nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: architect Sjoerd Soeters, saxofonist Toon Roos, kinderboekenschrijfster Imme Dros, schrijver Kader Abdolah en fotograaf Hellen van Meene. Gastschrijver deze week is Ivo Victoria.

maandag 27 augustus

Stadse architectuur van Sjoerd Sjoeters

Sjoerd Soeters is architect en stedenbouwkundige. Een paar jaar na zijn afstuderen, in 1979, richtte hij met zijn vrouw Merle Soeters-Steffels zijn eigen architectenbureau op. Toen Jos van Eldonk in 1997 tot de maatschap toetrad veranderde de naam in Soeters Van Eldonk architecten. In 2016 ging Soeters alleen verder en richtte hij PPHP op. Als architect bouwde hij onder meer het Helicon-gebouw in Den Haag en Circus Zandvoort. Als stedenbouwkundige is hij verantwoordelijk voor o.a. het Java-eiland in Amsterdam en de gestapelde Zaanse huisjes in Zaandam. Pieter van der Wielen spreekt met Sjoerd Soeters.

Open Kaart: Moniek Merkx

Moniek Merkx is regisseur, schrijver en dramaturg. In 2003 werd ze artistiek leider van theatergroep Max. In 2013 ging die groep op in Maas theater en dans, waar ze nog steeds de artistieke leiding in handen heeft. In haar voorstellingen, die ze zelf schrijft, maakt ze vaak gebruik van de inbreng van haar acteurs. Haar theater is fysiek, muzikaal en geëngageerd. Nu speelt haar ‘theatersoap’ FEEST in het Maaspodium. Deze grote productie met onder andere dans, stagefight en acrobatiek gaat over een anarchistische familie die zijn eigen regels maakt. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Moniek Merkx vragen over werk en leven.

Oordeel Zelf: De Gouden Bril

De Italiaanse schrijver Giorgio Bassani liet al zijn boeken afspelen in de Noord-Italiaanse stad Ferrara. Daar was hij zelf opgegroeid als lid van een vooraanstaande joodse familie. Ferrara maakte hij tot podium voor verhalen waarin hij het Italië van na de oorlog schetste. In mei dit jaar bundelde de Bezige Bij een aantal van Bassani’s werken in de cassette Het verhaal van Ferrara. Zo ook De gouden bril uit 1958. Deze kleine roman gaat over een arts die moet toezien hoe zijn deftige status in het geding komt wanneer zijn minnaar zijn homoseksualiteit aan het licht brengt. De Groene Amsterdammer noemde het een ‘nagenoeg perfecte novelle’. Maar wat vind jij er eigenlijk van? Verslaggeven Tom Hofland bespreekt het met Pieter van der Wielen.

dinsdag 28 augustus

Saxofonist Toon Roos viert deze zomer het leven


Toon Roos is tenor- en sopraansaxofonist. Ruim 30 jaar treedt hij op in binnen- en buitenland. Hij speelde onder meer in het Dutch Jazz Orchestra. De laatste jaren leidt hij vooral zijn eigen groepen, van semi-akoestisch tot fusion georiënteerde jazz. Roos speelde samen met enkele grote namen uit de jazzwereld, onder wie Toots Tielemans, Steely Dan en Ravi Coltrane. Deze zomer treedt hij op met het programma ‘Celebrating Life’, onder de naam Toon Roos & Friends, waarin eigen composities, standards en classics worden gespeeld. Pieter van der Wielen spreekt met Toon Roos.  

woensdag 29 augustus

De ridders van kinderboekenschrijfster Imme Dros

Imme Dros (1936) is kinderboekenschrijfster. Ze debuteerde in 1971 met 'Het paard Rudolf'. Daarna schreef ze ruim vijftig boeken: dierenverhalen, prentenboeken, puberteitsromans en bewerkingen van klassieke verhalen, waaronder ‘Odysseus’ van Homeros. Dros' boeken worden veelal geïllustreerd door haar echtgenoot Harrie Geelen. Zo ook het nieuwe boek ‘Van twee ridders’, waarin een tweeling graag ridderverhalen naspeelt. Tot een van de broers na een auto-ongeluk ernstig gewond in het ziekenhuis belandt. Wat zou een ridder in zo’n situatie doen? Pieter van der Wielen spreekt met Imme Dros.

donderdag 30 augustus

Schrijver Kader Abdolah breekt lans voor Islamitische kunst

Kader Abdolah is schrijver. Hij komt uit Iran en vluchtte in 1988 naar Nederland. In 1993 debuteerde hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’. Vier jaar later verscheen zijn eerste roman ‘De reis van de lege flessen’. In zijn boeken komt de rol van de islam veelvuldig aan de orde. Zo vertaalde hij op eigen wijze de Koran, aangevuld met de Mohammed-vertelling ’De boodschapper’. Ook schreef hij meerdere boeken over het leven in Iran. Volgende week opent in het Gemeentemuseum in Den Haag de tentoonstelling ‘Glans en Geluk – Kunst uit de Wereld van de Islam’; Abdolah schreef een bijdrage voor de bijbehorende catalogus. Pieter van der Wielen spreekt met Kader Abdolah.

vrijdag 31 augustus

Fotograaf Hellen van Meene verwerkt rouw met nieuwe serie foto's


Hellen van Meene is fotograaf. Ze brak internationaal door met haar intieme portretten van jonge meisjes die balanceren op de drempel naar volwassenheid. Haar werk is vertegenwoordigd in diverse internationale museum- en particuliere collecties, waaronder die van het MOCA in Los Angeles en het Guggenheim in New York. Volgende week opent in Huis Marseille, in Amsterdam, de tentoonstelling ‘En alles blijft bestaan wanneer je sterft’. Deze nieuwe serie foto’s is het resultaat van haar verwerking van de plotselinge ziekte en dood van haar moeder. Elfie Tromp spreekt met Hellen van Meene.