nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: componist en pianist Martin Fondse, schrijver en dichter Rodaan Al Galidi, componist, muzikant en dichter Henny Vrienten, cabaretier en kinderboekenschrijver Jochem Myjer en antropologe Gloria Wekker. Gastschrijver deze week is Diederik Stapel.

maandag 4 december

Martin Fondse won de Buma Boy Edgar Prijs

Martin Fondse is pianist, blazer, componist én dit jaar winnaar van de belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek, de Buma Boy Edgar Prijs. Fondse gebruikt soms heel ongewone middelen om muziek mee te maken, zoals speelkaarten, een bureaustoel-stangetje en koelkast-lawaai. Hij vormde diverse eigen ensembles, waaronder het Martin Fondse Oktemble, de Groove Troopers en het Starvinsky Orkestar (later het Martin Fondse Orchestra of MFO). Woensdag 6 december krijgt Fondse de Buma Boy Edgar Prijs uitgereikt. Pieter van der Wielen spreekt Martin Fondse. Bekijk het gesprek hier terug.

Het filmische portret van Alberto Giacometti

Met zijn dunne draadstaalfiguren en portretten is de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti een van de publiekslievelingen van de 20e en 21e eeuw. Deze week verschijnt er een speelfilm over hem, Final Portrait, met onder meer Geoffrey Rush (Shine, The Kings Speech). Acteur en toneelregisseur Hans Croiset is al vanaf zijn studententijd gefascineerd door het werk van Giacometti. Verslaggever Tjitske Mussche zocht hem op voor een gesprek over de film en over de inspiratie die hij uit Giacometti's kunst haalt. Luister terug.

Open kaart: singer-songwriter Nana Adjoa

Nana Adjoa studeerde aan het Jazz Conservatorium in Amsterdam en speelde vervolgens als bassist in verschillende bands. Tegenwoordig is ze singer-songwriter en maakt ze muziek die is beïnvloed door onder andere soul en triphop. Onlangs verscheen haar soloalbum Down At the Root Part 1. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Nana Adjoa vragen over leven en werk. Luister terug.

dinsdag 5 december

Rodaan Al Galidi bezocht de Nederlanders die hij zo goed kende

Rodaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij hier in eerste instantie niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels. Zo putte hij voor zijn laatste roman Hoe ik talent voor het leven kreeg uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker. Voor zijn nieuwe verhalenbundel Duizend-en-een nachtmerries ging hij op bezoek bij de Nederlanders die hij inmiddels zo goed kent. Toch weten ze hem nog steeds te verwonderen. Pieter van der Wielen spreekt met Rodaan Al Galidi. Kijk het gesprek terug.

Terug naar de Hallertaulaan

Skaten is een manier om vrijheid te vinden en vriendschap te vieren. Fotograaf Thomas Sweertvaegher heeft in het fotoboek Hallertau, vernoemd naar de straat in het Vlaamse Poperinge waar hij opgroeide, beelden samengebracht van een vriendengroep die jaren doorbrachten op hun skateboards. Een van de jongens uit de Hallertaulaan, Axel Cruysbergh, werd er zo goed in dat hij nu in de Verenigde Staten woont en z'n geld verdient als professioneel skater. Mathijs Deen reisde af naar Poperinge om Axel en Thomas te ontmoeten in de Hallertau. Luister terug.

Open Kaart: schrijver Carmien Michels

Carmien Michels schreef de romans We zijn water en Vraag het aan de bliksem en studeerde Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. Vorig jaar won ze dan ook nog eens het Nederlands en Europese kampioenschap Poetry Slam. Nu verschijnt haar debuutbundel met gedichten We komen van ver, waarin ze onder meer haar eigen plek in de maatschappij bekijkt. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Carmien Michels vragen over leven en werk. Luister terug.

woensdag 6 december

Henny Vrienten verkeert met Vreemde Kostgangers

Henny Vrienten is componist, muzikant en dichter. Nadat de Nederlandstalige reggae- en popband Doe Maar in 198 stopte, legde hij zich toe op het schrijven van liedjes voor films, televisie en musicals. Daarnaast stelde hij als poëziekenner verschillende bloemlezingen samen. In 2013 werd de basis gelegd voor Vreemde Kostgangers, de groep die Vrienten met twee andere Nederlandse popiconen vormt; Boudewijn de Groot en George Kooymans. Deze week verschijnt hun tweede album Nachtwerk. Pieter van der Wielen spreekt met Henny Vrienten. Luister terug.

Het International Queer and Migrant Film Festival

Vandaag begint in de steden Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Rotterdam, Utrecht het International Queer and Migrant Film Festival. Een festival vol films en evenementen over en door migranten met een LHBT-achtergrond. Verslaggever Botte Jellema woonde een filmvertoning bij. Luister terug.

 

 

Open kaart: vertaler Roel Schuyt

Roel Schuyt vertaalt werken vanuit vrijwel alle Slavische talen. Als een van de eersten vertaalde hij het werk van Nobelprijskandidaat Ismail Kadare, waarvoor hij zichzelf de Albanese taal aanleerde. Naast proza vertaalt hij ook poëzie en geeft hij regelmatig lezingen over de Balkan, het gebied dat hij door de literatuur zo goed heeft leren kennen. Zijn laatste vertaling is De vos, van de Kroatische schrijver Dubravka Ugresic en verscheen afgelopen oktober. Vrijdag krijgt hij de Letterenfonds Vertaalprijs uitgereikt. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Roel Schuyt vragen over leven en werk. Luister terug.

 

donderdag 7 december

Jochem Myjer praat over zijn jeugd

Jochem Myjer is cabaretier en kinderboekenschrijver. Hij is een van populairste komieken van ons land, vanwege zijn ongeëvenaarde tempo en feilloze imitaties. Zijn vorige voorstelling, Even Geduld Aub!, werd plotseling een jaar lang onderbroken nadat hij aan een tumor in zijn ruggenmerg werd geopereerd. In zijn nieuwe voorstelling Adem in, adem uit, zijn zesde avondvullende programma, vertelt Myjer onder meer over zijn jeugd, zijn studie biologie en zijn eigen gezin. Pieter van der Wielen spreekt met Jochem Myjer. Kijk het gesprek terug.

De ondergang van de Van Imhoff bleef lang in de doofpot

Na de Tweede Wereldoorlog was het niet bon ton om over Duitsers als slachtoffers van de oorlog te praten. Een verhaal van onrecht bleef zo lang in de doofpot: een Nederlandse kapitein liet meer dan 400 Duitse gevangen verdrinken bij een scheepsramp. Kees Schaap en Foeke de Koe maakten er de driedelige documentaireserie De ondergang van de Van Imhoff over, die op tv wordt uitgezonden. Emmie Kollau zocht de makers op en maakte een reportage. Luister terug.

Open Kaart: zangeres Carol van Dijk

Carol van Dijk zingt al meer dan 25 jaar in de band Bettie Serveert. Hun debuutplaat Palomine was een groot succes, en Van Dijk stond met Bettie serveert op de grootste nationale en internationale festivals. Na het uitbrengen van hun jubileumplaat Damaged Good volgde vorig jaar een reeks concerten, en nu organiseert de band daarop een vervolg. Carol van Dijk geeft eerlijk antwoord op vragen over leven en werk in de rubriek Open Kaart. Luister terug.

vrijdag 8 december

Gloria Wekker schreef 'Witte onschuld'

Gloria Wekker is een Surinaams-Nederlandse antropologe, gespecialiseerd in genderstudies, Caribische studies, en de bestudering van seksualiteit, etniciteit en postkolonialisme. Ze staat bekend om haar werk over racisme in Nederland en intersectioneel denken in het feminisme. Zij is emeritus hoogleraar sociale en culturele antropologie aan de Universiteit Utrecht. In 2016 publiceerde ze het spraakmakende boek White Innocence, over geïnstitutionaliseerd racisme in de Nederlandse maatschappij, en waarvan nu de geactualiseerde uitgave Witte onschuld verschijnt. Elfie Tromp spreekt met Gloria Wekker. Luister terug.

Ganja roken in het museum: Khalil Joseph in Maastricht

Rauw en keihard, maar ook dromerig en surrealistisch. De films van de Amerikaanse kunstenaar Kahlil Joseph zijn het allemaal tegelijk. Hij maakte videoclips voor grote namen als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA Twigs, en Beyoncé, en heeft nu zijn eerste volwaardige Europese tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. About time dat er in de witte kunstwereld plek gemaakt wordt voor dit toptalent uit black culture, klinkt het alom. Verslaggever Elianne Meijer bezocht de tentoonstelling, samen met filmmaker Hesdy Lonwijk, voor wie de tentoonstelling precies op tijd komt om inspiratie op te doen voor een filmproject waarvoor hij met hiphopartiest Winne binnenkort naar Suriname vertrekt. Ook sprak ze met artistiek directeur Stijn Huijts, en met muzikant en rastaman Jorge Oliviera-Lizardo, die tijdens de opening van de tentoonstelling, samen met nog zo'n vijfentwintig andere rastafari, al wietrokend onderdeel was van de installatie Wizard of the Upper Amazon. Luister terug.