nooit meer slapen weekoverzicht

Nooit Meer Slapen verkent deze week de staat van de journalistiek. Te gast zijn: hoofdredacteur van Algemeen Dagblad; Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van LINDA.; Jildou van der Bijl, hoofdredacteur van de Volkskrant; Philippe Remarque, journalist & presentator Paul Witteman en redacteur van De Speld; Diederik Smit. Gastschrijver deze week is Niña Weijers; dichter Menno Wigman draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 22 augustus

Themaweek Journalistiek: AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis

Hans Nijenhuis begon zijn journalistieke loopbaan als verslaggever en correspondent in Moskou voor NRC Handelsblad. Daarna was hij parlementair redacteur en chef buitenland bij die krant. Eind 2005 stond hij aan de wieg van ochtendkrant nrc.next, dat hij vier jaar leidde. Sinds kort is hij hoofdredacteur van Algemeen Dagblad, met 900 journalisten de grootste krantenredactie van Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Nijenhuis.

De invloed van Roald Dahl op schrijvers van nu

Dit jaar zou Roald Dahl honderd jaar geworden zijn. In de jaren zeventig, tachtig en negentig groeiden vele kinderen op met De fantastische Meneer Vos, De Griezels en Matilda. Soms werden deze kinderen later zelf ook schrijver. Welke invloed had het werk van Dahl op auteurs als Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Jerry Hormone? Verslaggever Tjitske Mussche spreekt met hen.

Open Kaart: Daan Windhorst

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Met vannacht: Daan Windhorst. Geïnspireerd door de waan van vandaag schetst Windhorst in het satirische Gifjes een kritisch beeld van onze toekomst.

En in onze weekserie over kunstzinnige hobbies spreken wij vandaag met Tim Knol over fotografie.

dinsdag 23 augustus

Themaweek journalistiek: LINDA-hoofdredacteur Jildou van der Bijl

Jildou van der Bijl werkte na haar studie journalistiek bij Nieuwe Revu en het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2004 stapte ze over naar Mood For Magazines waar ze twee jaar later hoofdredacteur werd van LINDA. Mede onder haar leiding groeide de glossy uit tot een uitgeefimperium. En zijn er ook andere titels als LINDA.man en L'Homo, een nieuwswebsite, een videokanaal en een festival. Pieter van der Wielen spreekt met Jildou van der Bijl.

Contrabassist James Oesi over zijn Nederlandse solotour

Contrabassist James Oesi start binnenkort een solotour door Nederland. En dat is bijzonder - want hij is één van de weinigen die de contrabas als solo-instrument benadert binnen de klassieke en moderne muziek. Nooit Meer Slapen-verslaggever Nicole Terborg is bij een repetitie in Amsterdam.​

 

Open Kaart: Erik Bosgraaf

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht is blokfluitist Erik Bosgraaf te gast. We spreken hem onder meer over de opening van het culturele seizoen in Utrecht, waar hij optreedt met dj DNA.

En in onze weekserie over kunstenaars met een kunstzinnige hobby spreken we beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck, die in haar vrije uurtjes cartoons met dieren maakt.

woensdag 24 augustus

Themaweek journalistiek: Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque

Philippe Remarque studeerde Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 werd hij correspondent in Moskou voor De Telegraaf, het weekblad De Groene Amsterdammer en diverse radiozenders. Vijf jaar later stapte hij over naar de Volkskrant, waar hij onder meer werkzaam was als correspondent in Washington en Berlijn en als parlementair redacteur. Sinds 1 juli 2010 is hij hoofdredacteur bij die krant. Pieter van der Wielen spreekt met Philippe Remarque.

Das Mag organiseert zomerkamp voor jonge schrijvers

Schrijfcursussen georganiseerd door uitgeverijen zijn in opkomst. Voor een vaak niet gering bedrag kun je een workshop van een paar uur volgen bij een topauteur van de betreffende uitgeverij. Bij de jonge uitgeverij Das Mag pakken ze het anders aan. In een heus zomerkamp van tien dagen leren ambitieuze jonge schrijvers de kneepjes van het vak. Tjitske Mussche gaat een dagje kijken op de kampeerboerderij in het Friese Pingjum waar gezucht, gesteund, getafeltennist én geschreven wordt.

Open Kaart: Joost van Bellen

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. DJ Joost van Bellen is vannacht te gast. Op 27 augstustus draait hij op Festival Strand in Utrecht.

En in onze weekserie over kunstenaars met kunstzinnige hobbies spreken we Ellen Deckwitz.

donderdag 25 augustus

Themaweek journalistiek: interviewer Paul Witteman

Paul Witteman vestigde zijn naam als journalist bij het VARA-programma Achter het Nieuws. Van 1995 tot 2006 was hij een van de presentatoren van het politieke discussieprogramma Buitenhof. Samen met Jeroen Pauw presenteerde hij daarna tot 2014 het praatprogramma Pauw & Witteman. Sindsdien presenteert hij naast Buitenhof verschillende muziekprogramma’s op radio en televisie. Pieter van der Wielen spreekt met Paul Witteman.

Stella Bergsma over het 'fenomeen Amy Schumer'

De Amerikaanse comédienne, producer, actrice en feministe Amy Schumer wordt zowel geprezen als gehaat om haar harde grappen over seks. Afgelopen week verscheen haar autobiografie The Girl with the Lowerback Tattoo en zondag treedt ze op in Nederland. We bespreken het 'fenomeen Schumer' met schrijfster en zangeres Stella Bergsma, die onlangs debuteerde met haar roman Pussy Album.

Open Kaart: beeldend kunstenaar Joris Laarman

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Met vannacht te gast: beeldend kunstenaar Joris Laarman Hij is één van de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst.

En in onze weekserie over kunstenaars met kunstzinnige hobbies spreken we Popel Coumou, die graag danst in haar vrije tijd.

vrijdag 26 augustus

Themaweek journalistiek: cabaretier en schrijver Diederik Smit

Diederik Smit studeerde Nederlands aan de Universiteit Antwerpen. Toen hij in 2009 het Groninger Studenten Cabaret Festival won, stopte hij met studeren. En ging hij schrijven voor De Speld; het satirische online nieuwsmagazine dat met verzonnen berichten de gemakzuchtige mechanismes in de journalistiek blootlegt. Ester Naomi Perquin spreekt met Diederik Smit.

 

Werner Herzog verkent de digitale wereld

De beschaving is slechts een handvol maaltijden verwijderd van volledige chaos, en: als het internet uitvalt weet niemand meer hoe we moeten leven, dan zijn we de klos. Het zijn maar een paar montere inzichten die je kan ontlenen aan de nieuwe film van regisseur Werner Herzog, Lo and Behold. Het is een documentaire over de verstrekkende invloed van het internet en de informatietechnologie op ons leven en het houdt je mogelijk een aantal nachtjes op tobberige wijze wakker. Mathijs Deen mocht hem al zien.

Open Kaart: schrijfster Maartje Wortel

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Met vannacht te gast: schrijfster Maartje Wortel. Onlangs verscheen plotseling haar nieuwe boek Goudvissen en Beton.

En Luuk Heezen polst de reacties van het pubiek op de nieuwste film van Pedro Almodóvar: Julieta.