Nooit Meer Slapen

Met o.a. Esther Polak, Dagmar Slagmolen en reportage: Eva Rovers

Het eerste uur

Esther Polak is beeldend kunstenaar op het gebied van nieuwe media. Centrale thema’s in haar werk zijn mobiliteit en landschap. Zo volgde ze de melk van een Letse koe die bij een Nederlandse consument eindigt. En liet ze nomadische herders en lokale vrachtwagenchauffeurs hun routes terugzien en tekende daarbij hun verhalen op. Met Ivar van Bekkum vormt ze het kunstenaarsduo PolakVanBekkum. In de Oude Kerk in Amsterdam wordt hun korte film ‘De rit’ getoond, die gebaseerd is op een dodelijk ongeluk, een reeks oorlogstrauma’s en verzoening. Pieter van der Wielen spreekt met Esther Polak.

Het tweede uur

Theatermaker Dagmar Slagmolen werkt al sinds 2008 met Via Berlin. Ze maakte in 2012 met Cello8ctet Amsterdam/Oorkaan de geprezen voorstelling 'Cellostorm', waarna ze zich verder is gaan verdiepen in de krachten van bewegende musici. Ze heeft een eigen stijl ontwikkeld om verhalende choreografieën te maken met musici, waarin de muziek centraal staat. Momenteel toert ze met 'Instant Love' door het land, een muziektheatervoorstelling over vrouwenhandel. 

Daarna hoor je een Reportage van Nicole Terborg. Hashtag-revoluties slagen er niet in om structureel iets te veranderen, zegt schrijver Eva Rovers. In haar pamflet 'Ik kom in opstand, dus wij zijn' onderzoekt ze wat we tegenwoordig kunnen leren van het geruchtmakende essay 'l’Homme révolté' van de Franse filosoof Albert Camus uit 1951. Ook roept Rovers op tot verzet buiten onze digitale en ideologische comfortzones.