30 juni - 4 juli

Nooit Meer Slapen ontvangt deze week o.a. beeldend kunstenaar Berend Strik, dichter en columnist Geert Buelens, acteur Marcel Musters, arabist Maurits Berger en beeldend kunstenaar Peter Zegveld. Dat, en nog veel meer, elke werkdag tussen twaalf en twee uur 's nacht op Radio 1.

maandag 30 juni

Beeldend kunstenaar Berend Strik bewerkt en creëert beelden met naald en draad. Waar zijn eerste werken een beeld laten ontstaan uit naald, draad en stof, gebruikt hij in de jaren negentig reproducties van kunstwerken, pornoplaatjes en familiekiekjes als basis. Met gekleurd draad en stukjes plastic of stof brengt hij daarop accenten aan. Op die manier legt hij nadruk op onbeduidend lijkende delen, of haalt juist de aandacht weg van wat voor hem onbetekenend is. Stof tot nadenken dus. Pieter van der Wielen praat met Berend Strik.

Wat is er zo typisch aan Noord-Hollandse kustplaatsen? En wat zullen we nooit zien in de toeristenfolders van de plaatselijke VVV? Het antwoord op die vragen hangt deze zomer in Kranenburgh op de tentoonstelling Zimmer frei. Met foto's van Hans van der Meer. We gaan met de fotograaf naar Egmond aan Zee. Verder reageert schrijfster Karin Amatmoekrim met fictie op het nieuws en bericht correspondent Eva de Valk vanuit San Francisco over de nieuwe tentoonstelling Gorgeous.

dinsdag 1 juli

Geert Buelens is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Thuis is de titel van zijn laatste poëziebundel. In deze gedichten stelt Buelens de vraag wat maakt dat we ons ergens thuis voelen. Is het een plek, een gevoel, een taal, een draadloze verbinding of een zorgvuldig gecultiveerde illusie? Buelens woonde de afgelopen tien jaar in vijf steden en drie landen en is dus de aangewezen persoon om poëzie te schrijven over ontheemding. Pieter van der Wielen praat met hem. (NB. Wegens de verlenging van de voetbalwedstrijd België-VS is de overige programmering komen te vervallen)

woensdag 2 juli

Acteur Marcel Musters is sinds 1985 medeoprichter, vast lid van de artistieke kern en acteur van de Mugmetdegoudentand. Sindsdien speelde hij in de meeste voorstellingen van de toneelgroep. Bij het grote publiek is hij vooral bekend uit de televisieseries: Oud Geld, Vuurzee, Hertenkamp, maar ook van Grijpstra en De Gier en Gooische Vrouwen. Dit najaar komt De familie Kruis op televisie, een nieuwe dramaserie die moet gaan lijken op Modern Family, de Amerikaanse serie over drie disfunctionele samengestelde gezinnen. Musters wordt daarin de televisie-echtgenoot van Linda de Mol. Pieter van der Wielen praat met de acteur.

Voor verslaggever Nicole Terborg is Keti Koti, de dag van de vrijheden, het moment om eindelijk te doen waar ze bang voor is. De film 12 Years a Slave zien en de Black Heritage Amsterdam Tour meemaken. Ze doet dit niet alleen. In Nooit Meer Slapen gaan de zussen Nicole en Glynis samen deze confrontatie met een pijnlijk verleden aan. Verder reageert schrijfster Karin Amatmoekrim met fictie op het nieuws. En lichting 2014 van de Nederlandse filmacademie presenteert deze week hun afstudeerfilms. Hoe presenteren de filmmakers van de toekomst zich? Nooit Meer Slapen is erbij.

donderdag 3 juli

Het is veelzeggend hoe snel we in het Westen terugvallen op historische en religieuze verklaringen om de gebeurtenissen in het Midden-Oosten te duiden, meent arabist Maurits Berger. 'De commentaren over de opmars van ISIS in Irak staan bol van verwijzingen naar islam en het koloniale verleden. Daarmee doen we deze mensen onrecht. Zij zijn geen gevolgschade van geschiedenis en religie, maar zijn de producten van hun eigen toedoen en hebben hun eigen lot in handen.' De beweging is revolutionair en past in patronen die zich in de regio voltrekken. Pieter van der Wielen praat met Maurits Berger over de strijd die zich in Irak afspeelt. En hoe zit het met het oplaaiende conflict in Israël?

Komend weekend opent in het Centraal Museum een tentoonstelling van 24 World Stress Paintings van schilder Olphaert den Otter, een reeks schilderijen waarin een combinatie van de vier elementen en menselijk handelen steeds weer catastrofaal uitpakt. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek met alle 150 werken die Den Otter sinds 2009 in de serie maakte. We gaan in Rotterdam bij de schilder op atelierbezoek. En onder de noemer Ken uw klassiekers slaan tien uitgeverijen deze zomer de handen ineen. We praten met literair criticus Arjen Fortuin en vader en zoon Luckerhoff van de Kennemer Boekhandel in Haarlem over de inzet op klassiekers en over het plotselinge succes van Ida Simons' roman De dwaze maagd. Verder leest schrijfster Karin Amatmoekrim een tekstfragment dat door het nieuws is geïnspireerd.

vrijdag 4 juli

Peter Zegveld tekent, schildert, maakt beelden, speelt theater, componeert muziek, dirigeert koren, geeft concerten en performances, maakt televisieprogramma’s en animatiefilms. In al zijn werk staan natuurkundige principes centraal: de werking van licht, lucht, geluid en zwaartekracht. Steeds experimenterend en zoekend naar nieuwe invalshoeken, zet hij op eigenzinnige wijze de disciplines naar zijn hand. Pieter van der Wielen praat met Peter Zegveld over zijn veelzijdigheid en de belangrijkste motieven die aan zijn werk ten grondslag liggen.

Frank Westerman houdt de tweejaarlijkse abt Emo Lezing. Hij giet zijn voordracht in een 'open brief aan Arjen Robben'. Daarin vraagt hij aandacht voor de problemen in Groningen door de gaswinning. We praten met Frank Westerman en beeldhouwster Ynskje Penning over de rand van Nederland, over natuurgeweld en over aardbevingen. En we spreken met theatermaker John Buijsman en gitarist Cok van Vuuren over hun voorstelling Honger naar jou. Het stuk gaat over Scott, een man van middelbare leeftijd, die in de ban raakt van een hoertje, waarover hij alleen maar heeft gehoord. Hij gaat naar haar op zoek en zo start de roadtrip. Verder o.a. een bijdrage van schrijfster Karin Amatmoekrim, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren en kunstcritica en museumdirecteur Ann Demeester geeft een impressie van Curiosity, een groepstentoonstelling in De Appel in Amsterdam.