De zomer is begonnen; de kettingen worden gesmeerd en de bidons gaan nog één keer in de vaatwasser. Maar wat luister je op de fiets? Dit wielerseizoen lichten we de beste interviews uit met wielrenners en specialisten, zoals onder andere andere Bert Wagendorp en Kenneth Mercken.

Thijs Zonneveld

Journalist en voormalig wielrenner Thijs Zonneveld deed eerst zelf aan topsport en schrijft er nu over. Hij komt deze week met het boek 'De fiets de fiets - en nog veel meer sportverhalen'. In De Favorieten vertelt hij over zijn favoriete culturele momenten.

Bert Wagendorp

Schrijver Bert Wagendorp begon als reclameman, maar werd in 1985 sportverslaggever bij de Leeuwarder Courant, die hij in ’88 verruilde voor de Volkskrant. In 2013 brak hij door met de roman 'Ventoux' over een groep vrienden waarvan er één tijdens een vakantie overlijdt. Nu is daar het vervolg: 'Ferrara'. Pieter van der Wielen praat een uur met Bert Wagendorp.

 

Kenneth Mercken

De Vlaamse filmregisseur Kenneth Mercken was ruim 18 jaar lang actief als wielrenner. In 2012 maakte hij debuut met de korte film ‘The Letter’. Nu komt hij met een nieuwe film: ‘Coureur’. Het scenario is geïnspireerd op zijn eigen leven als wielrenner. De film gaat over een jonge wielerbelofte die op het punt staat in de voetsporen van zijn fanatieke vader te treden. De druk ligt hoog en de concurrentie in de wielerwereld is enorm. Kenneth Mercken spreekt over zijn leven en zijn nieuwe film met Pieter van der Wielen.

Radio Cinema

 "Ik dacht dat ik veel van die duistere epo-periode mee had gemaakt, maar moet zeggen dat ik van m'n stoel ben gevallen toen ik Coureur zag. Het was zo rauw en het ging zo diep. Het was bijna een beschamende wereld waarin die jongen zijn korte leven doorbracht", aldus sportverslaggever Gio Lippens over de Belgische wielrenfilm Coureur. 
Luister Radio Cinema voor alle ins en outs over de duistere wielerfilm.

Monique Huijdink is journalist en wielerliefhebber. Tijdens de Tour de France zit zij drie weken lang aan de buis gekluisterd om de etappes, de samenvattingen en de voor- en nabeschouwingen te volgens. Met Anne Spapens schreef ze in 2013 hierover het boek Thuis voor de Tour. De Baas is de debuutroman van Monique Huijdink. Het is een wielerthriller over de Tour van 2003, waarin Lance Armstrong en Jan Ullrich strijden om de eindzege. Pieter van der Wielen praat met Monique Huijdink.

Reportage

Wielrennen is geen sport, het is een obsessie. Niemand in Nederland weet dat zo goed te beschrijven als Tim Krabbé. Maarten Westerveen spreekt met de schrijver en wielrenner n.a.v. zijn bundel 'De veertiende etappe'.