Nooit Meer Slapen

met o.a. Margje Wittermans, Het koningsvaandel en Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue

Nooit Meer Slapen

met o.a. Margje Wittermans, Het koningsvaandel en Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue

Pieter van der Wielen praat met actrice Margje Wittermans naar aanleiding van de voorstelling over Janis Joplin. We gaan naar Friesland met Pieter Winsemus, oud-minister van VROM, om te praten over zijn boek 'Het koningsvaandel'. En vanaf vandaag is het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman eindelijk weer te zien voor publiek. Wij zijn erbij als het wordt opgehangen en vragen het eerste publiek wat ze nu eigenlijk vinden van het meterslange knalrode werk. Verder o.a. een bijdrage van schrijver Jan van Mersbergen, die zich weer door het nieuws laat inspireren.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Margje Wittermans kruipt in de huid van Janis Joplin

vanaf 00:02:43

In de muziektheaterproductie 'Janis – Piece of My Heart' kruipt Margje Wittermans in de huid van de zangeres, die de slogan 'seks, drugs en rock-‘n-roll' op het lijf geschreven leek: Janis Joplin. We verplaatsen ons naar de jaren zestig waar een lelijk eendje opgemerkt wil worden, een leven wil leven dat er toe doet en te wild is om in banen geleid te worden. Pieter van der Wielen praat met actrice Margje Wittermans naar aanleiding van de voorstelling over Janis Joplin.

Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue

vanaf 01:12:28

In de ochtend van 21 maart 1986 snijdt Gerard Jan van Bladeren in Het Stedelijk Museum met een stanleymes het schilderij Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue van Barnett Newman aan flarden. Die daad in combinatie met de controversiele restauratie daarna maakten het doek nog beroemder dan het al was. Vanaf vandaag is het werk eindelijk weer te zien voor publiek. Emmie Kollau is erbij als het wordt opgehangen en ze vraagt het publiek wat ze nu eigenlijk vinden van het meterslange knalrode werk.

Pieter Winsemus: Het koningsvaandel

vanaf 01:43:07

Aan het begin van de Gouden Eeuw publiceerde Pierius Winsemius (1586-1644) zijn 'Chronique ofte historische geschiedenisse van Vrieslant'. Daarin beschreef hij de eeuwenlange worsteling om vrijheid en zelfstandigheid, een aaneenschakeling van gevechten en dramatische familietwisten. Het is deze geschiedenis die Pieter Winsemius (geen familie) in 'Het koningsvaandel' tot leven brengt. Maarten Westerveen ging naar Friesland met Pieter Winsemus, oud-minister van VROM.

advertentie