Nooit Meer Slapen

met o.a. historicus Willem Melching, Pieter Steinz en Verwoest Huis

Nooit Meer Slapen

met o.a. historicus Willem Melching, Pieter Steinz en Verwoest Huis

Willem Melching vertelt over De Koude Oorlog, opzet of een ongelukkige samenloop van omstandigheden? En in de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. In het tweede uur spreekt Pieter Steinz over het moois uit Europa. Hij verwijt de eurosceptici een beperkte blik. Verder nemen we het nieuws door met schrijver Thomas van Aalten en we ontmoeten beeldend kunstenaar Marjan Teeuwen op haar huidige standplaats. Zij neemt gebouwen die op de nominatie staan om gesloopt te worden onder handen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Willem Melching: De Koude Oorlog, onvermijdelijk?

vanaf 00:02:41

In 1945 eindigde de ene oorlog en begon de volgende. Of misschien was de Koude Oorlog slechts de volgende fase van een oorlog die liep van 1914 tot 1989. De vraag of deze botsing tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in dat grote verband gezien onvermijdelijk was, opzet of een ongelukkige samenloop van omstandigheden, houdt historici verdeeld. Onlangs is er een cd-box verschenen van het 'Historisch Nieuwsblad' waarin De Koude Oorlog centraal staat. Pieter van der Wielen spreekt met Willem Melching over De Koude Oorlog, maar ook over de huidige situatie in de Krim.

Kunst met slooppanden

vanaf 01:14:43

Marjan Teeuwen neemt gebouwen die op de nominatie staan om gesloopt te worden onder handen. Ze breekt muren radicaal door en bouwt het pand aan de binnenzijde met het sloopafval met blote handen helemaal opnieuw op. Het resulteert in spectaculaire nieuwe ruimtes, die alleen bestaan tot de sloophamer definitief komt. Daarna resten alleen de foto’s nog. Emmie Kollau ontmoet de beeldend kunstenaar op haar huidige standplaats.

Pieter Steinz is trots op het moois uit Europa

vanaf 01:44:26

Pieter Steinz, directeur van het Nederlands Letterenfonds, die jarenlang literatuurcriticus van NRC was en een groot aantal boeken schreef, heeft de dodelijke spierziekte ALS. Deze week verscheen van hem het boek 'Made in Europe', waarin hij zich in het culturele DNA van ons continent verdiept. Steinz verwijt de eurosceptici een beperkte blik. 'Als je ze mag geloven, komt er niets goeds uit Europa. Maar er is genoeg moois uit het continent dat grensoverschrijdend is, genoeg pan-Europees cultuurgoed waarop alle Europeanen trots kunnen zijn.' Maarten Westerveen sprak met Pieter Steinz.