helemaal begrijpt.'

Thomas' column:

Vanochtend verklaarde Giel Beelen bij Koffietijd dat hij verdeeldheid onder Nederlanders wil verminderden. En, nog een citaat: 'Als we nou goed met elkaar praten, kunnen we op een gegeven moment door één deur.'

De uitspraken kwamen voort uit de recente ophef over een actie van Beelen: hij had apengeluiden bij een radio-uitzending gezet en zei daarna dat Sylvana Simons rustig aan moest doen. Bij De Wereld Draait Door bood hij vervolgens excuses aan, maar over die uitzending ontstonden ook weer een relletje. Wat hij tijdens die uitzending zei: hij wist niet hoe gevoelig dit allemaal lag, hij beledigde altijd allerlei groepen en mensen, het was gewoon een grapje, hij had niet voorzien dat hier zo veel ophef over zou ontstaan.

Zelfs nu duizenden, tienduizenden mensen beledigd waren, nam hij geen verantwoordelijkheid en manoeuvreerde hij zichzelf in een slachtofferrol: het lag niet aan hem, de buitenwereld reageerde hierbij gewoon feller dan bij andere onderwerpen.

Dit voorval stond niet op zichzelf. Muzieksite Ballin somde recent Beelens racistische cv nog eens op: bijvoorbeeld die keer, jaren geleden, dat een donkere rapper in zijn radioprogramma te gast was en Beelen grappend opmerkte dat hij zijn horloge alvast afdeed, ter diefstal preventie. Of toen hij apengeluiden door een nummer van de Surinaamse groep K-Liber mixte. In 2005 al schminkte hij zijn gezicht bruin tijdens de uitreiking van Music Of Black Origin Awards - waarop, natuurlijk, woedende reacties kwamen, maar waarop Giel Beelen zijn gedrag afdeed als 'domme onwetendheid'.

Net zoals nu bij Koffietijd, net zoals nu bij De Wereld draait Door.

Het is me er niet om te doen om een iemand voor racist uit te maken. Volgens mij is Giel Beelen eerder een eeuwige puber die het verschil tussen de sofa thuis en de publieke radio niet helemaal begrijpt, en die aandacht diep in zijn hart per definitie altijd als prettig ervaart. Het ware probleem is dat iemand met zulk uitspraken en handelingen daar zo makkelijk mee wegkomt. 3FM zei in een reactie op het Simons-incident louter het te betreuren als mensen beledigd waren - dat woordje als, waarmee eens te meer de verantwoordelijkheid bij anderen wordt geschoven.

Beelen zal onverminderd op televisie blijven verschijnen, bij 3FM krijgt hij een nieuw radioprogramma. Alsof hij voor zijn gedrag beloond wordt. Misschien kan er het geluid van een domme koe achter gemonteerd worden, of een schaap dat onthoofd wordt. Gewoon, als grapje.

© Thomas Heerma van Voss