nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: dichteres Delphine Lecompte, schrijver en kunstenaar Nelleke Zandwijk, schrijver en artdirector Martine de Jong, arabist en fotograaf Niek Biegman en actrice en schrijver Tosca Niterink. De weekschrijver is: Joris van Casteren.

maandag 26 november

The 'Best Of' Delphine Lecompte

Delphine Lecompte is een Vlaamse dichteres. Ze debuteerde in 2004 in het Engels met de roman ‘Kittens in the Boiler’, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Zeven dichtbundels publiceerde ze inmiddels, waarin Lecompte volstrekt genadeloos en vol branie zichzelf, de wereld en de poëzie bevraagt. Haar gedichten zijn grotesk, vol rampspoed en komisch tegelijk. Tien jaar dichterschap is nu bijeengebracht in de bloemlezing ‘Best Of’, waarin kleurrijke personages een wereld bevolken die vol is van woede en gekte, maar ook van bezinning, verliefdheid en troost. Pieter van der Wielen spreekt met Delphine Lecompte. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: schrijver Sylvia Hubers

Sylvia Hubers schrijft poëzie, prozagedichten en proza. Van 2009 tot 2013 was ze stadsdichter van Haarlem. Bij Prometheus verschenen eerder ‘Vandaar dit huwelijksleven’ (2009), ‘God gaf ons apparaten’ (2011), ‘Niet over het Spaarne!’ (2013) en ‘Hier moet ik ingrijpen’ (2015). Vandaag verschijnt haar nieuwe bundel ‘Wat als we niet waren betoverd’. Met poëzie en proza over de paradoxale angst voor een leven vol mogelijkheden, een schuldgevoel over het najagen van verlangens en de verwarrende intimiteit wanneer ze een gekookt ei deelt met een vreemde. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Sylvia Hubers vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

IDFA Reports: All Inclusive

Chauvinisten en genderbenders, dogs en underdogs, oorlogshelden en wetenschappelijke misdadigers: wat drijft deze mensen? Tijdens het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) zijn documentaires te zien over extravagante figuren, bijzondere subculturen en ethische kwesties. Nooit Meer Slapen is erbij en doet verslag van spraakmakende films.

Deze aflevering gaat Tom Hofland in gesprek met acteur en theatermaker Matijs Jansen over de film 'All Inclusive'. Daarin zien we een dag in het leven van toeristen op een luxe cruise. Iets waar Matijs Jansen ervaring mee heeft: voor de voorstelling 'Superleuk, maar voortaan zonder mij' ging hij met theatergroep Wunderbaum een week intern op een cruise in een poging de gasten én het personeel te doorgronden. Luister terug.

dinsdag 27 november

Het famillieverhaal van Nelleke Zandwijk

Nelleke Zandwijk is schrijver en beeldend kunstenaar. Naast het schrijven geeft zij workshops in etsen. Ze debuteerde in 2001 met de roman ‘De dag van de jas’, waarin ze een hoofdpersoon opvoert die naar de kunstacademie gaat. Haar tweede boek, ‘Avonturen van een uitslover’ (2005), pikt het levensverhaal op dat punt weer op. Haar derde roman ‘Pierenland’ (2009) gaat over een meisje uit een kansarm gezin. Nu volgt ‘Het mooiste verhaal over mijn familie’, een roman waarin de hoofdpersoon behalve zichzelf ook haar hele familie onder de loep neemt. Pieter van der Wielen spreekt met Nelleke Zandwijk. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: chef-kok Alain Caron

Alain Caron is culinair schrijver, restauranthouder en TV-kok. Voordat hij naar Nederland verhuisde stond de chef-kok in meerdere sterrenkeukens in Parijs. Maar ook hier is hij succesvol. Zo heeft hij twee restaurants in Amsterdam: ‘Petite Caron’ en ‘Café Caron’, is hij jurylid geweest in het kookprogramma ‘Masterchef’ en schreef hij vele kookboeken. Deze maand kwam alweer het veertiende boek uit, ‘De Bijbel van de Franse Keuken’. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Alain Caron vragen over leven en werk. Luister de rubriek terug.

De Favoriete Scène van Bram Schouw

Elke week deelt een filmmaker zijn of haar favoriete scène uit andermans werk met ons. Dit keer is het de beurt aan Bram Schouw. Hij studeerde met lof af van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en opende met zijn afstudeerfilm 'Marriage' het International Short Film Festival 2005 in Rio de Janeiro. In 2012 won hij een Gouden Kalf voor de korte film 'Sevilla'. Vorig jaar verscheen zijn eerste lange speelfilm 'Broers', over de intense band tussen twee broers op een spontane roadtrip naar Frankrijk. Luister naar de favoriete scène van regisseur Bram Schouw. Luister het fragment terug.

woensdag 28 november

Martine de Jong beschrijft het Groninger platteland

Martine de Jong is schrijver en artdirector. Ze was een van de drijvende krachten achter Recensiekoning. Ook hield ze vijftien jaar een dagelijks (en populair) weblog bij op 10e.nl. Onder die naam heeft ze ook een YouTube-kanaal, waarin ze o.a. haar collega’s van het tv-programma Zondag Met Lubach volgt. In 2015 verscheen haar romandebuut ‘De mannen van Raan’. In haar nieuwe roman ‘De aanloopman’ leidt een vrouw een teruggetrokken bestaan op het Groninger platteland. Haar leven verandert drastisch als er op een dag een onbekende man voor haar deur staat. Pieter van der Wielen spreekt met Martine de Jong. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: kunstenaar Raquel van Haver

Vorig jaar won kunstenaar Raquel van Haver (Bogotá, 1989) nog de aanmoedigingsprijs De Scheffer. Ook dit jaar viel ze in de prijzen en won ze, na al meerdere keren genomineerd geweest te zijn, de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Deze week opende ze haar eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 'Spirits of the Soil' benadrukt ze op een expressieve manier de overeenkomst tussen groepen mensen benadrukt. Of ze nou uit de Bijlmer, Londen, Nigeria of Colombia komen. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Raquel van Haver vragen over werk en leven. Luister de rubriek terug.

NMS Live Sessie: singer-songwriter Robin Kester

Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van singer-songwriter Robin Kester. Binnenkort verschijnt haar debuut-EP ‘Peel The Skin’, waarin Kester met haar gitaar ambient- en folkmuziek maakt. Luister de sessie terug.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 27 november

Niek Biegman adverteert Moskou

Niek Biegman (1936) is arabist, fotograaf en oud-diplomaat. Hij was ambassadeur in Egypte, later ook namens de VN en de NAVO. In de jaren zestig raakte hij geïntrigeerd door het soefisme, de mystieke stroming binnen de islam. Sindsdien reisde hij door het Midden-Oosten en de Balkan om soefirituelen te fotograferen. Ook bracht hij boeken uit met straatfotografie in Amsterdam, New York en Haïti. Zijn nieuwe boek ‘Unintended Art’ bevat foto’s van overblijfselen van over elkaar geplakte advertenties die hij -als een soort collages- in de straten van Moskou aantrof. Pieter van der Wielen spreekt met Niek Biegman.

Open Kaart: Natascha van Weezel

Natascha van Weezel is filmmaker en schrijver. Van haar veertiende tot haar negentiende leed ze aan anorexia, waarover zij 'Magere jaren. Anorexiadagboek' schreef. Daarna volgden nog twee boeken. Haar documentaire ‘Elke dag 4 mei’ volgt kleinkinderen van Joodse mensen met trauma's uit de Tweede wereldoorlog. Vanavond is de eerste aflevering van haar nieuwe reisserie: Natascha’s beloofde land te zien, waarin ze een maand lang door Israël en de Westbank fietst. In onze rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Natascha van Weezel vragen over werk en leven.

NMS Live Sessies: Tangarine

Maandelijks nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van Tangarine. De levens van de muzikale tweelingbroers Sander en Arnout Brinks zijn sinds dit jaar minder verwikkeld dan voorheen, aangezien de één een kind kreeg en het huwelijk van de ander stukliep. Op het nieuwste album 'Because of you' hoor je dus andere klanken. 

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De 'NMS Live Sessies' worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. 

vrijdag 30 november

Nieuwe Reisavonturen van Tosca Niterink

Tosca Niterink is actrice, columniste voor NRC Handelsblad en schrijfster. Het grote publiek kent haar vooral van ‘Theo en Thea’, ‘Kreatief met Kurk’ en ‘Borreltijd’. In 2015 verscheen het boek ‘De vergeetclub’, waarin ze de voorvallen van haar dementerende moeder en enkele andere bewoners van een tehuis beschrijft. Ook schreef ze ‘Klimmen naar kruishoogte’ (2012), een boek over een voetreis die ze met Anita Janssen dwars door Spanje maakte. ‘De poncho must go on’ bevat nieuwe reisavonturen. Van kamperen in Patagonië tot een geheel verzorgde busreis naar Tsjernobyl. Elfie Tromp spreekt met Tosca Niterink.

Podcast: GERRIT (Deel 2 en 3)

De podcast GERRIT gaat over de Utrechtse Meubelontwerper en architect Gerrit Rietveld, wereldberoemd geworden als voorman van de kunstbeweging De Stijl. Radiomaker Babette Rijkhof interviewde bewonderaars, experts en mensen uit Rietveld’s directe omgeving. Aflevering twee en drie van de driedelige podcast GERRIT zijn in het tweede uur van de uitzending te beluisteren. Lees hier meer over het project.