Nooit Meer Slapen - Tsead Bruinja, Ronald Snijders

Met o.a. Tsead Bruinja, Ronald Snijders en reportage: Marlies Rohmer

Het eerste uur

De nieuwe Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja, publiceerde vanaf zijn debuut twaalf dichtbundels, zowel in het Nederlands als in het Fries. 'Een Fries met een randstelijke mening', zo beschrijft hij zichzelf. De komende twee jaar zal hij bij nationale en actuele gebeurtenissen gedichten schrijven en zal hij optreden als ambassadeur van de poëzie. Hij is daarmee de Ester Naomi Perquin. Tsead Bruinja’s werk kenmerkt zich door uiteenlopende, uitgesproken meningen, menselijke verhalen en een linkse invalshoek. Pieter van der Wielen spreekt met Tsead Bruinja.

Het tweede uur

Ronald Snijders schreef columns voor het Parool, en is daarnaast auteur van boeken als De Schrikkelkalender 2016 en De Alfabetweter. Hij komt deze maand met een nieuwe theatershow genaamd Groot Succes 2, de opvolger van een eerder deel met dezelfde naam. Hierin brengt hij opnieuw taalgrappen en onverwachte gedachtekronkels naar het theater. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ronald Snijders vragen over werk en leven.

Daarna hoor je een reportage waarin Emmie Kollau architect Marlies Rohmer opzoekt. Ze besloot te gaan kijken hoe de gebouwen die ze in de afgelopen decennia ontwierp erbij liggen. Ze huurde een busje en reed kriskras door het land, waar ze sprak met bewoners, beheerders en gebruikers van haar gebouwen. Ze waren soms laaiend enthousiast, maar ze wezen de architect ook op missers. Haar onderzoek kreeg zijn weerslag in het boek 'What happened to my buildings?'.