nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver Philip Snijder, zanger Michael de Jong, de vierde Fotograaf des Vaderlands, actrice en regisseur Sarah Moeremans en schrijfster Jente Posthuma. Gastschrijver deze week is Cathelijn Schilder; dichter F. Starik draagt dagelijks een favoriet gedicht voor.

maandag 5 september

Philip Snijder over zijn nieuwe roman

Philip Snijder is geboren in Amsterdam, waar hij opgroeide in een oude volksbuurt. Zijn jeugdherinneringen verwerkte hij in zijn debuutroman Zondagsgeld (2007). Daarna volgden de romans Retour Palermo, Het geschenk en De volcontinu. Zijn nieuwe boek heet Bloed krijg je er nooit meer uit en gaat over een vijftigjarige man, een debuterend schrijver, die op zoek is naar zijn tien jaar jongere zus. En dat terwijl hij toch weet waar zij zich bevindt: in het mortuarium van een ziekenhuis. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Philip Snijder.

Scarlett Hooft Graaflands foto-expositie in Huis Marseille

In het tweede uur spreken we fotograaf en beeldhouwer Scarlett Hooft Graafland. Zij is met haar in onherbergzame gebieden gemaakte foto's inmiddels uitgegroeid tot een internationaal erkende kunstenaar. Binnenkort opent haar tentoonstelling Shores like you in Huis van Marseille, Amsterdam.

 

 

Open Kaart: zanger Danny Vera

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: zanger en muzikant Danny Vera. Hij vertelt onder andere over zijn nieuwe album The Outsider.

Het B-Movie Orchestra tourt vanaf deze week langs filmhuizen, waar het live filmmuziek speelt bij oude beelden. Inge ter Schure bespreekt deze week vier B-films met bandleider Baz Mattie. Vandaag: de horrorfilm El Baron del Terror.

dinsdag 6 september

het nieuwe album van Michael de Jong

Michael de Jong wordt wel de grand old man van de Nederlandse roots- en singer-songwriterscene genoemd. Hij werd geboren uit een relatie tussen een Friese vader en een Franse moeder en groeide op in de Verenigde Staten. Daar speelde hij met verschillende blues-grootheden, waaronder met Jimmy Reed. In 1994 keerde De Jong terug naar zijn Nederlandse roots. Wie de muziek van De Jong hoort, maakt kennis met een gekwelde man die zingt over eenzaamheid, gekte en liefdesverdriet. Requiem For The Lonely is de titel van zijn nieuwste album. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Michael de Jong.

een kijkje op de set van cobain

In het tweede uur een reportage vanaf de set van Cobain, de nieuwe film van regisseur Nanouk Leopold. Het verhaal gaat over de 15-jarige Cobain die zijn zwangere moeder Mia zo ver probeert te krijgen dat ze haar extreme levensstijl verandert. De opnames vinden plaats in het Kralingse Bos in Rotterdam.

 

Open Kaart: trompettiste Maite Hontelé

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: trompettiste Maite Hontelé. Zij treedt deze week op tijdens het tropische festival Dutch Delta Sounds in Amsterdam.

En het B-Movie Orchestra tourt vanaf deze week langs filmhuizen, waar het live filmmuziek speelt bij oude beelden. Inge ter Schure bespreekt deze week vier B-films met bandleider Baz Mattie. Met vandaag: de Duitse film Schulmädchen-Report.

woensdag 7 september

Robin de Puy is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Vandaag maakte Stichting Fotoweek de vierde Fotograaf des Vaderlands bekend: Robin de Puy. Zij werkte na haar afstuderen aan de fotoacademie in Rotterdam voor diverse media, waaronder de Volkskrant, het Parool en LINDA. Dit jaar  filmde ze haar roadtrip die ze op een motor door Amerika maakte, en bracht het uit als de documentaire Robin de Puy - Ik Ben Het Allemaal Zelf. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Robin de Puy.

Margôt Ros en Maike Meijer over een nieuw seizoen Toren C

In het tweede uur spreekt verslaggeefster Remy van den Brand met Margôt Ros en Maike Meijer, de makers van Toren C. Sinds de eerste uitzending in 2008 is de populariteit van Toren C alleen maar toegenomen, met een heuse fandag volgende maand als hoogtepunt. Margôt Ros en Maike Meijer zijn vanaf zondag 11 september opnieuw te zien in de huid van zo'n 40 verschillende karakters die Toren C bevolken.

Open Kaart: actrice Betty Schuurman

In de rubriek Open Kaart beantwoordt de gast persoonlijke vragen over leven en werk. Met vannacht: actrice Betty Schuurman. Ze komt onder andere vertellen over de theatervoorstelling IJS&VIS, een samenwerking tussen het Nationale Toneel en theatergroep Firma MES.

En het B-Movie Orchestra tourt vanaf deze week langs filmhuizen, waar het live filmmuziek speelt bij oude beelden. Inge ter Schure bespreekt deze week vier B-films met bandleider Baz Mattie. Met vannacht: de Frans-Tsjecho-Slowaakse film La Planete Sauvage uit 1973.

donderdag 8 september

Sarah Moeremans test de toneelklassiekers van Henrik Ibsen

Sarah Moeremans is een Vlaamse actrice, regisseur en vormgeefster die o.a. bij het Toneelhuis, de Veenfabriek en het RO-Theater heeft gewerkt. Met taal als belangrijkste bouwsteen is haar werk het best te omschrijven als filosofisch reflectief. Met het twaalfkoppig collectief Moeremans&Sons maakt ze de Crashtest Ibsen-reeks, waarin de toneelklassiekers van Henrik Ibsen op hun actualiteit worden getest. De derde editie heet Ik zie spoken en gaat over onze hedendaagse neurotische drang alles te willen controleren en is een pleidooi voor risico. Pieter van der Wielen spreekt in het eerste uur met Sarah Moeremans.

Martin Lodewijk in het nieuwe stripmuseum in Rotterdam

In het tweede uur aandacht voor Martin Lodewijk, één van de bekendste striptekenaars van Nederland. Hij tekende de afgelopen zestig jaar o.a. Agent 327, De Rode Ridder, en werkte bij Eppo. Hij was vorige week aanwezig bij de opening van het museum Strips!, het tweede grote stripmuseum van Nederland. Verslaggever Stef Visjager was erbij, en sprak met Martin Lodewijk.

Open Kaart: schrijfster Marte Kaan

Marte Kaan bundelde in 2011 een aantal essays onder de titel Lang leve de liefde, en in 2014 kwam haar debuutroman Saboteur uit. Sinds 2012 woont ze in New Delhi, India. In haar laatste roman Wij houden alleen van onszelf schetst ze het leven van een dame die alles heeft, maar van binnen leeg is. In de rubriek Open Kaart beantwoordt ze persoonlijke vragen over leven en werk.

En het B-Movie Orchestra tourt vanaf deze week langs filmhuizen, waar het live filmmuziek speelt bij oude beelden. Inge ter Schure bespreekt deze week vier B-films met bandleider Baz Mattie. Met vannacht: de bizarre science-fictionfilm Attack of the 50 foot Woman, uit 1958.

vrijdag 9 september

De debuutroman van Jente Posthuma: Mensen zonder uitstraling

Jente Posthuma schreef artikelen voor onder andere De Groene Amsterdammer, nrc.next en de Volkskrant. Daarnaast publiceert ze korte verhalen in verschillende literaire tijdschrijften. Met schrijvers A.L. Snijders, Tommy Wieringa en Carel Helder maakte ze de literaire theatervoorstellingen Familie en Vrienden. En nu verschijnt haar debuutroman Mensen zonder uitstraling, waarin ze een caleidoscopisch portret schetst van een gemankeerde familie – normale mensen in een absurd universum, of andersom. Ester Naomi Perquin spreekt in het eerste uur met Jente Posthuma.

Nick Cave: One More Time With Feeling

Vandaag komt het album Skeleton Tree van Nick Cave & The Bad Seeds uit. Gisteravond werd wereldwijd eenmalig (al valt dat nog te bezien) de 3D-documentaire One More Time With Feeling in meer dan zeshonderd bioscopen vertoond. Deze film beschrijft onder meer de rouw die Nick Cave doormaakte nadat zijn zoon een jaar geleden overleed. Emmie Kollau bezocht de film, vergezeld door fan en schrijver Christine Otten. 

Open Kaart: cineast Tjeerd Muller

Wat was het lot van verzetsgroep De Tien van Renesse aan het einde van de Tweede Wereldoorlog? Niemand op Schouwen-Duiveland wist het precies. Filmmaker Tjeerd Muller maakte met behulp van crowdfunding een documentaire over de verzetsgroep en hun tragische vluchtpoging. In de rubriek Open Kaart beantwoordt hij persoonlijke vragen over leven en werk.

In Walden schoffelen Arjan Ederveen en Jack Wouterse als twee kabouters de zinloosheid van het leven weg. Op 10 juni is de voorstelling in première gegaan op het Oerol Festival, en momenteel is Walden op landelijk tournee. Luuk Heezen polste de reacties van het publiek.