23-27 juni

In Nooit Meer Slapen ontvangen we deze week schrijver en librettist Edzard Mik, theatermaker Dries Verhoeven, biograaf Wiel Kusters, regisseur Olivier van der Zee en fotograaf Jan Rosseel in de studio.

maandag 23 juni

Op het Holland Festival presenteert de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki met schrijver Edzard Mik een muziekstuk gebaseerd op Sophocles’ tragedie Oidípous te Kolonos. Tsoupaki en Mik gooien in hun bewerking alle moderne interpretatieve ballast overboord en gaan terug naar de originele tekst. Centraal staat een uitgerekte flashback naar het moment waarop Oidípous onbewust zijn vader vermoordde. Terugdenkend aan dit even ongelukkige als noodlottige moment lost de woede om zijn ellendig verlopen leven uiteindelijk op in berusting en verlichting uit zijn lijden. Anton de Goede praat met librettist Edzard Mik over het muziekstuk Oidípous, dat op 28 juni in première gaat.

Janis Joplin, Jimi Hendriks en Jim Morrison vormen in de hemel Club 27; popsterren die op 27-jarige leeftijd overleden. De laatste jaren zien ze de belangstelling voor hun jaarlijkse concert afnemen. Ze zijn blij als Amy Whinehouse zich bij de club komt voegen. We gaan langs bij de repetities van theatervoorstelling Club 27, die speciaal voor De Parade werd gemaakt. En gisteren werd het juryrapport van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury bekendgemaakt in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De twaalf Senaatsleden lazen zelf stukjes uit hun rapport voor aan de genomineerde schrijvers. Nooit Meer Slapen was er bij. Verder reageert schrijfster Niña Weijers met fictie op het nieuws en correspondent Michiel Vos bericht vanuit New York over de komst van Stromae.

dinsdag 24 juni

Hebben de historici gelijk? Hebben we rampen nodig voor vooruitgang? Moet het huidige systeem eerst worden platgelegd door een crisis voor we verandering aankunnen? In het Stedelijk Museum s’-Hertogenbosch wordt (vanaf zaterdag) de installatie Homo Desperatus getoond, waarmee theatermaker Dries Verhoeven de bezoeker een wandeling laat maken langs een 70-tal maquettes van de brandhaarden van onze wereld, van de Twin Towers tot tyfoon Haiyan. Iedere vitrine wordt bewoond door een mierenkolonie; zij zijn de protagonisten van de gepresenteerde ramp.

Met de film Boyhood heeft de Texaanse filmmaker Richard Linklater een unieke film gemaakt. Twaalf jaar lang volgde hij een klein groepje acteurs om deze langzaam te zien opgroeien. Linklaterfans Maarten Westerveen en filmjournalist Rick de Gier bespreken Boyhood en Linklaters werk. Verder reageert schrijfster Niña Weijers met fictie op het nieuws. bFAKE zijn twee rappers uit de Zuid-Afrikaanse CapeFlats die een dolend bestaan leidden totdat ze vorig jaar DJ DNA tegen het lijf liepen. De samenwerking die volgde, mondde dit jaar uit in onder meer een internationale tour als support-act van Jack Parow, en deze zomer staan ze opnieuw samen op het podium. We volgen het drietal op weg naar hun optreden in Eindhoven.
 

woensdag 25 juni

Literaire criticus Kees Fens (1929-2008) was een geboren bewonderaar, melancholisch en beschouwelijk van aard. Een man met een groot gevoel voor humor, iemand die vloekte wanneer hij iets mooi vond. Een ‘selfmade man’ die net zo graag zijn licht liet schijnen over Augustinus als over het dichterschap van Willem van Hanegem. Over duizend dingen meer. En veel over geluk. ‘Geluk’ is misschien het door Kees Fens meest gebruikte woord. In feite ging het daarbij om geluksverlangen. Wiel Kusters schreef met Mijn versnipperd bestaan een portret van de man die na zijn dood een leegte achterliet in de literaire wereld die niet meer gevuld werd. Pieter van der Wielen ontvangt de biograaf in de studio.

Voor beeldend kunstenaar Patricia Kaersenhout is racisme altijd al een thema geweest in haar werk. Ze maakt collagekunstwerken van bestaand materiaal en ze is een veelgevraagd kunstenaar in het buitenland. We ontmoeten haar in de Tolhuistuin in Amsterdam waar ze die middag een optreden geeft. Verder leest schrijfster Niña Weijers een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd en we praten met filmmaker Ramón Gieling over Herinnering aan een trieste dageraad, een documentaire over de 20-jarige Ricco die met zijn motor is verongelukt. Via getuigenissen van bloedverwanten en vrienden van de overledene onderzoekt Gieling het mysterie van de dood.

donderdag 26 juni

Elk jaar riskeren duizenden mensen hun levens door mee toe doen aan een van de gevaarlijkste evenementen ter wereld: het stierenrennen tijdens de San Fermínfeesten. Vanuit de nauwe straten van Pamplona vertellen de renners waarom ze deelnemen aan deze gevaarlijke 'encierros', waarbij elk jaar weer honderden renners gewond raken en eer de enige prijs is die er te winnen valt. Regisseur Olivier van der Zee legde deze traditie met een High Speed 3D camera vast in de documentaire Encierro 3D. Pieter van der Wielen praat met hem.

Beeldend kunstenaar Senad Alic vluchtte in de jaren ’90 uit voormalig Joegoslavië. Herinneringen uit die tijd zitten nog steeds in zijn hoofd en schilderen is zijn manier om met dit verleden om te gaan. Nooit meer Slapen ontmoet hem in het Bob Vlakehuis in Amsterdam waar zijn expositie Overwinning van de zwaartekracht te zien is. Verder reageert schrijfster Niña Weijers op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en tien jonge dichters lieten zich inspireren door het leven en werk van de Utrechtse non en schrijfster Suster Bertken, die een van de eerste Nederlandstalige vrouwelijke dichters was. Zevenenvijftig jaar bracht ze vrijwillig door in een cel van nog geen zestien vierkante meter. We spreken met enkele van die dichters over het werk en leven van Suster Bertken.
 

vrijdag 27 juni

Belgische Herfst is een beeldend onderzoek naar een van de grootste enigma's uit de Belgische geschiedenis: De Bende van Nijvel, die in totaal achtentwintig dodelijke slachtoffers maakte. Eén daarvan was de vader van documentaire fotograaf Jan Rosseel. Hij reconstrueerde gebeurtenissen van bijna dertig jaar geleden op basis van feitelijke informatie uit politierapporten, dossiers en nieuwsberichten maar ook naar aanleiding van verhalen van ooggetuigen en persoonlijke herinneringen over de gewelddadige misdaden van deze bende. Pieter van der Wielen praat met Jan Rosseel wiens ruimtelijke installatie van zijn project Belgische Herfst nu in FOAM is te zien.

Voor de tentoonstelling Undertones in Maastricht ontwierpen verschillende geluidskunstenaars installaties in cultureel erfgoed, zoals kerken en forten. We maken een rondgang met curatoren Juha van 't Zelfde en Valentijn Bijvanck langs de bijzondere geluidsinstallatie in de St. Pietersberg. En Gogol's Dode Zielen is opnieuw uitgebracht. De klassieker uit de Russische literatuur wordt met grote regelmaat door schrijvers als een favoriet werk genoemd. We zoeken uit waarom. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Niña Weijers, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en muziekjournalist Atze de Vrieze praat ons bij op het gebied van de hedendaagse popmuziek.