Nooit Meer Slapen

met o.a. Bob Ursem, kunst tijdens de nucleaire top en hoe film je een boom?

Nooit Meer Slapen

met o.a. Bob Ursem, kunst tijdens de nucleaire top en hoe film je een boom?

Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin TU in Delft, vertelt hoe zijn technische-plantentuin economisch gebruikt kan worden door het bedrijfsleven. En hoe film je een boom? We vragen het aan Ruben Smit, ecoloog, cameraman en regisseur van 'De Nieuwe Wildernis'. Verder leest schrijver Joris van Casteren een tekst die door de actualiteit is geïnspireerd. En welke bijdrage kan de Nederlandse kunst hebben, die tijdens de Nuclear Security Summit het World Forum zal gaan sieren?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Planten voor nieuwe technologie

vanaf 00:32:22

Naast wetenschapper is Bob Ursem ook directeur van de Botanische Tuin van TU Delft. Als fervent natuurliefhebber en wandelaar ontdekte hij bij toeval hoe hij het kankerverwekkende fijnstof in hoge luchtlagen, gesloten ruimtes en in varkens- en kippenstallen onschadelijk kan maken. 'Op korte termijn schieten we een schoon rond gat in de zwarte smoglaag boven Beijing'. De theorie is van TU-techneut Bob Ursem, het idee van Daan Roosegaarde. Pieter van der Wielen praat met Bob Ursum.

Het nut van kunst tijdens de nucleaire top

vanaf 01:14:00

Maandag gaat het Rijksmuseum in Amsterdam dicht, omdat de Amerikaanse president Obama langs komt. Hij is in Nederland vanwege de Nuclear Security Summit; de nucleaire top in Den Haag op maandag en dinsdag. Maar de kunst in het Rijksmuseum zal niet de enige kunst zijn die Obama te zien krijgt. Het conferentiecentrum hangt vol met werken uit de Rijkscollectie. Botte Jellema sprak met samensteller Philippien Noordam van Buitenlandse zaken.

Hoe film je een boom?

vanaf 01:43:07

Hoe maak je een film over eeuwig zwijgende, nimmer bewegende hoofdpersonen? De Fransman Luc Jacquet, de regisseur van 'March of the Penguins', waagde zich aan een film over bomen. 'Once Upon A Forest' ging gisteren in première, nagesynchroniseerd door Midas Dekkers. Emmie Kollau bespreekt de film met Ruben Smit, ecoloog, cameraman en regisseur van 'De Nieuwe Wildernis: hoe film je een boom?'.