nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: filosoof en journalist Rob Wijnberg, schrijver Philip Huff, actrice Olga Zuiderhoek, Vlaamse schrijver Lieve Joris en regisseur Ben Sombogaart.

maandag 24 september

Rob Wijnberg schrijft 'Dit was het nieuws niet'

Rob Wijnberg is filosoof en oprichter van het journalistieke online platform De Correspondent. Ruim vijftien jaar geleden begon zijn carrière in de journalistiek en werd hij in 2010 bij nrc.next de jongste hoofdredacteur van een landelijk dagblad. Ook schreef hij zes boeken, zoals ‘De Nieuwsfabriek’, waarin hij zijn ideeën over de toekomst van de journalistiek uiteen heeft gezet. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van De Correspondent verschijnt nu het boek ‘Dit was het nieuws niet’, met verhalen over de grote ontwikkelingen van deze tijd. Pieter van der Wielen spreekt met Rob Wijnberg. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Riza Tisserand

Riza Tisserand is rapper, cabaretier en radiomaker. In 2003 maakte hij naam als rapper met het nummer 'In de ban van dat ding'. In 2015 won hij de eerste aflevering van het televisieprogramma 'Padoem Patss', een one-liner show. Als radio-dj werkte hij bij FunX en sinds vorig jaar presenteert hij 'Riza' op NPO Radio 1. Nu gaat Tisserand de theaters in met zijn eerste solovoorstelling ‘Bekeerling’, waarin hij openhartig vertelt over zijn bekering tot de islam (2001) en de zoektocht naar de vrijheid om zichzelf te zijn, tussen werelden die hun eigen visie proberen op te leggen aan hem als moslim. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Riza Tisserand vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Oordeel Zelf: My Year of Rest and Relaxation

Ze is het leven dat ze leidt helemaal zat. Daarom besluit de hoofdpersoon in ‘Mijn jaar van rust en kalmte’ een jaar lang een winterslaap te houden, met behulp van de nodige medicatie, om daarna als herboren weer verder te leven. De nieuwe roman van Ottessa Moshfegh werd door de recensenten al jubelend ontvangen. Nooit Meer Slapen vroeg om jouw mening. Inge ter Schure doet verslag. Luister het fragment terug.

dinsdag 25 september

‘Niemand in de stad’ wordt verfilmd

Philip Huff is schrijver. Hij woont en werkt in New York. Hij debuteerde in 2009 met de roman ‘Dagen van gras’. Daarna verschenen onder andere de verhalenbundel ‘Goed om hier te zijn’ en ‘Het verdriet van anderen’, een essaybundel over literatuur. Zijn tweede roman ‘Niemand in de stad’ (2012) is nu verfilmd door regisseur Michiel van Erp. De film opent de 38ste editie van het Nederlands Film Festival en vertelt het verhaal van de plotselinge dood binnen een groep studenten, waarmee alles op scherp wordt gezet. Pieter van der Wielen spreekt met Philip Huff. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Julius Reynders

Julius Reynders is schrijver. In 2015 maakte hij een korte documentaire over een meisje dat in constante angst leeft dat ze een huurmoordenaar de opdracht zal geven haar familie iets aan te doen. Nu debuteert hij als romanschrijver met ‘De anatomie van het geluk’. Het boek gaat over de 37-jarige Jonathan die naar Zuid-Amerika reist in de hoop daar de liefde te vinden. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Julius Reynders vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

De Favoriete Scène van Digna Sinke

Elke week vragen we een filmmaker naar zijn of haar favoriete scène uit andermans werk. Deze week horen we de favoriete scène van regisseur Digna Sinke. Ze regisseerde documentaires, speelfilms en korte films, waaronder het bekroonde ‘Weemoed en Wildernis’, over het eilandje Tiengemeten en de film ‘After the Tone’, die in 2014 geselecteerd werd voor het International Filmfestival Rotterdam. Ook is ze producent van inmiddels meer dan twintig films. Haar meest recente documentaire ‘Bewaren - of hoe te leven’ onderzoekt wat mensen beweegt om te bewaren en waarom anderen juist met zo min mogelijk spullen willen leven. De documentaire is genomineerd voor een Gouden Kalf en wordt 1 oktober uitgezonden door de VPRO op NPO 2. Luister naar De Favoriete Scène van Digna Sinke. Luister het fragment terug.

woensdag 26 september

De humor van Olga Zuiderhoek

Olga Zuiderhoek is actrice. Midden jaren zeventig begon haar toneelcarrière bij het Werkteater. Na tien jaar nam ze afscheid van dit gezelschap en vormde ze, in een reeks vrije producties, duo's met o.a. Peter Faber, Ischa Meijer en Loes Luca. Ze speelde rollen in televisieseries als ‘We zijn weer thuis’ en ‘Penoza’, films en in theaterproducties van de Mexicaanse Hond en Orkater. Tijdens het Nederlands Film Festival stelt Zuiderhoek als gastprogrammeur een themaprogramma samen. Pieter van der Wielen spreekt met Olga Zuiderhoek. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Pascale Gatzen

Pascale Gatzen is kunstenaar, modeontwerper en hoofd van de Master Fashion Design aan de ArtEZ Hogeschool Arnhem. Ze was één van de eerste Nederlandse modeontwerpers die zich in Parijs presenteerde. Gatzen gaf tien jaar lang les in New York, waar ze een geheel eigen visie op mode ontwikkelde. In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad organiseert het kunstatelier van Claudy Jongstra de lezingenreeks 'Food for Thought' waarin Pascale Gatzen zich richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Pascale Gatzen vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

ITGWO-Sessies: Dylan LeBlanc

De hele maand september zenden we opnames uit van muzieksessies die we opnamen op het festival Into The Great White Open op Vlieland. Vandaag de sessie met de Amerikaanse singer-songwriter Dylan LeBlanc. LeBlanc groeide op met soul- en countrymuziek. In 2010 bracht hij zijn eerste album ‘Paupers Field’ uit waarin hij folkmuziek maakt. Hij speelde onder andere met George Ezra, Bruce Springsteen en de Alabama Shakes. Zijn nieuwste album ‘Cautionary Tale’ kwam uit in 2016. Luister de sessie terug.

Vanaf oktober zenden we hier weer onze ‘NMS Live Sessies’ uit. Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De sessies worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.

donderdag 27 september

De terugkeer van schrijver Lieve Joris naar haar geboortedorp

Lieve Joris is een Vlaamse schrijver. Al op jonge leeftijd trok ze de wereld in. Het Midden-Oosten, Afrika, Oost-Europa, Azië – jarenlang verdiepte ze zich in de levens van de mensen die ze onderweg ontmoette. Ze schreef er vele boeken over, zoals ‘Terug naar Congo’ (1987), ‘De poorten van Damascus’ (1993) en ‘Op de vleugels van de draak’ (2013). In haar nieuwe boek ‘Terug naar Neerpelt’ keert ze terug naar het Vlaanderen van haar jeugd. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk. Pieter van der Wielen spreekt met Lieve Joris. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: Yorick van Norden

Yorick van Norden is singer-songwriter. Beïnvloed door de muziek van The Beatles richtte hij met een paar vrienden zijn eerste band op: The Hype. Al vrij snel werden ze uitgenodigd om op te treden in The Cavern Club in Liverpool, een replica van de club waar The Beatles zijn doorgebroken. De sound van de sixties speelt een belangrijke rol in Yoricks muziek. Zijn debuutalbum ‘Happy Hunting Ground’ verscheen in 2015 en in 2016 verzorgde Yorick de aftershow van Neil Young in de Ziggo Dome. Zijn nieuwste album ‘The Jester’ kwam deze maand uit. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Yorick van Norden vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

De Reismicrofoon: Gijs Groenteman

In de rubriek 'De Reismicrofoon' volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn of haar werk officieel het daglicht ziet. Deze week is dat schrijver Gijs Groenteman. Een half jaar geleden begon hij met een podcast over componist Harry Bannink. Voor elke aflevering spreekt hij uitgebreid met iemand die samengewerkt heeft met Bannink. Nu gaat Groenteman de theaters in met ‘De grote Harry Bannink podcast on tour’ om de Bannink-liedjes ook in het theater te laten horen. Het is een voorstelling waarin Frank Groothof zingt, Dick van der Stoep piano speelt en Gijs Groenteman het verhaal vertelt. 30 september gaat de theatervoorstelling in première in De Kleine Komedie te Amsterdam. In aanloop naar deze première nam Gijs Groenteman voor ons De Reismicrofoon mee. Luister de rubriek terug.

vrijdag 28 september

‘Rafaël’ van regisseur Ben Sombogaart op Nederlands Film Festival

Ben Sombogaart is regisseur. Hij maakte eerst naam met een aantal jeugdfilms, waaronder de met een Gouden Kalf bekroonde film 'Het Zakmes' (1992). Na de voor een Oscar genomineerde film ‘De Tweeling’ (2002) richtte hij zich op speelfilms voor volwassenen. Zoals grootschalige films als ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ (2006) en ‘De Storm’ (2009). Op het Nederlands Film Festival gaat zijn nieuwe film ‘Rafaël’ in première. Een romantisch drama, waarin het waargebeurde verhaal wordt verteld van twee geliefden die er alles voor over hebben om herenigd te worden. Elfie Tromp spreekt met Ben Sombogaart. Luister het gesprek terug.

Podcast: De Man Is Lam, afl. 9

Er is een wildgroei aan podcasts. Wij gidsen je graag langs het aanbod van podcasts die het culturele veld belichten. Deze week is dat deel 9 van 'De Man Is Lam'. Wat betekent het om vandaag de dag 'man' te zijn? Schrijver en audiokunstenaar Rashif El Kaoui, presentator Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat proberen het antwoord te vinden. Na een theatervoorstelling en een foto-expositie volgt nu een podcastreeks. Van motorclubs tot vadercentra: overal wordt het antwoord gezocht op de vraag waar een man uit bestaat. Vanavond in aflevering 9 gaat het over transgender zijn. Luister terug.