nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast:

maandag 25 december

Tom Waes bezoekt de landen die toeristen liever overslaan

Tom Waes is acteur, regisseur en presentator. Na verschillende acteerrollen werd hij in België vooral bekend vanwege zijn tv-programma ‘Tomtesterom’, waarin hij uiteenlopende ‘How to’-handleidingen probeerde te voltooien. Na drie seizoenen begon hij met het reisprogramma ‘Reizen Waes’, waarin hij landen bezoekt die de gemiddelde toerist links laat liggen. De serie is inmiddels toe aan het vierde seizoen. In de serie en het gelijknamige boek ‘Reizen Waes Europa’ volgen we Waes tijdens zijn reizen naar o.a. Noord-Ierland, Spanje, Polen, IJsland, Azerbeidjan en Oekraïne. Pieter van der Wielen spreekt met Tom Waes.

dinsdag 26 december

Bram van der Vlugt gaat op zoek naar de vrouw achter M. Vasalis

Acteur Bram van der Vlugt (1934) is al decennialang te zien in het theater, op televisie en op het witte doek. Vanuit kleine toneelgezelschappen groeide hij midden jaren door naar het nationale theatercircuit. Hij maakte naam met rollen in tv-series als ‘Medisch Centrum West’ en ‘Keyzer & De Boer Advocaten’. Velen zullen hem vooral kennen als Sinterklaas, een rol die hij 24 jaar lang vertolkte. Met actrice Nettie Blanken speelt hij ‘Vasalis, altijd vandaag’, een theatervoorstelling over leven en werk van dichter en psychiater M. Vasalis (1909-1998). Pieter van der Wielen spreekt met Bram van der Vlugt.

woensdag 27 december

Daan Schuurmans te zien in het slotdeel van 'Heer & Meester'

Daan Schuurmans is acteur. Hij werd bekend door de tv-serie ‘Westenwind’, waarin hij vanaf 1999 vier seizoenen een van de hoofdrollen speelde. Andere series waarin hij grote rollen had zijn o.a. ‘Keyzer & De Boer advocaten’, ‘Annie M.G.’, ‘Bellicher’ en ‘Bernhard’. Naast talloze films, zoals o.a. ‘Het diner’ en ‘Mannenharten 2’, staat Schuurmans regelmatig op het toneel. Eind december wordt op NPO1 het slotdeel van de misdaadserie ‘Heer & Meester’ uitgezonden, waarin Schuurmans opnieuw de hoofdrol speelt als de charismatische Valentijn Rixtus Bentinck. Pieter van der Wielen spreekt met Daan Schuurmans.

donderdag 28 december

lja Pfeijffer diagnosticeert de tijdgeest van Europa

lja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Hij was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Bekende romans van Pfeijffer zijn o.a. ‘La Superba’ (2013), waarmee hij de Libris literatuurprijs won, en ‘Peachez (2017)’. Met de bundel ‘Idyllen’ (2015) won hij de VSB Poëzieprijs. In zijn nieuwe roman ‘Grand Hotel Europa’ diagnosticeert hij de tijdgeest met Europa als speelveld. Pieter van der Wielen spreekt met lja Leonard Pfeijffer.

vrijdag 29 december

Ionica Smeets presenteert opnieuw de Nationale Wetenschapsquiz

Ionica Smeets is wetenschapsjournalist, wiskundige en hoogleraar communicatie aan de Universiteit Leiden. Ze schrijft columns voor de Volkskrant onder de naam ‘Ionica zag een getal’. Daarnaast maakt ze met Ype Driessen een fotostrip voor New Scientist. Ze maakte diverse tv-programma's en presenteert sinds 2015 de Nationale Wetenschapsquiz. Op zaterdag 29 december is dit programma voor de 25ste keer op de televisie te zien. Daarin strijden teams tegen elkaar door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. Atze de Vrieze spreekt met Ionica Smeets.