18-22 augustus

Pieter van der Wielen ontvangt deze week: filmmaker Pim Zwier, filmregisseur Hany Abu-Assad, schrijver Jeroen Thijssen, kunstenaar Robert Zandvliet en hoofdredactrice van de Harper's Bazaar Cecile Narinx.

maandag 18 augustus

De Joodse fotograaf, schrijver en journalist Sam Waagenaar (1908–1997) vatte met de titel van zijn ongepubliceerde autobiografie 'Never a Dull Moment' zijn turbulente leven treffend samen. Hij was operettezanger in Frankrijk, ging naar Amerika. Daar figureerde hij als Duitse soldaat in Hollywoodfilms, terwijl zijn ouders gedeporteerd werden en in Auschwitz omkwamen. Als fotograaf reisde hij de halve wereld over. Pieter van der Wielen praat met filmmaker Pim Zwier die de levensgenieter heeft geportretteerd in de documentaire 'Never a Dull Moment'.

In de laatste aflevering van onze zomerserie 'Het Keerpunt', spreekt Mathijs Deen met de kunstenaar Frank Van Den Broeck. Tekeningen van Van Den Broeck zijn nu te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, als onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling Bad Thoughts, die is opgebouwd uit de verzameling van Martijn en Jeanette Sanders. De tekeningen in het Stedelijk heeft hij gemaakt vroeg in de jaren 80, vlak na de periode die hij achteraf als zijn keerpunt beschouwt. En in Regen, Kosmos, Kamerplant, de debuutbundel van dichteres Anne Broeksma, dartelen giraffepaarden, een vogelbekdier en een puntlipneushoorn rond. Nikki Dekker nam Anne Broeksma mee naar Dierenpark Amersfoort om te praten over dieren, poëzie, en de sterke aantrekkingskracht van het donker

dinsdag 19 augustus

Met een film over zelfmoordterroristen, een Golden Globe en zijn acceptance speech dat 'de Palestijnen hun vrijheid en gelijkheid onvoorwaardelijk verdienen', had hij zich bij de Amerikanen in het vizier gespeeld. Zeven jaar later besloot Hany Abu-Assad - die eerder de film Paradise Now (2005) maakte - opnieuw een film over Palestijnen te maken: ‘Omar’. Hij won er in Cannes de Speciale Juryprijs mee van de Un Certain Regard-competitie. Hany Abu-Assad is een uur te gast bij Nooit Meer Slapen.

Isis van der Wel is internationaal één van de vrouwelijke pioniers op het gebied van elektronische dansmuziek. Ze zit nu ruim 20 jaar in het vak en is naast DJ ook eigenaar van een evenementenbureau en platenlabel. Dit weekend is het jaarlijkse magneetfestival waar ze de dance-programmeur en medeoprichter van is. Nooit meer Slapen ontmoet Isis in Amsterdam. Hitchcock-films leren kijken in zes cursusavonden - vanaf 25 augustus kan dat bij filminstituut EYE in Amsterdam. Want de Master of Suspense mag dan, volgens de cursusleider Gerwin van der Poll, eigenlijk 50 keer dezelfde film hebben gemaakt; wie de subtiele verwijzingen, motieven en verbanden gaat herkennen krijgt alleen maar meer bewondering.

 

woensdag 20 augustus

Met Solitude schreef journalist en schrijver Jeroen Thijssen een historische roman over de Nederlandse koloniale geschiedenis door de ogen van een ontwortelde familie. Dagboeken en andere documenten uit de vorige eeuw brengen Frank ertoe de geschiedenis van zijn opa en diens vader te reconstrueren. Pieter van der Wielen praat met Jeroen Thijssen  over zijn nieuwe boek Solitude.

De Nederlandse speelfilm 'Tussen 10 en 12' van regisseur Peter Hoogendoorn is geselecteerd voor de competitie van Venice Days, een parallelfestival dat plaatsvindt tijdens het 'officiële' Filmfestival van Venetië. Zijn film volgt een familie en twee agenten die hen slecht nieuws komen brengen. Zijn debuutfilm, met acteurs als Raymond Thiry (Penoza), Nasrdin Dchar (Rabat) en Ko Zandvliet (Jongens) in de hoofdrollen, is gebaseerd op een gebeurtenis uit zijn jeugd. Floortje Smit praat met hem aan de vooravond van de premiere in Venetië. In de serie ‘Oudtopia’ nemen twintiger Tim den Besten en dertiger Nicolaas Veul een voorproefje op hoe het is om oud te zijn. De programmamakers hebben een maand in een Haags verzorgingstehuis gewoond en dit gefilmd. Verslaggever Nicole Terborg spreekt Tim den Besten bij hem thuis in Amsterdam.

donderdag 21 augustus

In museum De Pont in Tilburg toont Robert Zandvliet een minder bekende kant van zijn kunstenaarschap: een keuze uit de honderden tekeningen en schetsen die voorafgingen aan een serie of een enkel doek. De zalen met schetsen tonen de weg die Zandvliet vanaf de jaren negentig is gegaan: op zoek naar een pure vorm en heldere compositorische oplossingen. Pieter van der Wielen ontvangt beeldend kunstenaar Robert Zandvliet in de studio.

Het boek Pogingen iets van het leven te maken van de bejaarde debutant Hendrik Groen is anderhalve maand na verschijnen al aan zijn derde druk toe. Een leesclub van uitsluitend 80-plussers buigt zich binnenkort over de relevantie ervan. Nooit Meer Slapen gaat daar op bezoek. Regenkleding is onpraktisch, onflatteus, oncomfortabel en ronduit lelijk. Programmamaker Kim Sauter, van het tijdschrift OneWorld, trok door Amsterdam om mensen over te halen zich te laten fotograferen in hun regenkleding. Nooit Meer Slapen sprak met Kim, met Astrid de Groot die voor haar bedrijf Happyrainydays regenkleding maakt en met modejournaliste Milou van Rossum over regenkleding.

vrijdag 22 augustus

Harper's Bazaar is de oudste modeglossy ter wereld. Het tijdschrift verscheen in 1867 voor het eerst in de Verenigde Staten en verkreeg door de jaren heen een iconische status. Dit najaar wordt de Nederlandse editie van het blad Harper’s Bazaar gelanceerd. Cécile Narinx, voorheen hoofdredacteur van modeblad Elle, zal het nieuwe magazine gaan leiden. Pieter van der Wielen praat met Cécile Narinx over haar periode bij Elle en de nieuwe plannen voor Harper’s Bazaar.

De Amerikaanse schrijver John Fante kreeg pas op late leeftijd succes met romans over zijn illustere alterego Arturro Bandini. Veel schrijvers werden door Fante geïnspireerd. Eén van hen is Henk van Straten, schrijver van vier romans en columnist voor Volkskrant Magazine. Nooit Meer Slapen sprak met hem. En gisteravond barstte in Groningen het 'Noorderzon Festival' weer los. De laatste tien jaar heeft het festival zich ontwikkeld tot een internationaal kunstenfestival, met acts uit de hele wereld. Eén er van is van de groep 'Campo', uit Gent. Nooit Meer Slapen ontmoette de acteurs.