17-21 november

Deze week te gast: archeoloog en fysisch geograaf Louwrens Hacquebord, documentairemaakster Ineke Smits, modeontwerper Hans Ubbink, documentairemaakster Sunny Bergman en schrijver Wayne McLennan. Verder o.a. aandacht voor World of Warcraft, Jett Rebel en 'Spoken van Viggo'.

maandag 17 november

Louwrens Hacquebord is als archeoloog en fysisch geograaf enkele tientallen keren naar het poolgebied geweest om de resten van de nederzettingen van de Noordse Compagnie te onderzoeken. Het is precies 400 jaar geleden dat het Nederlands kartel voor de walvisvaart werd opgericht. In het boek De Noordse Compagnie (1614-1642). Opkomst, bloei en ondergang beschrijft Hacquebord de Nederlandse walvisvaartgeschiedenis. In die periode werd de kennis verworven die noodzakelijk was voor een succesvolle jacht en die jacht was door prijs- en vangstafspraken duurzaam waardoor het aantal walvissen niet afnam. Pieter van der Wielen praat met Louwrens Hacquebord over zijn expedities naar de poolgebieden en over de walvisvangst in de 17de eeuw.

In de Willem II-fabriek in ’s-Hertogenbosch laat de Rotterdamse kunstenaar Sandro Setola tot en met 14 december werken zien uit zijn Beachhouse-serie. In tekeningen en sculpturen verkent Setola al vele jaren een schelpachtig gebouw waarover hij ooit droomde. Met ieder nieuw werk blijkt dat bouwsel weer andere kamers of een iets ander uiterlijk te hebben. Gijsbert van der Wal bekeek de tentoonstelling samen met de kunstenaar. Verder reageert schrijver Maarten Doorman op iets wat in het nieuws is. En aandacht voor de nieuwe roman van Christiaan Weijts. In De Linkshandigen breekt Simon Sinkelberg, beter bekend als cartoonist Zink, met de redactie van zijn krant. Het betekent het begin van woeste tocht door Europa. Hij scheurt weg in zijn auto en neemt een jonge vrouw mee die met een cellokoffer staat te liften. Nooit Meer Slapen sprak met Christiaan Weijts over zijn nieuwe roman.

dinsdag 18 november

Stand By Your President van Ineke Smits is geselecteerd voor de IDFA Competition for Dutch Documentary. De documentaire gaat over de Zeeuwse Sandra Roelofs die tien jaar geleden First Lady van het exotische, maar politiek zeer roerige Georgië werd. Na twee termijnen kan haar man, de inmiddels omstreden president Mikheil Saakashvili, bij wet niet meer worden herkozen. De president en first lady worden weer ‘gewone’ burgers. Wat betekent het om zo lang in de politieke openbaarheid te leven en wat kost dat in je privébestaan? Pieter van der Wielen praat met regisseur Ineke Smits, die eerder documentaires als Transit Dubai, Poetins Mama en Magonia maakte.

Thuis is muzikant Jelte Tuinstra ietwat verlegen en somber aangelegd, maar op het podium ontpopt hij zich tot Jett Rebel en speelt alles van funk tot metal. Een jaar geleden kende bijna niemand hem, nu trekt hij overal volle zalen. Documentairemaakster Linda Hakeboom filmde een jaar lang de geboorte van een fenomeen. Op het IDFA gaat haar film Who The fuck is Jett Rebel in première. Verder leest schrijver Maarten Doormanl een tekst voor die op de actualiteit is geïnspireerd. En aandacht voor het boek Onder de dreven van Hannah van Munster. Dat verschijnt deze week. De schrijfster noemt het een Bijlmerroman. Nooit Meer Slapen ontmoet de auteur in deze Amsterdamse buurt om te zien of fictie en werkelijkheid dicht bij elkaar liggen.

woensdag 19 november

Twintig jaar geleden maakte filmregisseur, filmcriticus en scenarioschrijver Jos de Putter de documentaire Solo, de wet van de favela. Hierin ging hij op zoek naar talentvolle voetballertjes in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. De film concentreerde zich op de vrienden Anselmo en Leonardo, toen beiden elf jaar, samen speelde ze bij een locale voetbalclub. Tot er een scout langskwam. De droom van beiden vrienden leek in vervulling te gaan. De film volgde de twee jongens naar hun voetbalcontract. Nu, twintig jaar later, heeft hij een vervolgfilm gemaakt: Solo: Out of a Dream. Terugkijkend realiseert Putter zich dat een documentairemaker niet alleen observeert, maar misschien wel ingrijpt in het leven van zijn onderwerp. Zowel Solo: de wet van de favela als Solo: Out of a Dream zijn te zien tijdens het IDFA. Pieter van der Wielen ontvangt de documentairemaker in de studio.

Tien jaar oud, miljoenen spelers, miljarden winsten, het online rollenspel World of Warcraft maakt het prima. Wat maakt juist dit spel zoveel succesvoller dan alle concurrenten? Nooit Meer Slapen trok samen met schrijver en gamejournalist Harry Hol de wereld van Azeroth in voor antwoorden. Verder becommentarieert schrijver Maarten Doorman het nieuws met een kort verhaal. En aandacht voor een film die tijdens IDFA in premiere gaat, Spoken van Viggo. Als crimineel die werkte met Bruinsma en miljoenen verdiende met drugssmokkel is hoofdpersonage Viggo er nooit helemaal gerust op of zijn oude leven nog zal komen aankloppen. De film laat zien hoe zwaar het is om een nieuwe weg in te slaan en trauma’s te verwerken. Wij praten met de makers Walther Grotenhuis en Cinta Forger.

donderdag 20 november

Modeontwerper Hans Ubbink is onder meer bekend van zijn mannenpakken met opvallende voering. In 2000 lanceerde hij samen met zijn vrouw onder eigen naam een mannencollectie. Het jaar erop volgde een vrouwenlijn. Maar dit voorjaar maakte hij bekend ermee te stoppen. De herfst/wintercollectie die nu in de winkels ligt, is de laatste van zijn hand. De reden? De economische crisis. Een groot deel van Ubbinks vaste klanten ging in korte tijd failliet, beweert de ontwerper, wat ook bij Ubbink voor problemen zorgde. Per 1 januari 2015 trekt hij definitief de stekker uit zijn modelabel. Pieter van der Wielen blikt met de modeontwerper terug; en hoe ziet hij de toekomst voor zich?

We volgen kunstenares Maartje Korstanje bij de opbouw van haar nieuwe tentoonstelling in het Groninger Museum. Haar grillige sculpturen van papier maché, vermengd met andere materialen die ze allemaal eigenhandig boetseert, roepen associaties op met zeemonsters of opgeviste schatten. Haar objecten lijken soms te sluimeren: alsof ze zich zomaar op je kunnen storten als je te dichtbij komt. Verder leest schrijver Maarten Doorman een tekst voor die op de actualiteit is geïnspireerd. En de Amerikaanse documentairemaker Joshua Oppenheimer filmde in zijn veelgeprezen en controversiële film The Act of Killing de daders van de genocide op de communisten in Indonesië. In zijn nieuwe film The Look of Silence, te zien op het IDFA, vertelt hij het verhaal van de slachtoffers. Wij bespreken het werk van Oppenheimer met Hetty Naaijkens-Retel Helmrich en haar broer Leonard Retel Helmrich. Beiden maakten films over Indonesië.

vrijdag 21 november

De in Australië geboren Wayne McLennan was onder meer profbokser, barkeeper, zeevisser, bouwvakker, goudzoeker en bankmedewerker. Na decennia van avonturen besloot hij over zijn belevenissen te schrijven. In het boek Zuivere zijde tekent McLennan zijn waargebeurde verhalen op als zijdehandelaar. Hoe smokkel je zo veel mogelijk zijde uit communistisch China? Hoe begin je daarmee een winkel? Hoe verviervoudig je de winst in een tropisch paradijs en hoe snel raak je dat geld weer kwijt? McLennan kent de antwoorden. In China legde hij de basis voor een zijdewinkel in Amsterdam, waar couturiers als Frank Govers, Edgar Vos en Frans Molenaar gretig inkochten. Anton de Goede ontvangt Wayne McLennan in de studio.

Het vierdaagse festival Sax14 viert de tweehonderdste geboortedag van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Afsluitende act van het festival is de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer, die met haar muziek de hele wereld heeft rondgereisd. We praten met haar over het instrument dat zo bepalend voor haar is geweest. Verder in het tweede uur o.a. een bijdrage van schrijver Maarten Doorman, hij laat zich nog éénmaal door het nieuws inspireren. En het leven en werk van de geplaagde dichter en schrijver Jan Arends (1925-1974) blijft mensen in de ban houden. Vandaag wordt er zelfs een feest aan Arends gewijd. Wat zou de vaak  gesloten en teruggetrokken schrijver daarvan hebben gevonden? We vragen het aan de Vlaamse cabaretier en vriend van de poëzie, Wim Helsen.