Nooit meer slapen

Met o.a. Misdadige vrouwen, Rotterdam inspireert Sadettin Kirmiziyüz en Appie Alberts, doctor in de rock-'n-roll

Nooit meer slapen

Met o.a. Misdadige vrouwen, Rotterdam inspireert Sadettin Kirmiziyüz en Appie Alberts, doctor in de rock-'n-roll

Criminaliteit is een mannenzaak, toch? Niet als we naar het verleden kijken, blijkt uit 'Misdadige vrouwen'. Historica Manon van der Heijden, schrijfster van het boek, is te gast in het eerste uur. Verder o.a. een wandeling door Rotterdam met theatermaker Sadettin Kirmiziyüz en een reportage over het Groningse verleden van Appie Alberts, doctor in de rock-'n-roll.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Misdadige vrouwen

vanaf 00:02:08

Criminaliteit is een mannenzaak, toch? Niet als we naar het verleden kijken. Nu zijn vrouwen verantwoordelijk voor 10 procent van de criminaliteit in Nederland, maar in de vroegmoderne tijd was soms meer dan de helft van de vervolgde misdadigers een vrouw. 'Misdadige vrouwen' gaat over deze vergeten groep uit de geschiedenis. Pieter van der Wielen praat met de auteur van dit boek: Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden.

Rotterdam inspireert Sadettin Kirmiziyuz

vanaf 01:12:57

'Mensen uit grote steden over de hele wereld hebben meer met elkaar, dan met andere mensen uit het land waar hun stad toevallig ligt.' Dat zegt theatermaker Sadettin Kırmızıyüz. Hij gaat vanaf dit jaar voorstellingen maken in Rotterdam, over Rotterdam, bij het Ro Theater. Het wordt een reeks die is geïnspireerd door de Amerikaanse televisieserie The Wire, dat zich afspeelt in Baltimore. Dat is een stad die veel op Rotterdam lijkt, zegt Sadettin. Botte Jellema ontmoet hem in Rotterdam.

Appie Alberts, doctor in de rock-'n-roll

vanaf 01:41:22

Appie Alberts is doctor in de organische chemie. Een originele geest en snelle denker die verbanden legt waar geen verbanden zijn. Onlangs slaagde hij er nog in plastic uit biomassa te maken. Maar hij is ook muzikant, saxofonist en frontman van AA & The Doctors, een band die evenveel bezettingen kende als er kleuren in de regenboog zijn. Herman Sandman schreef een boek over de man die twee totaal verschillende levens heeft: 'Appie Alberts, doctor in de rock-'n-roll'. Maarten Westerveen loopt met de schrijver door het Groningse verleden van Appie Alberts.