Nooit Meer Slapen

met o.a. Klaas ten Holt, Het brilletje van Tsjechov en Wanda Bommer

Nooit Meer Slapen

met o.a. Klaas ten Holt, Het brilletje van Tsjechov en Wanda Bommer

Klaas ten Holt blikt met muziek en het boek 'De complete weduwnaar' terug op het eerste jaar als een weduwnaar. Pieter van der Wielen blikt met Ten Holt terug op het afgelopen jaar. Verder vertelt journalist en schrijver Michiel Krielaars over de reizen door Rusland welke hij optekende in zijn boek 'Het brilletje van Tsjechov'. En we treffen schrijfster Wanda Bommer in een manege, waar zij uitleg geeft over de gebeurtenissen in haar vierde roman 'De bijvangst'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Klaas ten Holt, het eerste jaar als weduwnaar

vanaf 00:02:45

'Hoe weet ik wanneer het goed is?' In 2011 verloor (film)componist Klaas ten Holt zijn vrouw Bibian Harmsen aan alvleesklierkanker na een strijd van zeven maanden. Deze tijd kende naast pijn een grote dosis creativiteit voor het muzikale koppel, zowel voor als na het overlijden van Bibian. In het boek 'De complete weduwnaar' blikt Ten Holt terug op het eerste jaar als weduwnaar, waarin hij er alles aan doet om er met zijn kinderen iets moois van te maken. Pieter van der Wielen spreekt met hem over het afgelopen jaar.

De literaire traditie van Rusland in Het brilletje van Tsjechov

vanaf 01:10:42

Soms zou een mens bijna vergeten dat Rusland naast staatsgeweld, het schenden van mensenrechten en kunstschaatsen ook een bijzonder imposante literaire traditie kent. Maarten Westerveen praat met journalist en schrijver Michiel Krielaars, die aan de hand van de beroemde schrijver Anton Tsjechov door Rusland trok en zijn reizen optekende in 'Het brilletje van Tsjechov'.

De vierde roman van Wanda Bommer: De bijvangst

vanaf 01:41:53

In 'De bijvangst' proberen de hoofdrolspelers ieder op hun eigen manier grip te krijgen op hun situatie, maar dankzij onjuiste aannames en dwaze logica kiezen ze alle drie voor dezelfde richting: de verkeerde. 'De bijvangst' is een compleet ander boek dan haar eerdere romans, het is het meest lichte en vrolijke boek van allemaal, ondanks de heftige thema's die voorbij komen. Anton de Goede treft schrijfster Wanda Bommer in een manege, aangezien paarden een rol spelen in alweer haar vierde roman.