Nooit Meer Slapen

met o.a. Te vroeg geboren, The Wire en Filosofie van de waanzin

Nooit Meer Slapen

met o.a. Te vroeg geboren, The Wire en Filosofie van de waanzin

Schrijfster Jowi Schmitz vertelt over haar boek 'Te vroeg geboren', een verslag van de geboorte en de ontwikkeling van een veel te vroeg geboren kind. En we schuiven aan in de collegebanken van de Universiteit van Amsterdam, waar de HBO-serie 'The Wire' nu wordt ingezet bij colleges politicologie. Verder ontmoeten we filosoof Wouter Kusters om te praten over zijn boek 'Filosofie van de waanzin'. Tussendoor een bijdrage van schrijver en dichter Erik Jan Harmens, die zich nog eenmaal door het nieuws laat inspireren.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Te vroeg geboren

vanaf 00:32:59

Milo had vijfentwintig procent kans om gezond te overleven, hoorde schrijfster Jowi Schmitz in het ziekenhuis. Terwijl haar pasgeboren kind bedekt met draadjes in een plastic bakje lag, deed ze wat ze kon om zélf te overleven. Lotje Ijzermans praat met Jowi Schmitz over haar boek 'Te vroeg geboren', een verslag van de geboorte en de ontwikkeling van een veel te vroeg geboren kind, over tegenstrijdige gevoelens: de frustraties en de angst, de hoop en de liefde. Over het geluk en het ongeluk tegelijkertijd.

The Wire in de collegebanken

vanaf 01:13:53

De succesvolle Amerikaanse politieserie ‘The Wire’ wordt weleens de meest realistische ooit genoemd. De HBO-serie die zich afspeelt rondom het drugsmilieu van Baltimore wordt aan de Universiteit van Amsterdam nu zelfs ingezet bij colleges politicologie. Een reeks hoor- en werkcolleges over de serie vanuit acht wetenschappelijke perspectieven. Rob van Es is de initiatiefnemer van de colleges. Emmie Kollau spreekt met hem en met student Rik Braams en docent Anne Loeber.

Filosofie van de waanzin

vanaf 01:43:50

In ‘Filosofie van de waanzin’ plaatst filosoof en taalwetenschapper Wouter Kusters de waanzin waar deze thuishoort: tussen bijzondere ervaringen van wijsheid, mystiek en creativiteit. In het boek beschrijft hij tal van hoogtepunten in onze cultuur die frappante overeenkomsten vertonen met uitingen van waanzinnigen. Anton de Goede ontmoet Kusters in het Willems Arntsz Huis te Utrecht, waar hij zelf ooit verpleegd is geweest.

advertentie