Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

The Patriot

In het eerste IDFA Report gaat Tom Hofland in gesprek met onderzoeksjournalist Simone Peek over de film The Patriot. Simone Peek schrijft onder andere voor het NRC en Investico, schreef voor The Moscow Times en woonde en werkte in de Russische hoofdstad. The Patriot gaat over het jongste lid van het Russische parlement ooit: charmant, populair en aartsconservatief. 

Three Identical Strangers

In dit IDFA Report praat Tom Hofland met de zusjes Liesbeth en Angelique Raeven over de documentaire 'Three Identical Strangers.' In die docu komen drie jongens er na 19 jaar plotseling achter dat zij één van een eeneiige drieling zijn. De zusjes Raeven, zelf een tweeling, zijn bekend geworden om hun spraakmakende kunstprojecten. Zo bouwde ze dit jaar een derde zusje, Annelies: een levensechte robot.

Cassandro the Exotico

Tijdens Queer day werden er in Eye Amsterdam vijf persoonlijke queer films vertoond, waaronder Cassandro the Exotico. De documentaire gaat over de Mexicaanse veertiger Cassandro die zijn passie heeft gevonden in het show worstelen. In die macho cultuur is hij een opvallend figuur: met gouden lokken, dikke lagen make-up en glitterpakjes trekt hij de man/vrouw verhoudingen in twijfel. Tom Hofland praat met queer-zestiger Kristianus van der Waag die bekend is als model, danser en ambassadeur van roze 50+.

Los Reyes

Deze aflevering gaat Tom Hofland in gesprek met Sabine van der Helm. Als eigenaar van het grootste dierencastingbureau van Nederland weet zij alles over het trainen van dieren voor filmrollen. Tom en Sabine praten over de Chileense documentaire ‘Los Reyes’, waarin twee zwerfhonden genaamd Chola en Football op intieme wijze worden vastgelegd. De vrolijke hondjes leven middenin het oudste skatepark van Santiago, waar skaters vanuit alle omliggende wijken en milieus samenkomen.

Westwood: Punk, Icon, Activist

Deze aflevering gaat Tom Hofland in gesprek met Bas Kosters. Ze zullen het hebben over de documentaire ‘Westwood: Punk, Icon, Activist’, waarin het leven van de inmiddels 77-jarige modeontwerper geportretteerd is. Kosters, zelf bekend vanwege zijn uitbundige en kleurrijke ontwerpen, is groot fan van de eigenzinnige en rebelse Vivienne Westwood. De documentaire biedt een kijkje in het flamboyante leven van de eigenaresse van een van de bekendste modehuizen ter wereld, die zich doorgaans inzet als klimaatactivist. 

The Devil's Tuning

Deze aflevering de documentaire ‘The Devil’s Tuning,’ over de bijzondere stijl van de onlangs overleden Paraguayaanse gitarist Efrén ‘Kamba‘í’ Echeverría. Hij zou zijn afwijkende stemming en bijzondere speeltechniek geleerd hebben van een sinistere man genaamd Peloncho. Heeft deze man echt bestaan of is het slechts een mythe? Tom Hofland spreekt over de film met muziekjournalist Leendert van der Valk, die een speciale affiniteit met verborgen muziekgeschiedenis heeft.

Chris the Swiss

Deze aflevering de documentaire ‘Chris the Swiss’, waarin filmmaker Anja Kofmel twintig jaar na de dood van haar neef, de Zwitserse oorlogsverslaggever Christian Würtenberg, besluit te onderzoeken wat er gebeurt is. Würtelbergs lichaam werd tijdens de Joegoslavische oorlog op dubieuze wijze gevonden teruggevonden. Tom Hofland praat over de film met schrijver Marjolijn van Heemstra, die zelf ook de archieven in is gedoken om meer te weten te komen over de rol van haar oom in de oorlog.

All Inclusive

In het laatste IDFA Report kijkt verslaggever Tom Hofland met acteur en theatermaker Matijs Jansen naar de korte documentaire 'All Inclusive'. Daarin zien we een dag in het leven van toeristen op een luxe cruise. Iets waar Matijs Jansen ervaring mee heeft: voor de voorstelling 'Superleuk, maar voortaan zonder mij' ging hij met theatergroep Wunderbaum een week intern op een cruise in een poging de gasten én het personeel te doorgronden.