Nooit Meer Slapen

met o.a. Tommy Wieringa, Speak! en de leesbaarheid van Bukowski

Nooit Meer Slapen

met o.a. Tommy Wieringa, Speak! en de leesbaarheid van Bukowski

Tommy Wieringa spreekt onder meer over het boekenweekgeschenk wat hij schreef, getiteld 'Een mooie jonge vrouw'. In de weekserie vertelt schrijver en financieel-economisch journalist Roel Janssen over hoe de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog goud uit Nederland roofden. Historicus en oud-politicus Arend Jan Boekestijn bekijkt de voorstelling 'Speak!' en gaat er met maker Mitrović over in gesprek. Verder bericht correspondent Marije Vlaskamp vanuit China, schrijver Thomas van Aalten leest een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En Dirk Jan Arendsman herlas nagenoeg het hele oeuvre van Henry Charles Bukowski om Maarten Westerveen uit te leggen wat Bukowski leesbaar maakt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Het boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa

vanaf 00:02:44

Komende zaterdag gaat de 79ste Boekenweek van start. Tommy Wieringa schreef het Boekenweekgeschenk, getiteld 'Een mooie jonge vrouw'. Daarin ontmoet een briljant microbioloog een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme. Pieter van der Wielen praat met Tommy Wieringa.

De wereld veranderen met een speech

vanaf 01:14:11

Hoe verander je de wereld met een speech? Theatermaakster Sanja Mitrović vraagt het aan haar publiek in haar voorstelling Speak!. Met behulp van speeches van o.a. Obama, Churchill, Hitler en Thatcher proberen twee acteurs het publiek te overtuigen van hun gelijk. Historicus en oud-politicus Arend Jan Boekestijn bekijkt de voorstelling en gaat er met Mitrović over in gesprek.

De leesbaarheid van Bukowski volgens Dirk Jan Arensman

vanaf 01:43:10

Henry Charles Bukowski was een Amerikaans schrijver en dichter. Het stedelijk landschap en de sfeer van zijn woonplaats Los Angeles hadden een grote invloed op zijn werk. Dat de voltijd alcoholist, misantroop en hoerenloper nog de tijd en energie kon vinden om te schrijven mag een klein wonder heten. Dat zijn werk nog steeds gelezen wordt is dan weer wat minder wonderlijk. Dirk Jan Arensman herlas nagenoeg het hele oeuvre om Maarten Westerveen uit te leggen wat Bukowski leesbaar maakt.

advertentie