Nooit meer slapen

Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Franca Treur en Fairphone

Nooit meer slapen

Met o.a. Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Franca Treur en Fairphone

Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen is te gast n.a.v. de voorstelling 'Een bebop verhaal' van theatercollectief Lars Doberman. In het tweede uur o.a. schrijfster Franca Treur over haar roman 'De woongroep' en een reportage over de Fairphone, een smartphone van Nederlandse bodem met een 'eerlijk' productieproces.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Matthijs_van_de_Sande_Bakhuyzen

vanaf 00:01:58

Lars Doberman, het collectief van Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Mattias Van de Vijver, brengt 'Een Bebop verhaal', een verwaande beschouwing over het absurde leven. Een verhaal over een man die toevallig at ease was. Een man die op het einde van zijn leven, geheel in stijl, uit een raam viel. Deze man zou Chet Baker kunnen zijn. Pieter van der Wielen praat met Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

De_Fairphone

vanaf 01:12:42

Zelf gebruikt hij zelden een mobiele telefoon. Vindt hij onhandig en overbodig. Toch werd juist het mobieltje het levenswerk van ontwerper Bas van Abel. Drie jaar geleden bedacht hij de Fairphone, een zo eerlijk mogelijk geproduceerde telefoon. Eind december rolden de eerste exemplaren ook echt van de band en sinds deze week kunnen consumenten ermee bellen. Bas van Abel is met zijn ontwerp genomineerd voor de Rotterdam Design Prijs. Emmie Kollau zocht hem op op het hoofdkantoor in Amsterdam.

Franca_Treur

vanaf 01:41:50

'De woongroep' is de tweede roman van schrijfster Franca Treur. Het is de opvolger van haar alom bejubelde debuut 'Dorsvloer vol confetti'. In haar nieuwe roman verlangt de hoofdpersoon Elenoor meer van het leven. Ze besluit om bij een idealistische woongroep in te trekken, in de hoop dat daar het geluk te vinden is. Maarten Westerveen ontmoette Franca Treur aan de Mauritskade in Amsterdam, de plek waar de roman zich afspeelt. De schrijfster heeft zelf ook in deze woongroep gehoord en met een beetje geluk kan je haar oude kamer nog zien.