In de laatste week van december praten we een uur met gasten voor wie 2016 een extra bijzonder jaar is geweest. Hoe kijken zij terug op het afgelopen jaar? Wat is er verder nog gebeurd in hun vakgebied? En hoe verhouden zij zich tot het wereldnieuws? In de nacht van 27 op 28 december, vanaf middernacht te horen in Nooit Meer Slapen: Wim Pijbes.

Museumdirecteur Wim Pijbes was hét gezicht van het ‘nieuwe’ Rijksmuseum. Maar op 1 maart ging er een schok door cultureel Nederland: Wim Pijbes kondigde aan ‘zijn’ Rijksmuseum in te ruilen voor het nieuwe museum Voorlinden in Wassenaar. De gemoederen waren nog maar net bedaard, Pijbes was slechts drie maanden directeur bij het nieuwe museum, toen hij aankondigde ook bij Voorlinden te vertrekken. De grote vraag is nu: Wat gaat Wim Pijbes doen?

Pijbes studeerde kunstgeschiedenis in Groningen, en begon zijn loopbaan bij Theater Lantaren/Venster in Rotterdam. Al snel begon hij exposities te organiseren voor de Rijksdienst Beeldende Kunst en de Triënnale in Milaan. Zijn ster rees snel, door zijn harde werk en zijn bijna intuïtieve gevoel voor marketing. Nadat hij directeur werd van de Kunsthal Rotterdam werd hij ten slotte in 2008 directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, waar hij in 2014 president Obama rondleidde.

Na zijn vertrek bij Voorlinden hield Pijbes niet op met zijn activiteiten in de kunstsector. Hij was gasthoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Cambridge, en werkte met de NTR aan een achtdelige tv-serie over het Nederlandse landschap in de kunst.

Medestanders en media roemen het feit dat Pijbes zich zijn leven lang inzette om kunst onder een groter publiek onder de aandacht te brengen, terwijl tegenstanders zijn harde stijl van leidinggeven bekritiseren. Hoe het ook zij: Pijbes zit amper stil. Hoe heeft hij zijn jaar beleefd? Dat vraagt Pieter van der Wielen hem.