Maandag 4 april is radio- en televisiemaker Wim Brands op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. De VPRO is droef en verslagen. Hiermee heeft de omroep een van zijn bekende en gewaardeerde makers verloren.

In deze speciale aflevering van Nooit Meer Slapen stonden wij stil bij het leven en werk van onze collega Wim Brands, die gisteren overleed. Bij de VPRO maakte hij radio- en televisieprogramma’s over boeken. In het eerste uur praatten wij met de mensen die hem goed gekend hebben. Zijn hoofdredacteuren bij de VPRO, Karen de Bok en Gerard Walhof, en drie van zijn dierbare vrienden: Roel Bentz van den Berg, Ariejan Korteweg en Jeroen van Kan. Ook spraken wij met twee dichters, Erik Lindner en Erik Bindervoet, over de poëzie van Wim Brands. Want Brands was niet alleen radio- en televisiepresentator, maar was bovenal dichter.

Verder gaven wij het woord aan verschillende schrijvers en dichters zoals A.L. Snijders, K. Schippers, Maaike Meijer, Maartje Wortel, Ester Naomi Perquin en Anton Dautzenberg, die allen herinneringen aan hem ophaalden. En we spraken over zijn eeuwige behoefte om zijn honger naar literatuur te stillen, waarvoor hij de deur bij uitgevers en boekwinkels platliep.

Beluister hier het gesprek dat Pieter van der Wielen met Wim had in 2014:

Hoewel de laatste jaren vooral actief voor televisie waar hij sinds 2005 zijn wekelijkse programma VPRO Boeken presenteerde, was Wim Brands al sinds de jaren tachtig bekend van vele VPRO-radio-uitzendingen vooral op het terrein van literatuur en filosofie. Zo was hij samen met Wim Noordhoek oprichter van het programma De Avonden. Hij maakte geruime tijd op Radio 1 het wekelijks interviewprogramma Brands met Boeken. Ook werkte Wim Brands voor Human.

Wim Brands, geboren in Brummen op 29 maart 1959. ‘Ik ben als eerste van de stam de Utrechtse Heuvelrug overgestoken om letters te vreten’, zei hij eens. Hij begon zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad en was behalve dichter ook omroepman. Al op 19-jarige leeftijd werd er werk van hem gepubliceerd door K.L. Poll van Hollands Maandblad. Zijn laatste bundel, verschenen in 2014, getiteld ’s Middags zwem ik in de Noordzee kreeg schitterende recensies. Vrij Nederland schreef over Brands’ poëzie: ‘De taal van Wim Brands de dichter is als van Wim Brands de interviewer: helder, belangstellend, menselijk (…) dwars tegen alle ironische, afstandelijke of hermetische mode in.’

Karen de Bok, hoofdredacteur VPRO televisie: 'Wim was de man van hét literatuurprogramma op de Nederlandse televisie. Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef. De VPRO en literatuurminnend Nederland zullen hem verschrikkelijk missen.'

Onze gedachten gaan uit naar het gezin en de familie van Wim.