In deze podcastserie van het Stedelijk Museum Schiedam praat Elianne Meijer met gastcurator Rajae El Mouhandiz, essayiste Hasna El Maroudi, ontwerper Perrine Philomeen, kunsthistorica Alexandra van Dongen en beeldend kunstenaar Suzanne Jongmans, over de vraag wat het nu eigenlijk betekent als een vrouw zich bedekt kleedt. Is zij dan verhuld, of laat ze dan juist iets zien?

Een wonderlijke nieuwe modetrend wordt het wel genoemd: modest fashion, oftewel 'bedekte mode'. Niet hoevéél huid je laat zien staat daarin centraal, maar hoe wéinig. De term werd zo'n tien jaar geleden na een periode van plastic fantastic en botox door de Hollywood-tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen gemunt, en de trend om je als vrouw bedekt én fashionable te kleden is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie. 

Door mode te combineren met krachtige hedendaagse kunst van vrouwelijke makers stelt de tentoonstelling 'Modest Fashion' in het Stedelijk Museum Schiedam de vraag wat het eigenlijk betekent dat modest fashion wereldwijd een snaar raakt, bij religieuze én niet-religieuze vrouwen. De vele kleurrijke creaties in het museum wijzen er in ieder geval op dat 'bedekt' in de mode niet langer het synoniem is van 'bescheiden'. 

Afleveringen Modest Fashion