nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: muzikant Colin Benders, schrijver, journalist en columnist Henk van Straten, artistiek leider Ola Mafaalani, documentairemaker Oeke Hoogendijk en modeontwerpster Sophie Hardeman. Gastschrijver deze week is Joris van Casteren; dichter Sasja Janssen draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 18 juli

Muzikale improvisatie van Kyteman op The Jam Sessions

In 2009 was daar ineens trompettist Colin Benders, alias Kyteman, die met zijn debuutalbum The Hermit Sessions het Nederlandse poplandschap herinrichtte. Op het podium liet Kyteman zijn muziek vertolken door een twintigkoppig ‘hiphoporkest’, waarmee hij op alle grote podia en festivals speelde. Daarna nam hij o.a. een album op met zijn oude leraar Eric Vloeimans, Kytecrash, en ging hij opnieuw met zijn orkest de studio in: The Kyteman Orchestra. In 2015 verlegde hij de koers naar muzikale improvisatie middels The Jam Sessions. Mathijs Deen spreekt met Colin Benders.

De Waardeloze Winkel: een ode aan waardeloze dingen

Waardeloze producten worden steeds schaarser in onze efficiency-maatschappij waarin steeds meer gerecycled wordt en alles maar nuttig en functioneel moet zijn. De Waardeloze Winkel is een ode aan de waardeloze dingen in de wereld. Hier staat het taxeren en afwegen van binnengebrachte producten centraal. Met Flutten als de interne valuta wordt bepaald welke ‘flut-waarde’ het object heeft. Hoe waardelozer het product, hoe hoger de flut-waarde. Verslaggever Tjitske Mussche spreekt kunstenaar Pavèl van Houten, initiatiefnemer van dit project.

Het vakantieboek van Maartje Wortel

Welk boek nemen schrijvers deze zomer mee in hun koffer? Of wat lezen ze onder de parasol in de achtertuin? Deze week in Nooit Meer Slapen vijf schrijvers over hun vakantielectuur, een weekserie van Inge ter Schure. Vannacht het verhaal van Maartje Wortel over een vakantieliefde.

En in de serie Toendra hoort u vannacht De bandjes van mijn vader. Een verhaal van Katinka Baehr en Leonie Hosselet.

dinsdag 19 juli

Henk van Straten over jeugdherinneringen en andere literaire inspiratie

Henk van Straten wilde eigenlijk rockster worden, maar werd schrijver, journalist en columnist. Hij schrijft onder meer voor Volkskrant Magazine, De Correspondent en Vrij Nederland. Daarnaast publiceerde hij vijf romans. Zijn laatste roman, Bidden en vallen, zijn meest ambitieuze boek tot nu toe, vertelt het verhaal van een consultant bij een luxe horlogemerk wiens veilige leven en huwelijk uit zijn handen dreigen te glippen. Ester Naomi Perquin spreekt met Henk van Straten.

De zachte kant van Al Pacino

Vanaf donderdag is de film Manglehorn te zien in de bioscoop, met Al Pacino in de hoofdrol. Geen maffia rol, geen gangster/cop film, maar een film waarin Al Pacino een reis doormaakt van een sociaal gemankeerde ziel naar een voorzichtige broze vrede met de wereld en zichzelf. Een rol vergelijkbaar met zijn rollen in de films Scent of a Woman en Danny Collins. Verslaggever Mathijs Deen gaat op zoek naar die kant van de acteur Al Pacino, op zoek naar het antwoord op de vraag waarom hij daarin zo overtuigend is.

Het vakantieboek van Ivo Victoria

Welk boek nemen schrijvers deze zomer mee in hun koffer? Of wat lezen ze onder de parasol in de achtertuin? Deze week in Nooit Meer Slapen vijf schrijvers over hun vakantielectuur, een weekserie van Inge ter Schure. Vannacht het verhaal van Ivo Victoria, die tijdens de vakantie toch nog een beetje door werkt.

En in Toendra, een reeks korte, opmerkelijke verhalen, zenden we vannacht Een affaire van Prosper de Roos uit. 

woensdag 20 juli

Ola Mafaalani neemt afscheid van het NNT

Ola Mafaalani neemt na acht jaar afscheid als artistiek leider en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel. Ze regisseerde er voorstellingen als Medea, Elf minuten, Hamlet en Fellini. Ze was het brein achter Borgen, de 10-uur durende toneelbewerking van de gelijknamige televisieserie. De stukken van Mafaalani weerspiegelen haar kijk op de maatschappij en tegelijkertijd schuwt ze het experiment niet. Ola Mafaalani en haar artistieke team nemen dit najaar afscheid van het Noord Nederlands Toneel met de voorstelling All Inclusive. Een absurde comedy over zoeken naar geluk, je gelijk krijgen en omgaan met nieuwe gasten. Ester Naomi Perquin spreekt met Ola Mafaalani.

Comedian Louis C.K. treedt op in Nederland

'A poet of existential malaise' en de 'Great American Comedian' noemde Rolling Stone hem. Louis C.K., misschien wel de beste comedian ter wereld, kan je laten huilen van het lachen om de vreselijke banaliteit van het alledaagse leven, maar tegelijkertijd maakt hij korte metten met wat hij 'white people's problems' noemt. Het gevoel dat alles fantastisch is, maar niemand gelukkig. Voor brute grappen en levenswijsheden moet je 16 augustus in de Ziggo Dome zijn, want Louis C.K. komt naar Nederland. Elianne Meijer spreekt cabaretier Stefan Pop en groot bewonderaar Rob Wijnberg over wat hem zo goed maakt.

Het vakantieboek van Abdelkader Benali

Welk boek nemen schrijvers deze zomer mee in hun koffer? Of wat lezen ze onder de parasol in de achtertuin? Deze week in Nooit Meer Slapen vijf schrijvers over hun vakantielectuur, een weekserie van Inge ter Schure. Vannacht het verhaal van Abdelkader Benali, die alleen nog maar tijd voor korte verhalen heeft.

En in de serie Toendra hoort u vannacht Vliegen. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

donderdag 21 juli

Het Rijksmuseum door de ogen van Oeke Hoogendijk

Oeke Hoogendijk werd opgeleid als toneelregisseur. Nadat ze bij verschillende gezelschappen regie had gedaan, besloot ze in 1997 televisiedocumentaires te gaan maken. Na documentaires als De gelukkige tijd en The Holocaust Experience volgde de documentaireserie Het nieuwe Rijksmuseum (2005-2013), waarvoor zij ruim tien jaar achter de gesloten deuren van het Rijksmuseum filmde. Met dit vierluik won zij diverse prijzen, waaronder een Nipkowschijf en Gouden Kalf. Momenteel werkt ze aan een film over Rembrandt. Ester Naomi Perquin spreekt met Oeke Hoogendijk.

De muurschilderingen van Willem Elsschot

Schrijver Willem Elsschot kennen we van boeken als Lijmen/Het been en Kaas, maar zijn geld verdiende hij vooral als reclameman. Hij werd rijk door zijn muurreclames, maar haalde er ook inspiratie uit voor zijn novelles. Wat is er nu nog over van deze oude reclames? Verslaggever Marten Minkema spreekt met Elsschot-biograaf Vic van de Reijt en met Edwin Deschepper, voorzitter van de Belgische stichting De Muren Spreken.

Het vakantieboek van Carolina Trujillo

Welk boek nemen schrijvers deze zomer mee in hun koffer? Of wat lezen ze onder de parasol in de achtertuin? Deze week in Nooit Meer Slapen vijf schrijvers over hun vakantielectuur, een weekserie van Inge ter Schure. Vannacht horen we hoe Carolina Trujillo vanuit haar tuin de hele wereld over reist.

En in de serie Toendra hoort u vannacht Een vinvis is een vis, een verhaal gemaakt door Bente Hamel.

vrijdag 22 juli

De creaties van denimdesigner Sophie Hardeman

Sophie Hardeman studeerde vorig jaar af aan de kunstacademie, waar ze de richting mode volgde. Ze vervormt, bewerkt, combineert en recyclet denim, waarmee ze het omvormt tot iets dat veel verder gaat dan gewoon een blauwe werkbroek. Binnen een jaar na haar afstuderen hangt het werk van de modeontwerpster inmiddels in tientallen winkels wereldwijd. Ook deed ze mee aan de New York Fashion Week. Floortje Smit spreekt met Sophie Hardeman.

Het vakantieboek van Robbert Welagen

Welk boek nemen schrijvers deze zomer mee in hun koffer? Of wat lezen ze onder de parasol in de achtertuin? Deze week in Nooit Meer Slapen vijf schrijvers over hun vakantielectuur, een weekserie van Inge ter Schure. Vannacht het laatste deel in deze serie, het verhaal van schrijver Robbert Welagen, die tijdens zijn vakantie de spanning opzoekt.

En in de serie Toendra vannacht het verhaal van een man in de gevangenis en van een hond in het asiel: Conan, the barbarian van Emmie Kollau.