Nooit Meer Slapen

met o.a. Alize Zandwijk, Atlas van afgelegen eilanden en Wim te Brake

Nooit Meer Slapen

met o.a. Alize Zandwijk, Atlas van afgelegen eilanden en Wim te Brake

Alize Zandwijk praat met Pieter van der Wielen over haar regie bij het Ro Theater getiteld 'Bossen', waarin de zoektocht naar een familie geschiedenis centraal staat. En in de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. Ook praat reisboekenschrijver en atlasliefhebber Alexander Reeuwijk over het boek van Judith Schalansky: 'Atlas van afgelegen eilanden'. Vervolgens vertellen Wim te Brake en Peter de Kan iets over de inhoud van hun fotoboek 'The absence of Mr. Slater'. Verder nemen we met schrijver Thomas van Aalten het nieuws van vandaag door.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Alize Zandwijk: het derde deel van Het bloed van de beloften

vanaf 00:02:33

Met 'Bossen' brengt het Ro Theater na 'Branden' en 'Kust' het derde deel van het vierluik 'Het bloed van de beloften' van toneelschrijver Wajdi Mouwad. In 'Bossen' reist een jong meisje de wereld over om het raadsel rondom de dood van haar moeder op te lossen. De zoektocht naar een familie geschiedenis staat centraal, waarbij harde waarheden uiteindelijk voor verlichting zorgen. Pieter van der Wielen praat met Alize Zandwijk, de regisseur van het stuk.

Judith Schalansky's atlas van afgelegen eilanden

vanaf 01:15:02

De Duitse schrijfster en ontwerpster Judith Schalansky maakte een boek over vijftig eilanden waar ze nooit is geweest en nooit zal komen: 'Atlas van afgelegen eilanden'. Het boek werd in Duitsland tot 'mooiste boek van het jaar' uitgeroepen. Eerder in 2012 verraste de schrijfster met 'De lessen van mevrouw Lohmark', een roman die haar een plekje opleverde in de zeldzame reprise van het boekenprogramma 'Hier is… Adriaan van Dis'. Tjitske Mussche sprak over het boek met reisboekenschrijver en atlasliefhebber Alexander Reeuwijk.

Fotoboek: The absence of Mr. Slater

vanaf 01:44:31

Op de foto's van Wim te Brake en Peter de Kan lijkt het wel alsof ze een mooi uitzicht zochten en zich daarna omdraaiden om een plaatje te schieten. Maar het gaat hen dan ook niet om de objecten op de foto's, in navolging van de grote fotograaf William Eggleston. Het is te zien in het boek 'The absence of Mr. Slater', met foto's uit de Verenigde Staten. Botte Jellema spreekt met maker Wim te Brake in het Stedelijk Museum, waar het boek momenteel te zien is.