nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week te gast: theater- en operaregisseur Johan Simons, beeldhouwer Joost van den Toorn, sportjournalist Mart Smeets, theatermaker Lotte van den Berg en acteur Robert de Hoog. Gastschrijver deze week is Thomas Heerma van Voss; dichter Anne Vegter draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 6 juni

Johan Simons: The Future of Sex

Johan Simons is theater- en operaregisseur en theaterintendant. Hij leidde theatergroepen als Hollandia en NTGent. Ook regisseert hij regelmatig in het buitenland, onder meer bij Schauspielhaus Zürich en Schauspielhaus Stuttgart. Momenteel werkt hij aan The Future of Sex, een voorstelling geschreven door acteursgroep Wunderbaum en schrijver Arnon Grunberg die op 19 juni in première zal gaan. In het stuk worden nieuwe vormen van seks in een geglobaliseerde wereld aan het licht gebracht. Ze baseren zich op groepsgesprekken en Grunbergs ervaringen in het Franse naturisten- en swingersdorp Cap d’Agde. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Simons.

Een eigentijdse versie van De Ilias op Oerol

Twee jonge theatermakers mogen een eigentijdse versie van De Ilias maken voor het Oerolfestival. Da's heerlijk spelen met bommen en autowrakken op de crossbaan van Terschelling. Maar hoe verhoudt je je nu echt tot zo’n oorlog? 'Als je eerlijk bent kom je erachter dat het in eerste instantie een extreem esthetisch fenomeen is. Dat is wrang en naar om achter te komen bij jezelf.' Verslaggever Jan Paul de Bondt spreekt het theatermakers-duo Jan Hulst en Kasper Tarenskeen van Toneelgroep Oostpool.

Open Kaart: Koen Schouten

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht spelen we Open Kaart met saxofonist Koen Schouten naar aanleiding van Proximo Disco, het derde album van The Jig.

Onze nachtcorrespondent bericht over de website MusicMap.info, een genealogie van de muziekgeschiedenis.

dinsdag 7 juni

Joost van den Toorn verkent de grenzen van de beeldhouwkunst

Beeldhouwer Joost van den Toorn stelt in zijn werk grote thema’s als geweld, seks en religie aan de orde. Hij laat zich inspireren door etnografica en outsiderkunst, waarvan hij zelf een uitgebreide collectie bezit. Zijn kunstwerken hebben vaak een cartoonesk uiterlijk, waarbij oude symbolen worden gecombineerd met populaire beeldtaal. Momenteel is zijn keramiek te zien in het Prinsessehof in Leeuwarden onder de titel Something to Believe in, binnenkort worden zijn sculpturen tentoongesteld in het Groninger Museum. Pieter van der Wielen spreekt met Joost van den Toorn.

De schilder getekend

Het ligt voor de hand dat striptekenaars, als ze zich aan een getekende biografie wagen, geneigd zijn te kiezen voor de levens van schilders of anderszins beeldende kunstenaars. Zo hebben Vincent van Gogh, Jeroen Bosch, Rembrandt en Edward Munch al één of meerdere getekende biografieën en zijn de komende jaren in ieder geval Mondriaan en Andy Warhol aan de beurt. Galerie 37PK in Haarlem maakte er voor de stripdagen een tentoonstelling van. Naast werk van al gepubliceerde biografieën hangt daar ook werk van de nog te verschijnen getekende levensverhalen van Andy Warhol (Typex) en Mondriaan (Robert van Raffe). Beide striptekenaars doen een boekje open over hun lopende project.

Open Kaart: Hans Boland

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt vertaler Hans Boland langs om te vertellen over de vertaling van het volledig werk van Alexandr Poesjkin, Ruslands grootste dichter.

En onze nachtcorrespondent is bij het Rijksmuseum tijdens de opbouw van de nieuwe tentoonstelling van Giuseppe Penone.

woensdag 8 juni

Mart Smeets neemt afscheid van de Tour de France

Mart Smeets is sportjournalist, tv- en radiopresentator en schrijver. Sinds 1974 is hij een van de boegbeelden van het programma Studio Sport. Buiten zijn werkzaamheden bij de NOS schreef hij lange tijd wekelijkse columns voor onder andere Sportweek en Trouw. Nu is er zijn boek Aan de meet, waarin hij, na jarenlang verslag van het evenement te hebben gedaan, afscheid neemt van de Tour de France. Ook wordt vandaag Mart Smeets, van Apollohal tot Rio uitgezonden, een avond die volledig in het teken van het werk van Smeets staat. Pieter van der Wielen spreekt met Mart Smeets.

Vlam in de sneeuw: liefdesbrieven van Ingrid Jonker

De twee jaar voordat de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in 1965 een einde aan haar leven maakte, had ze een affaire met de getrouwde jonge schrijver André Brink. De onlangs uitgegeven briefwisseling tussen deze twee op dat moment jonge, talentvolle schrijvers biedt een intieme blik op de gepassioneerde maar ook ingewikkelde relatie die ze hadden. Tjitske Mussche sprak er over met vertalers Rob van der Veer en Martine Vosmaer, en met Saskia van Schaik die in 2000 de documentaire Korreltje niks my dood maakte over het roemruchte leven van Jonker.

Open Kaart: Piet Gerbrandy

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht vertelt dichter Piet Gerbrandy over Who’s Afraid Of Orfeo?, een gezongen tragedie over macht, verzet en liefde.

En onze nachtcorrespondent onderzoekt waarom blueszanger Seasick Steve zijn levensverhaal bij elkaar heeft gelogen.

donderdag 9 juni

Lotte van den Berg maakt verhoudingen tussen mensen zichtbaar

Regisseur Lotte van den Berg gebruikt de theatrale vorm om verhoudingen tussen mensen zichtbaar te maken, niet alleen binnen de muren van het theater, maar ook daarbuiten. Ze werkt in de publieke ruimte van steden over de hele wereld om juist daar zichtbaar te maken wat er al is. Momenteel werkt ze voor Building Conversation aan Parlement van de Dingen, een stuk gebaseerd op een theorie van Bruno Latour. Wat betekent het voor ons Westerlingen om namens de dingen en namens de natuur te spreken? Pieter van der Wielen spreekt met Lotte van den Berg.

De atleet als symbool in 51 Sprints

De interactieve documentaire 51 Sprints vertelt de geschiedenis van het koningsnummer van de moderne Olympische Spelen: de 100 meter hardlopen. Natuurlijk is deze historie verbonden met records en legendarische finales, maar in 51 Sprints ligt de nadruk op de atleet als symbolische figuur die bijvoorbeeld zijn of haar ras, natie of sekse vertegenwoordigt. Verslaggever Emmie Kollau bekijkt de documentaire alvast.

Open Kaart: Hedda van Gennep

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Documentairemaakster Hedda van Gennep vertelt vannacht over de documentaire Kriterion sinds '45, een rondgang langs de verschillende projecten, of 'werkstudentobjecten', die er in Amsterdam onder de naam Kriterion bestaan.

En onze nachtcorrespondent zoekt uit of The Monkees echt nooit hun eigen muziek maakten.

vrijdag 10 juni

Robert de Hoog: Husbands and Wives

Robert de Hoog sleepte met zijn filmdebuut in Skin een Gouden Kalf voor beste acteur in de wacht. Sindsdien speelde hij onder andere in Nova Zembla, Schemer en Black Out. Sinds 2014 maakt hij deel uit van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Tijdens het Holland Festival speelt hij met dit gezelschap de voorstelling Husbands and Wives, een stuk van Woody Allen, geregisseerd door Simon Stone, waarin een echtpaar besluit te scheiden en daarmee hun eigen leven en dat van hun vrienden overhoop haalt. Ester Naomi Perquin spreekt met Robert de Hoog.

Fleur Bouwer: iedereen heeft een goed ritmegevoel

Vrijwel iedereen heeft een goed ritmegevoel. Wie beweert geen maatgevoel te hebben, heeft waarschijnlijk een minder goede motoriek, in plaats van weinig muzikaliteit. Dat is de uitkomst van promotie-onderzoek van muzikant en neurowetenschapper Fleur Bouwer. Verslaggever Botte Jellema onderzoek wat dit betekent voor onze beleving van muziek. Fleur ontmoet hiervoor Haye Jellema, jazzdrummer en docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Open Kaart: Sven Hammond

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht komt hammondspeler Sven Figee langs, de man achter de rock ’n roll band Sven Hammond. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan verschijnt Sven Hammond Live, een concertregistratie van de avond waarop het jubileum werd gevierd.

En onze nachtcorrespondent vertelt over Motion Comics.