Nooit Meer Slapen

met o.a. Irma Boom, Martin Bril (1959-2009) en portretfotograaf Koos Breukel

Nooit Meer Slapen

met o.a. Irma Boom, Martin Bril (1959-2009) en portretfotograaf Koos Breukel

Pieter van der Wielen praat met Irma Boom over haar werk. Vorige week werd bekend dat de Johannes Vermeer Prijs 2014, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, aan haar is toegekend. En het is alweer vijf jaar geleden dat schrijver en columnist Martin Bril overleed. We praten met Astrid Theunissen en Coen Verbraak die zich beiden over zijn leven en nalatenschap bogen. Verder reageert schrijfster Christine Otten op iets wat vandaag het nieuws heeft gehaald en we ontmoeten portretfotograaf Koos Breukel naar aanleiding van zijn expositie in het Dolhuys in Haarlem.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Irma Boom wint Johannes Vermeer Prijs 2014

vanaf 00:03:16

Vorige week werd bekend dat de Johannes Vermeer Prijs 2014, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is toegekend aan grafisch ontwerper Irma Boom. De jury prijst Irma Boom voor de artistiek opvallende en inhoudelijke manier waarmee zij boeken ontwerpt. Behalve boeken heeft Boom ook postzegels, herdenkingsmunten, jaarverslagen, affiches, logo's en complete huisstijlen ontworpen, zoals die van het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam. Pieter van der Wielen praat met Irma Boom.

Vijf jaar later: Martin Bril (1959-2009)

vanaf 01:11:09

Het is alweer vijf jaar geleden dat schrijver en columnist Martin Bril overleed. In juni 2008 werd slokdarmkanker bij Bril vastgesteld en in maart 2009 ging zijn gezondheid snel achteruit. Op 22 april overleed hij op 49-jarige leeftijd. Maarten Westerveen praat met schrijfster Astrid Theunissen (De schelmenjaren van Martin Bril) en documentairemaker Coen Verbraak (Martin Bril-Enfin), die zich beiden over zijn leven en nalatenschap bogen.

Anton de Goede (do)

vanaf 01:29:16

Gabriel García Márquez, schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, is op 87-jarige leeftijd overleden. García Márquez wordt door velen gezien als de populairste Spaanstalige schrijver sinds de zeventiende-eeuwse Miguel de Cervantes. In Spanje werd alleen de Bijbel beter verkocht dan zijn werk. Literatuurwetenschapper Maarten Steenmeijer staat stil bij het overlijden van schrijver Gabriel García Márquez (1927-2014) een half uur nadat het nieuws hem bereikt heeft en Márquez' geboorteland Colombia massaal rouwt.

Portretfotograaf Koos Breukel exposeert

vanaf 01:45:12

Koos Breukel portretteerde de laatste bewoners van de Valeriuskliniek in Amsterdam: zowel de psychiatrische patiënten, behandelaars en bestuursleden, maar wie wie is, is volgens Breukel niet van belang. Emmie Kollau ontmoet de portretfotograaf naar aanleiding van zijn expositie in het Dolhuys in Haarlem.