nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: fotograaf Anouk Kruithof, zanger en liedjesschrijver Alex Roeka, regisseur Morgan Knibbe, schrijver en theatermaker Oscar van Woensel en zangeres Shishani. Gastschrijver deze week is Annelies Verbeke.

maandag 13 november

Anouk Kruithof heeft een solotentoonstelling in Foam

In 2012 werd fotograaf Anouk Kruithof door Art Review benoemd tot ‘Future great’. Sindsdien gaat haar werk de hele wereld over en won ze zowel nationale als internationale prijzen. Vanaf 17 november is haar solotentoonstelling ¡Aguas! te zien in het Foam. Voor de tentoonstelling onderzocht ze door middel van fotografie, sculptuur, video en animatie de complexe verhouding tussen mens en natuur. Pieter van der Wielen spreekt Anouk Kruithof. Kijk het gesprek hier terug

De autobiografische EP van Joya Mooi gaat over een duistere periode

Na vier jaar afwezigheid heeft muzikant en singer-songwriter Joya Mooi weer nieuwe muziek uitgebracht. De EP The Waiting room is volgens haar ontstaan in een duistere periode in haar leven. Het begon met een dagboek dat ze bijhield tijdens haar broers ziekbed. Verslaggever Nicole Terborg spreekt de zangeres. Luister hier terug

Open Kaart: kunstenaar Karin Bos

Karin Bos studeerde in 1989 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Daarna gingen ze werken als beeldend kunstenaar in Amsterdam. In haar kunstwerken onderzoekt ze gewoonlijk de relaties tussen mensen, maar in haar recentere werk wil ze juist de connectie tonen tussen mensen en de natuur. Haar schilderijen van de afgelopen tien jaar zijn nu te zien in het Coda Museum in Apeldoorn, onder andere haar nieuwste series Fuente en Back to Basecamp. Daarnaast maken haar kunstwerken deel uit van de groepstentoonstelling Expedition Nature (those who wander are not lost). In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Karin Bos vragen over leven en werk. Luister hier terug

dinsdag 14 november

Alex Roeka zingt al meer dan 25 jaar liedjes

In 1992 schreef Alex Roeka zijn eerste Nederlandstalige liedjes. Sindsdien stond hij honderden keren op het podium, maakte hij een tiental albums en won hij onder andere een Edison en de Annie M.G. Smidtprijs. Op 26 november is de première van zijn nieuwe albumtoer En toen ineens: een terugblik op zijn 25-jarige zangcarrière met onder meer hits als Neem dit kleine hart van mij, Vuur en ijs, Kermis in Ravenstein en Lege ochtendkroeg. Kijk het gesprek hier terug.

Lies Ros maakte met Wild Plakken opzienbarend activistisch werk

In de jaren zeventig maakte ontwerperscollectief Wild Plakken opzienbarende activistische posters. De boodschap was duidelijk en was opgesteld in primaire kleuren, vlakken, balken, foto’s en letters. Lies Ros was een van de oprichters van het collectief, dat weer in de belangstelling staat. Ros wordt deze week dan ook geïnterviewd op een avond over activisme en design in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Onze verslaggever Mathijs Deen zocht haar alvast op voor dit verslag. Luister de reportage hier terug.

Open kaart: theatermaker en regisseur Carina Molier

Door het gebruik van live videobeelden voelen de theaterstukken van Carina Molier aan als theatrale documentaires. Na het maken en regisseren van vele theaterstukken voor onder meer Toneelgroep Amsterdam, bracht ze in 2011 haar eerste lange documentaire uit, My Long Distance Friend. Komende week gaat haar nieuwe documentaire film Back to The Taj Mahal Hotel in première op het IDFA. Daarin volgt ze vijf getuigen van de aanslag op het Taj Mahal Palace in Mumbai uit 2008. Ze keren terug naar de plek die hun leven voor altijd veranderde. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Carina Molier vragen over leven en werk. Luister het fragment hier terug.

woensdag 15 november

Morgan Knibbe filmde leed en hoop van straatjongeren

Voor zijn afstudeerfilm won regisseur Morgan Knibbe een wildcard van het Nederlands Film Fonds. Voor zijn eerste lange documentaire, Those Who Feel the Fire Burning, reisde hij naar Griekenland om het leven van illegale vluchtelingen vast te leggen. Dit leverde hem meteen twee Gouden Kalveren op. Voor de Deense documentaire A Year of Hope nam hij de rol van director of photography op zich. De film, die op het IDFA in première gaat, laat een groep Filipijnse straatjongens zien die de kans krijgt hun leven voorgoed te veranderen. Kijk het gesprek hier terug.

De bijzondere totstandkoming van 'The Long Season'

Documentairemaker Leonard Retel Helmrich was bezig met de montage van zijn film The Long Season toen hij plotseling werd getroffen door een hartaanval en in een coma raakte. In nauw overleg met de familie besloot producent Pieter van Huystee de film af te maken, samen met cameravrouw Ramia Suleiman. Terwijl Helmrich langzaam maar zeker herstelt, is zijn film te zien tijdens IDFA, waar The Long Season genomineerd is voor beste lange documentaire. Floortje Smit praat met Pieter van Huystee. Luister de reportage hier terug.

Open kaart: fotograaf William Rutten

Nog voor zijn achttiende werd William Rutten fotograaf van de Hitkrant. Sindsdien hebben alle grote sterren voor zijn lens gestaan, en hebben zijn foto's menig puberslaapkamer versierd. Van zijn meest bijzondere ontmoetingen is er nu een boek, Picstory. Het boek, dat vanaf vrijdag in de winkel ligt, staat vol met foto's en persoonlijke verhalen over de grootste sterren der aarde. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt William Rutten vragen over leven en werk. Luister het fragment hier terug.

donderdag 16 november

Tekstschrijven met Oscar van Woensel

Na het afronden van de Toneelschool richtte Oscar van Woensel met enkele klasgenoten theatergezelschap Dood Paard op. Naast acteur was hij ook schrijver van een groot deel van de teksten. In 2009 nam hij afscheid van Dood Paard. Hij kickte af van een drugsverslaving en besloot zich toe te leggen op het schrijven van televisieseries. Zo schreef hij het vierde seizoen van de succesvolle televisieserie Penoza. De One Night Stand-film Malik is komende vrijdag te zien op televisie. Een roadmovie, geschreven door Van Woensel, waarin een stugge boer en een Marokkaanse crimineel tot elkaar veroordeeld zijn en langzaam begrip voor elkaar krijgen. Kijk het gesprek hier terug.

Een ode aan schoenenontwerper Jan Jansen

Inmiddels is hij 76 en heeft hij zo'n vierduizend unieke schoenen ontworpen, wereldwijd gedragen en tentoongesteld. Jan Jansen werkt gestaag door en is al bezig met de collectie voor 2018. Om even stil te staan bij zijn werk is er komend weekend de tentoonstelling Jan Jansen Shoe Treasures, een ode aan Nederlands bekendste schoenenontwerper. 23 Kunstenaars maakten nieuw werk, geïnspireerd op de schoenen van Jansen. Verslaggever Jan Paul de Bondt inspecteerde, samen met de meester zelf, het resultaat. Luister de reportage hier terug.

Open kaart: regisseur Vincent Boy Kars

Vincent Boy Kars studeerde met My First Porn Film af aan de kunstacademie. Daarna maakte hij documentaires als Sex? Yes Please en Sophie en Helene. Zijn afstudeerfilm vormde de basis voor de driedelige docuserie Vieze film, die afgelopen weken op televisie werd uitgezonden. In zijn nieuwe lange documentaire Independent Boy, die op het IDFA in première gaat, stelt hij vragen als: is een mensenleven maakbaar en wat houdt een geslaagd leven eigenlijk in? Hij onderzoekt dit door een maand lang alle beslissingen voor zijn beste vriend te nemen. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Vincent Boy Kars vragen over leven en werk. Luister het fragment hier terug.

vrijdag 17 november

De reizen, dansen en muziek van Shishani

Zangeres Shishani is kind van drie culturen: de Namibische, Belgische en Nederlandse. Haar zang is zowel beïnvloed door Afro-Amerikaanse en Afrikaanse muziek, als door haar studies antropologie en musicologie. In 2016 bracht ze samen met de internationale band Namibian Tales haar debuutalbum Itaala uit. Dit jaar reisde het gezelschap naar de Kalahariwoestijn om kennis te maken met de muziek en dans van het San-volk. De kennismaking resulteerde in het nieuwe album Kalahari Encounters. Pieter van der Wielen praat met Shishani. Luister hier deel 1 terug en hier deel 2.

Wie is Bob?

De nieuwe podcastserie Bob gaat over de 84-jarige Elisa die verliefd is op Bob. Maar wie is Bob? Dat is de centrale vraag in deze nieuwe reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele Eeckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland, die elkaar leerden kennen op het conservatorium in Antwerpen waar ze de opleiding Woordkunst volgden. Verslaggever Emmie Kollau sprak de makers gisterochtend tijdens het ontbijt over hun nieuwe serie, die vanavond in première gaat op het IDFA en daarna online te beluisteren is. Luister terug.