De argeloze voorbijganger komt het universum van Alex van Warmerdam meestal binnen via een valluik. Je klopt het stof van je kleren en vraagt je af waar je terecht bent gekomen. En wie trekt hier eigenlijk aan de touwtjes?

Voor wie graag wat zachtzinniger binnentreedt, is er ‘Alex van Warmerdam, de man, het werk, de podcast’. Negen sprekers openen hun venster op de eigenzinnige wereld van een unieke maker. De podcast is een productie van Eye Filmmuseum in samenwerking met VPRO Nooit Meer Slapen, vanaf 4 juni een week lang op NPO Radio 1, op deze pagina én in je favoriete podcast app. Met bijdragen van oa: Annet Malherbe, Marc van Warmerdam, Ariane Schluter, Dirk van Weelden en Maartje Wortel. De podcast is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling Alex van Warmerdam - L' histoire kaputt. Van 10 juni tot en met 2 september 2018 in Eye Filmmuseum.

Lees hier het interview uit De Gids met Alex van Warmerdam.

Het interview

Alex van Warmerdam is acteur, schrijver, film- en theatermaker, schilder en vormgever. Alles wat hij maakt oogt gecreëerd – daarin is zijn oorsprong als theatermaker te herkennen. Negen speelfilms regisseerde hij tot dusver, waaronder ‘Abel’ (1986), ‘De noorderlingen’ (1992), ‘Ober’ (2006) en ‘Borgman’ (2013). Alle negen films dragen tot in het kleinste detail de handtekening van de maker. Vanaf komende zondag is er in het Amsterdamse filmmuseum Eye een tentoonstelling met films, installaties en objecten van Van Warmerdam: ‘L’histoire kaputt’. Pieter van der Wielen spreekt met Alex van Warmerdam.

De podcast

Je kan je abonneren op de podcast via itunes en stitcher.

Deze links brengen je naar itunes en stitcher.