nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: filmmaker Marco Niemeijer, schrijver Igor Cornelissen , fotograaf en schrijver Willem Middelkoop, componist Calliope Tsoupaki en schrijver Merijn de Boer. Deze week leest Jannah Loontjens een verhaal bij de voorbije dag voor.

maandag 28 mei

Marco Niemeijer portretteert alzheimer in zijn nieuwe documentaire 'Garden of Life'

Marco Niemeijer is filmmaker. Met zijn debuutfilm ‘Little Angels’ won hij de Prix Europa voor beste Europese televisiedocumentaire van 2015. De documentaire gaat over de relatie tussen de bijna 100-jarige Enny en haar dochter Tascha, die wordt gedomineerd door de dood van Enny’s eerste twee dochters in Auschwitz. Nu is er zijn tweede documentaire ‘Garden of Life’, waarin hij een man en zijn tuin portretteert. Alzheimer heeft van de wereldreiziger een beschouwende tuinman gemaakt. Terwijl de seizoenen verglijden, verliest hij langzaam de controle over zijn leven. Pieter van der Wielen spreekt met Marco Niemeijer. Luister hier alle fragmenten terug.

Open Kaart: theatermaker Boukje Schweigman

Boukje Schweigman studeerde in 2003 af aan de Mime Opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Al gauw ontwikkelde ze daar een eigen ‘handtekening’. Nadat ze als maker bij verschillende gezelschappen en organisaties (o.a. Veenfabriek, Het Veem Theater, Korzo en BonteHond) werkte, werd zij in 2008 artistiek leider van haar eigen gezelschap Schweigman&. Dit jaar beleeft Schweigman& zijn vijftienjarig jubileum. Om dit te vieren, maakt het gezelschap een remake van de voorstelling Wiek (2009), die een mijlpaal bleek voor de ontwikkeling van Schweigman& op het gebied van locatietheater. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Boukje Schweigman vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: Een nacht met mijn ex

Een nacht met mijn ex is het nieuwe BNN/VARA programma op NPO3. Het wordt door velen gezien als dé opvolger van de monsterhit Temptation Island. In het programma zien we twee ex-geliefden opgesloten in een Rotterdamse penthouse, in de hoop dat hun liefde weer opbloeit. Dit alles voor het oog van de verborgen camera natuurlijk. ‘Een Nacht met mijn Ex levert mooie scènes op, vol verlangen en angst’, schreef het NRC. Bij de Volkskrant viel het ook in de smaak, volgens hen laat het programma zien dat de universele tragiek van liefdesverdriet in alle gedaanten komt. Overwegend positieve reacties dus. Maar wat vonden u en wij er eigenlijk van?

dinsdag 29 mei

Schrijver Igor Cornelissen beschrijft het leven van kunstcritica Mathilde Visser in 'Tussen Lenin en Lucebert'

Igor Cornelissen (1935) begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en kwam via Het Parool terecht bij weekblad Vrij Nederland, waar hij van 1962 tot 1997 redacteur was. Terugkerende thema’s in zijn werk waren sociale strijd, Oost-Europa, communisme, spionage en de Tweede Wereldoorlog. Over zijn jeugd en werkzame leven schreef hij omvangrijke memoires. Ook deed hij jarenlang onderzoek naar de ‘goudvinken’ van het Nederlandse communisme. Over een van de meest markante figuren, kunstcritica Mathilde Visser (1900-1985), schreef hij de biografie ‘Tussen Lenin en Lucebert’. Pieter van der Wielen spreekt met Igor Cornelissen. Luister alle fragmenten hier terug.

Open Kaart: schrijver Halil Gür

Halil Gür is een Turks-Nederlandse schrijver en dichter. Hij kwam in 1974 voor de liefde naar Amsterdam en was een van de eerste Turkse immigranten die in Nederland publiceerde. In 1984 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Gekke Mustafa’, waarvoor hij de E. du Perronprijs kreeg. Sindsdien heeft hij meerdere jeugdboeken, verhalen en gedichtenbundels geschreven. Onlangs verscheen zijn bundel ‘Derwisj ben ik, dansende Derwisj’. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Halil Gür vragen over werk en leven.

De favoriete Scène van Tomas Kaan

In De favoriete scène van vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen. Tomas Kaan regisseert zowel documentaires als speelfilm. Zijn eerste film Kosovo-Amsterdam werd geselecteerd voor de studentencompetitie van het Tribeca Film Festival. Later maakte hij de veelgeprezen Jongens zijn we (2009) en Wij zijn 18 (2014). Zijn clip Hidden Wounds voor de Belgische band dEUS over PTSS won de Best Short Documentary Award op IDFA 2013. In 2015 kwam zijn eerste speelfilm uit, Groenland (naar een scenario van Philip Huff). Voor de VPRO maakte hij de 6-delige serie De Grens met Tommy Wieringa en afleveringen voor VPRO Tegenlicht. Vanavond onthult Tomas Kaan zijn favoriete scène uit andermans werk.​

woensdag 30 mei

Willem Middelkoop ontrafelt de macht achter de Amerikaanse politiek in 'Patronen van bedrog'

Willem Middelkoop begon als journalist en fotograaf. Later werd hij presentator bij RTL Z, waar hij het beursnieuws versloeg. Met zijn eerste boek 'Als de dollar valt' (2007) waarschuwde hij voor de toen naderende kredietcrisis. In 2008 stopte hij als beurscommentator en startte een webshop voor beleggingen in goud, dat hij met veel winst verkocht. Na zes boeken over de financiële wereld volgt nu ‘Patronen van bedrog’, een boek waarin hij samen met researcher Tim Dollee de macht achter de Amerikaanse politiek ontrafelt. Pieter van der Wielen spreekt met Willem Middelkoop.

Open Kaart: Documentairemaker Sanne Rovers

Documentairemaker Sanne Rovers maakt lichtvoetige en speelse werken waarin kinderen vaak, maar zeker niet altijd, de hoofdrol spelen. Zo maakte ze met radiomaker Laura Stek een installatie en reeks animaties onder de noemer 'Een luisterend oor'. Voor dit project namen ze gesprekken op tussen eenzame ouderen en vrijwilligers van 'De Zilverlijn,' een organisatie die probeert ouderen uit hun isolement te halen. Het project won de 'special commendation' van de Prix Europa 2017. Haar nieuwste documentaire, 'De Spelende Mens,' neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. In de rubriek 'Open Kaart' beantwoordt Sanne Rovers vragen over leven en werk.


NMS Live Sessies: muzikanten-duo Anne Soldaat en Yorik van Norden

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van muzikanten-koppel Anne Soldaat en Yorik van Norden. Na een eerdere succesvolle samenwerking komen ze nu met 'De Unsung Heroes'

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.​


donderdag 31 mei

Calliope Tsoupaki's nieuwe compositie 'Tragoudi' in première op het Holland Festival

Calliope Tsoupaki is een Nederlands-Griekse componiste. Een groot deel van haar oeuvre is nauw verbonden aan haar Griekse achtergrond, zowel in de muziek zelf als in de onderwerpen en thema’s. Het Holland Festival heeft verscheidene composities van haar in première gebracht, wat volgende week opnieuw gebeurt met de composities voor een dubbelconcert van de Syrische klarinettist Kinan Azmeh en jazztrompettist Eric Vloeimans: ‘Tragoudi’. Pieter van der Wielen spreekt met Calliope Tsoupaki. Ook aandacht voor de voorstelling ‘JR’ van het Vlaamse theatercollectief FC Bergman, die eveneens op het Holland Festival is te zien. Luister alle fragmenten hier terug

Open kaart: programmamaker Lara Staal

Lara Staal is curator, programmamaker en dramaturg. Staal werkte als programmeur bij Frascati Theater. in 2016 ontwikkelde ze met haar broer, kunstenaar Jonas Staal het "Congres van de Utopie". Sinds 2017 werkt ze als freelance curator in de podiumkunsten en ontwikkelde ze o.a. "De Avond ,van de Woede" en as zaterdag, tijdens het tweejaarlijkse programma Forum on European Culture van De Balie, daagt ze samen met mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur, Europa voor het gerecht.  Europe on Trial is combinatie van een hoorzitting en een rechtszaak en maakt daarbij gebruik van de kracht van theater. Een aanklacht tegen Europa over het schenden van mensenrechten in het huidige vluchtelingenbeleid. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Lara Staal vragen over werk en leven.

Reportage: FC Bregman

De voorstelling JR van het Vlaamse theatercollectief FC Bergman gaat over een 11-jarige jongen die meedogenloos handelt op Wall Street, niet gehinderd door enig moreel besef. Hij zet de Amerikaanse beurs op zijn kop en sleurt iedereen in zijn omgeving mee in zijn val. Het Vlaamse theatercollectief FC Bergman maakt van JR een 4 uur durend spektakel. Verslaggever Inge ter Schure praat over de voorstelling met twee van de makers, Marie Vinck en Thomas Verstraeten.

vrijdag 1 juni

Merijn de Boer keert terug naar het genre van het korte verhaal met de bundel 'De geur van miljoenen'

Merijn de Boer is schrijver. Hij woont en werkt in New York. In 2011 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘Nestvlieders’. Drie jaar later volgde de roman ‘De nacht’, waarin hij de vervreemding beschrijft die ongemerkt in een relatie kan sluipen. Zijn tweede roman ‘’t Jagthuys’ (2016) gaat over een zorgverlener die voor een wereldvreemde kluizenaar valt. Nu keert hij terug naar het genre van het korte verhaal met de bundel ‘De geur van miljoenen’. Veel verhalen zijn reacties op of geïnspireerd door het werk van schrijvers die De Boer bewondert. Atze de Vrieze spreekt met Merijn de Boer.

Podcast: Lees Dees (12)

Met Schwob zet het Letterenfonds in samenwerking met boekhandels en uitgeverijen vergeten auteurs in de schijnwerpers. Eens per maand zendt Nooit Meer Slapen de podcast LeesDees uit waarmee de VPRO-radio aanhaakt bij deze actie. Op vrijdag 1 juni duikt programmamaker Anton de Goede in de wereld van de Amerikaanse schrijver Thomas Wolfe wiens klassieker Look Homeward, Angel negentig (!) jaar na verschijnen voor het eerst in Nederlandse vertaling verkrijgbaar is, getiteld 'Daal neder, engel'. Met vertaler Sjaak Commandeur, liefhebber van het boek Emmelie Muijsers en literair criticus Dirk-Jan Arensman.