nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: actrice Carly Wijs, filmmaker Beri Shalmashi, filosoof Jan Bor, fotograaf Martijn van de Griendt en fotograaf Jeroen Swolfs. Gastschrijver deze week is Jamal Ouariachi; dichter Erik Bindervoet draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 16 mei

De werkelijkheid kwijtraken: Carly Wijs over Het twijfelexperiment

Carly Wijs is een Nederlandse actrice en theatermaakster die in Brussel woont. In haar 25-jarige carrière schreef ze verschillende toneelstukken en bewerkte ze romans voor het toneel. Het grote publiek kent haar van de televisieserie Divorce (en eerder uit series als Pleidooi en Oud geld). Nu debuteert ze als schrijfster met Het twijfelexperiment. Een roman over een jong meisje dat met een zelfbedacht onderzoek de weerbarstige wereld hoopt te begrijpen: alles draait om de vraag wat normaal is en wat niet. Pieter van der Wielen spreekt met Carly Wijs.

Een lastige driehoeksverhouding in Aan het einde van de dag

De laatste tien jaar is de muziek van Peter-Jan Wagemans uitgevoerd door bijna alle belangrijke orkesten en ensembles in Nederland. De componist heeft nu een opera geschreven over vergankelijkheid: Aan het einde van de dag. Het muziekdrama gaat in première op de Rotterdamse Operadagen. Verslaggever Nicole Terborg sprak hem bij een repetitie.

Open Kaart: Yannick Jozefzoon

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schuift acteur Yannick Jozefzoon aan om te vertellen over de Bellevue Lunchtheatervoorstelling Voor mijn kinderen.

En onze nachtcorrespondent doet verslag van De week van het toeval.

dinsdag 17 mei

'Als ik het nu niet doe doet niemand het': Beri Shalmashi over filmen in Erbil

Beri Shalmashi is publicist en filmmaker. Haar roots liggen in Iraans-Koerdistan. Ze woonde een tijd in Los Angeles en Cairo en maakte er verscheidene korte films. In 2012 verhuisde ze naar Iraaks-Koerdistan om aan een nieuwe film te werken. Vorig jaar vestigde ze zich weer in Nederland, nadat de oorlog met IS het werken en wonen in Erbil moeilijk maakte. Toch staat ze op het punt om weer terug te gaan om haar filmproductie te voltooien. Pieter van der Wielen spreekt met Beri Shalmashi.

De gouden jaren van het Linkse Levensgevoel

Deze week verschijnt het boek van John Jansen van Galen over Vrij Nederland. Je hoefde het blad maar met het logo naar buiten uit de zak van je jasje of handtas te laten steken en de wereld wist dat je links was. Het boek heet dan ook De gouden jaren van het linkse levensgevoel. Verslaggever Mathijs Deen gaat op zoek naar de sporen die die tijd getrokken heeft.

Open Kaart: Dries Verhoeven

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Deze keer is het de beurt aan kunstenaar Dries Verhoeven. Hij komt vertellen over Guilty Landscapes, een videoinstallatie die te zien is op het SPRING Festival in Utrecht.

En onze nachtcorrespondent was aanwezig bij de presentatie van het boek Parliament, een boek met ontwerpen van de vergaderzalen van parlementen.

woensdag 18 mei

De ultieme weg naar innerlijke vrijheid: Jan Bor over OnZen

Jan Bor is filosoof en publicist. Hij was medeauteur van De verbeelding van het denken. Daarnaast schreef hij boeken als Filosofie in een notendop, Een (nieuwe) geschiedenis van de filosofie en Wat is wijsheid?. Ook beoefende hij vele jaren zen, onder andere in Japan en Engeland. En over de invulling van moderne spiritualiteit gaat zijn nieuwe boek OnZen. Wat is daarvan de zin en onzin en bij welke filosofen kan je te rade gaan? Pieter van der Wielen spreekt met Jan Bor.

Songspiel My Videoland: Een feest vol fantasieën

In de voorstelling Songspiel My Videoland van De Veenfabriek en theatergroep Domino werken geschoolde acteurs en muzikanten samen met spelers met een beperking - al is de vraag wat 'beperkt' eigenlijk betekent, als het om fantasie en vrij denken gaat. Regisseur Paul Koek hoopt dat er ter plekke, samen met het publiek, een 'nieuwe werkelijkheid' gaat ontstaan. Verslaggever Elianne Meijer bezoekt een repetitie.

Open Kaart: Robbert Jan Henkes

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht beantwoordt vertaler en publicist Robbert-Jan Henkes de vragen. Hij komt vertellen over Bij mij op de maan, een boek met uit het Russisch vertaalde kinderpoëzie.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit waarom sommige schrijvers zo graag tuinieren.

donderdag 19 mei

Kwetsbaarheid vastleggen: Martijn van de Griendt over Ik ben zeventien

Fotograaf Martijn van de Griendt werkte onder andere voor de Nieuwe Revu, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Zijn portretten van pop en rock muzikanten zijn regelmatig te zien in Oor. Hij publiceerde een aantal fotoboeken, waaronder Smokin’ Boys Smokin’ Girls en Forever Young en was de initiatiefnemer van het boek Brood, een visuele hommage aan zanger Herman Brood. Op donderdag 26 mei opent in de Melkweg in Amsterdam zijn expositie Ik ben zeventien, een expositie met foto’s van Amsterdamse jongeren tussen de veertien en achttien jaar. Pieter van der Wielen spreekt met Martijn van de Griendt.

Vermeende cybercriminaliteit in Alias Fortezza

David Schrooten is hacker en voerde op zijn elfde al cyberoorlogen met andere hackers. Als hij begin twintig zich de koning van het net waart wordt hij in Roemenië opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Daar begint een helse tocht door gevangenissen. Correspondent in de VS Freke Vuijst begint David en zijn ouders te helpen met kleine dingen en ontdekt dan dat David kan schrijven. Samen met hem maakte ze het boek Alias Fortezza. De Amerikaanse jacht op een jonge Nederlandse hacker. Emmie Kollau spreekt Freke Vuijst.

Open Kaart: Bob Wolkers

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spreken we met animator Bob Wolkers over zijn bijdrage aan de film The Red Turtle van Michaël Dudok de Wit.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de vele verassingen van de Britse band Radiohead naar aanleiding van hun nieuwe videoclip.

vrijdag 20 mei

In elk land een foto: Jeroen Swolfs over Streets of the World

De foto’s van fotograaf Jeroen Swolfs focussen op sociale en politieke kwesties. Zo maakte hij een serie over Servische vluchtelingen en maakte hij foto’s van Roma minderheden in Oost-Europa. Als freelance fotojournalist werkte hij in opdracht van onder andere de Volkskrant en het Rijksmuseum. Momenteel is zijn expositie Streets of the World te zien in de Nieuwe Kerk op de Dam in Amsterdam. Voor dit project maakte hij over de hele wereld foto’s van het leven op straat. Ester Naomi Perquin spreekt met Jeroen Swolfs.

Pioniers van de natuurfotografie in Jacht met de camera

Het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam heeft 90.000 historische Nederlandse natuurfoto’s, waarvan de oudste uit 1873 komt. Uit die gigantische collectie is een selectie gemaakt die het verhaal van de opkomst van de natuurfotografie vertelt. Het wordt getoond in de expositie Jacht met de camera, die zaterdag opent. Verslaggever Botte Jellema neemt alvast een kijkje, met natuurfotograaf Jasper Doest (winnaar Zilveren Camera, Natuur & Milieu 2016).

Open Kaart: Dirk Vander Kooij

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt designer Dirk Vander Kooij langs om te vertellen over zijn overzichtstentoonstelling '09-'16 in Yksi Expo in Eindhoven.

En onze nachtcorrespondent vertelt over de Nederlandse inzending voor de Biënnale in Venetië.