De cultuurweek van de redactie in korte tips

over wat we goed vonden

, Door de redactie

De redactie van Nooit Meer Slapen krijgt wekelijks meer kunst en cultuur te zien dan in ons radioprogramma past. Daarom delen we online onze persoonlijke culturele fascinaties. Deze keer: een lijst korte tips van de hele redactie.

Vermissingzaak in de Schilderwijk in een theaterserie

Inge ter Schure (redacteur): "Het lijkt een nieuwe trend: de theaterserie. Vorig seizoen bracht het Noord Nederlands Toneel Borgen, nu is The Family te zien van Theater Utrecht en speelt Het Nationale Theater The Nation. Die laatste zag ik afgelopen weekend. Zoals een goede serie betaamt zijn de personages boeiend, is het verhaal relevant én ben je nieuwsgierig naar het plot. Ik kijk nu al uit naar het vervolg. Trouwens, Borgen is deze zomer ook nog een paar keer te zien. Dus hup, van de bank af en lekker bingewatchen in het theater."

Acteur Saman Amini speelt in The Nation. Op 26 mei is hij te gast bij Nooit Meer Slapen.

20 acteurs, 11.5 uur toneel

Jan van Tienen (webredacteur): "Ik ging afgelopen zondag naar de marathonuitvoering van 2666, de 11,5 uur durende theaterbewerking van Roberto Bolaño’s gelijknamige magnum opus. Ik verwachtte een ervaring die aan mijn masochisme appelleerde en kreeg er iets subliems voor in de plaats."

Een kijkje nemen in het parlement van Bangladesh

Tjitske Mussche (reportagemaker): "Nu het maar niet wil lukken met de formatie, is het leuk om eens te kijken hoe de vergaderzalen van andere parlementen er eigenlijk uit zien. Architectenbureau XML documenteerde de plattegronden van 193 parlementen in het boek Parliament en plaatsten prachtige 360 graden-foto's op http://www.parliamentbook.com/."

Live-muziek op Vlieland in beeld

Jan Paul de Bondt (reportagemaker): "Ik stuitte op Wadgasten.nl - een online initiatief van jonge tv-makers om eindelijk weer mooie reportages te maken over de betere muziek-acts, in het decor van het prachtige Vlieland. Goeie live-registraties, open gesprekken, rustige beeldvoering. Hoop dat het ze lukt om dit genre nieuw leven in te blazen."

Een marathonversie van Beethovens 9e

Sanne van der Peijl (producer): "Ik luisterde vandaag naar de podcast van de Amerikaanse Radiolab. Ik kwam in de jubileumuitzending ('15 jaar Radiolab') iets leuks tegen over Beethovens negende symfonie, die gestretcht was tot een 24 uurs versie. Heel bijzonder."

Een actueel boek uit de jaren '60

Karen Al (redacteur): "Het boek stond al jaren in de kast. Met de herinnering dat het toentertijd enorme indruk maakte toen ik het las: Een Ander Land van James Baldwin. Nadat ik deze week de indrukwekkende documentaire I Am Not Your Negro heb gezien, werd het tijd om het te herlezen. En dat doe ik nu. Of ik weer zo onder de indruk zal zijn als toen?"

Luister de reportage van Floortje Smit over I Am Not Your Negro hier terug.

'Herfst' en 'Winter' in het voorjaar

Elianne Meijer (reportagemaker): "Het is al bijna zomer, maar de boeken Herfst en Winter uit de seizoenenreeks van de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård wil ik ook nu het warmer wordt lezen en herlezen. In korte hoofdstukjes, het één essayistisch, een ander uit zijn eigen leven gegrepen zoals we dat van hem kennen, legt hij de wereld uit aan zijn nog ongeboren vierde kind. Wat is kauwgom? Hoe voelt het om in je broek te plassen? Hoe werken je oren? Maar ook: waarom verlangen we soms naar sneeuw? En: wat maakt het leven de moeite waard? Knausgårds observatievermogen en oprechte, bijna kinderlijke verwondering en aandacht ontroeren me telkens weer. Lente lees ik nu, en Zomer moet nog uitkomen, maar ik ben voorlopig nog even blijven steken in de donkere maanden."

De podcast 'S-Town', over een gehucht in Alabama

Luuk Heezen (reportagemaker): "Ik heb deze week (helaas!) de laatste aflevering van de podcastserie S-Town geluisterd. Radiomaker Brian Reed (werkte ook aan This American Life) trekt op uitnodiging van een zonderlinge klokrestaurateur naar het gehucht Bibb County in Alabama, om een onopgeloste moord uit de doofpot te trekken. Er volgt een andere moord, en een ontroerend portret van een man én het gehucht. Net vaag genoeg om je nieuwsgierig te maken? Ja toch."   

Exclusieve filmmuziek bij 'Liaisons Dangereuses'

Pieter van der Wielen (presentator): "Wie Frans als examenvak heeft gedaan heeft met enige waarschijnlijkheid Liaisons Dangereuses op zijn lijst gezet, de fantastische brievenroman van Laclos. En anders heb je vast de film met John Malkovich gezien. De eerdere verfilming uit 1960 door Roger Vadim was ook mooi, al was het een rare keuze om het 18e eeuwse verhaal te vertalen naar een eigentijds wintersport-oord. De film werd gered door hoofdrolspeler Jeanne Moreau als de meedogenloze Madame Valmont ("ainsi va le monde c'est pas ma faute", "zo is de wereld, ik kan het niet helpen") en door de jazz. Niemand minder dan Art Blakey en Thelonious Monk werden gestrikt voor de filmmuziek. De bijdrage van Blakey verscheen al eerder op vinyl, bij de laatste record store day kwam in beperkte oplage ook een box uit met de opnames die Monk voor de film maakte. Hij componeerde niet speciaal voor de gelegenheid maar zijn speelde een set deels solo, deels met begeleiding. Als je Monk in die tijd had zien optreden had je waarschijnlijk hetzelfde gehoord: Monk op zijn best. De opnames zijn prachtig, Monk speelt geweldig, en er zit ook een boekje met foto's bij waar je vast nooit naar gaat kijken maar dat je het gevoel geeft dat het die honderd euro voor een 2LP box wel besteed is. Prachtig.⁠⁠⁠⁠"

advertentie