Dit weekend vindt de veertiende editie van Stripdagen Haarlem plaats. Door de hele stad wordt het beeldverhaal in al zijn facetten belicht. Laat je inspireren door het werk van tekenaars als Peter van Dongen, Maaike Hartjes, Jasper Rietman en TRIK.

Peter van Dongen

Stripauteur Peter van Dongen won dit jaar De Stripschapprijs. Hij is onder meer bekend van de boeken Rampokan: Java en Rampokan: Celebes; een tweeluik dat zich afspeelt aan de vooravond van de Politionele Acties in Indonesië. Van zijn hand verscheen vorig jaar de verstripping van Familieziek van Adriaan van Dis. In de Bibliotheek (locatie: centrum) gaan schrijver en tekenaar met elkaar in gesprek over de roman en het stripverhaal Familieziek. Pieter van der Wielen deed dat eerder, in november, toen het boek net verschenen was.

Geschiedenis

Stripdagen Haarlem mag zichzelf, naast het grootste, nu ook het langste stripfestival van noordelijk Europa noemen: het festival is in 2016 uitgebreid van 2 naar 10 dagen. Van 25 mei t/m 3 juni kun je je er onderdompelen in de wereld van het beeldverhaal.

Het festival werkt daarbij als vanouds (voor alweer de veertiende keer!) samen met o.a. de belangrijkste culturele instellingen in de Haarlemse binnenstad. Op meer dan 30 locaties vinden tijdens het festival tentoonstellingen, lezingen, workshops, masterclasses, muziekoptredens en theater- en filmvoorstellingen plaats.

Maaike Hartjes

Striptekenaar Maaike Hartjes kreeg in 2014 een heftige burn-out. In die periode hield ze een teken-dagboek bij, waarin ze haar angst- en paniekaanvallen maar ook mogelijke oplossingen in beeld bracht. In Het Dolhuys is haar werk te zien op de tentoonstelling Teken van leven. Pieter van der Wielen sprak met Hartjes over haar Burn-out Dagboek.

Tips

10 dagen, 50 activiteiten en geen mogelijkheid om alles te bezoeken? Dat betekent: keuzes maken. Hier drie tips van de Nooit Meer Slapen-redactie.

Jasper Rietman

Als illustrator werkt Jasper Rietman voor onder meer The New York Times, The Guardian en de Volkskrant. Onlangs verscheen zijn boek Exodus, waarin een groep vluchtelingen wordt gevolgd. De pagina’s vormen samen een grote ononderbroken tekening van minstens 18 meter, die in het ABC Architectuurcentrum in zijn geheel is te zien. Pieter van der Wielen sprak met Rietman over zijn nieuwe project.

En luister ook...

Nooit Meer Slapen is een cultuurprogramma waar veel (strip)tekenaars, illustratoren en cartoonisten aan het woord komen. Beluister bijvoorbeeld ook de recente gesprekken met Max Kisman (Sex Only), Siegfried Woldhek (Lekker tekenen) en TRIK (Headlines).

Kortom

De Stripdagen in Haarlem zijn het bezoeken waard! kijk op de website voor meer informatie.