In de laatste week van december praten we een uur met gasten voor wie 2016 een extra bijzonder jaar is geweest. Hoe kijken zij terug op het afgelopen jaar? Wat is er verder nog gebeurd in hun vakgebied? En hoe verhouden zij zich tot het wereldnieuws? In de nacht van 28 op 29 december, vanaf middernacht te horen in Nooit Meer Slapen: Laura Jansen.

De Amerikaans-Nederlandse zangeres Laura Jansen (1977) won platina met het album Bells en bestormde de hitlijsten met nummers als Wicked World en haar cover van het Kings of Leon-nummer Use Somebody.

In 2016 legde zij echter de microfoon naast zich neer om het vliegtuig richting Lesbos te pakken. Hier zette zij met anderen de organisatie Movement on the ground op, om vluchtelingen op het Griekse eiland te helpen. Heel even is ze terug in Nederland, om met ons over 2016 te praten. Maar lang blijft ze niet, want in Griekenland hebben ze Laura harder nodig.

Jansen studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en later aan het Berklee College of Music in Boston, Amerika (ze is half-Amerikaans). In Amerika trad ze op bij Carson Daly, en vervolgens werd ze door Universal Music getekend, waar ze in 2009 het succesalbum Bells uitbracht. Met meer dan 50.000 verkochte exemplaren ging dat goed, of zoals men in de volksmond zegt: ‘hartstikke lekker’. In de jaren daarna trad ze op in China, nam het themanummer voor 3FM Serious Request 2012 op met Keane-frontman Tom Chaplin, en was haar muziek te horen in allerlei Amerikaanse tv-shows. Hot stuff!

Maar zoals zovele jonge makers voelde ook Laura de noodzaak om voorbij de kunst met de wereld te engageren. Wat is haar kijk op haar jaar? Wat zouden we allemaal moeten doen om de wereld wat beter te maken? Pieter van der Wielen spreekt Laura Jansen.