Nooit Meer Slapen

met o.a. filosoof Rein Gerritsen, filmmaakster Femke Wolting en kunstenaar Jasper de Bijer

Nooit Meer Slapen

met o.a. filosoof Rein Gerritsen, filmmaakster Femke Wolting en kunstenaar Jasper de Bijer

Wim Brands gaat op bezoek bij wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen n.a.v. zijn boek 'Filosoof in de bajes'. Filmmaakster Femke Wolting vertelt over 'Last Hijack', een documentaire over Somalische piraten. En beeldend kunstenaar Jasper de Bijer geeft uitleg bij de serie van zes grote fotocollages die onder de noemer ‘Wir sind das Gedächtnis’ in de Haagse galerie Nouvelles Images zijn te zien.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Rein Gerritsen: Filosoof in de bajes

vanaf 00:35:04

Filosoof Rein Gerritsen schreef het boek ‘Filosoof in de bajes’, waarin hij antwoord probeert te geven op de vraag hoe het komt dat zijns inziens onze gevangenissen zijn verworden tot hogescholen voor criminaliteit, tot plekken waar we onze geesteszieken verstoppen. En antwoord op de vraag: doe dit systeem effectief te veranderen? Wim Brands zocht hem op, Gerritsen vertelt om te beginnen waarom en hoe lang hij ooit zelf in de gevangenis zat.

Last Hijack: overleven in Somalië

vanaf 01:13:39

De Nederlandse film 'Last Hijack' beleeft zijn wereldpremière op de 64ste Internationale Filmfestspiele Berlin. Het is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de dertigjarige piraat Mohamed. Emmie Kollau praat met filmmaakster Femke Wolting, die de documentaire met haar Amerikaanse collega Tommy Palotta maakte.

De fotocollages van Jasper de Bijer

vanaf 01:42:59

Jasper de Beijer exposeert op dit moment in de Haagse galerie Nouvelles Images met een serie van zes grote fotocollages onder de noemer ‘Wir sind das Gedächtnis’, ‘we zijn de herinnering’. Het zijn geconstrueerde beelden van een volstrekt vreemde wereld met allerlei verwijzingen naar de Duitse geschiedenis. Hierbij valt vooral op dat De Beijer speelt met tijd. Verslaggever Anton de Goede brengt een bezoek aan Nouvelles Images in Den Haag, waar hij wordt rondgeleid door de beeldend kunstenaar.