Nooit Meer Slapen

met o.a. historicus Piet de Rooy, Wij zijn 18, en acteur Stefan de Walle

Nooit Meer Slapen

met o.a. historicus Piet de Rooy, Wij zijn 18, en acteur Stefan de Walle

Pieter van der Wielen spreekt met historicus Piet de Rooy over diens boek 'Ons stipje op de waereldkaart', een boek over het ontstaan van Nederland. Ook spreken we regisseur Tomas Kaan over zijn film 'Wij zijn 18'. Verder reageert Rudi Rothier, één van de zes genomineerden van de VPRO Bob den Uyl Prijs 2014, op iets wat er vandaag in de wereld is gebeurd, blikt muziekjournalist Atze de Vrieze vooruit op Pinkpop en we bezoeken een try-out van de solovoorstelling van acteur Stefan de Walle: 'Op een mooie Pinksterdag'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De totstandkoming van Nederland in groter perspectief

vanaf 00:31:56

Het verhaal wil dat Nederland langs lijnen van geleidelijkheid en in vreedzaamheid tot stand is gekomen. Datzelfde verhaal wil dat Nederland nog altijd een oase van stabiliteit en redelijkheid is, en dat ook zal blijven. In het boek 'Ons stipje op de waereldkaart' laat historicus Piet de Rooy zien dat het in werkelijkheid heel anders is gegaan. Een afwisseling van conflicten, breukpunten en toeval bepaalden de koers in de afgelopen twee eeuwen. Pieter van der Wielen spreekt met Piet de Rooy.

Wij zijn 18

vanaf 01:12:57

In de film 'Wij zijn 18' van regisseur Tomas Kaan komt een groep jongens van 18 komt bij elkaar in een afgesloten ruimte. Hun verhalen over de relatie met hun ouders, vriendschap, drank, drugs, seks en agressie worden afgewisseld met scènes van een doorleefde nacht die ze samen, op dezelfde plek beleven. Floortje Smit praat met Kaan n.a.v. zijn film over (on)volwassenheid.

Stefan de Walle, solo

vanaf 01:44:10

Acteur Stefan de Walle is bekend van 'Flodder', de film 'Marathon' en talloze toneelrollen bij het Ro Theater en het Nationale Toneel. Nu speelt hij ‘Op een mooie Pinksterdag’, een voorstelling geschreven door zijn vrouw Esther Scheldwacht, die gaat over het verlies van een kind en hoe daar mee om te gaan. Meer dan vijftig keer gaat de Walle de voorstelling spelen. Helemaal alleen, solo. Emmie Kollau spreekt hem over hoe dat is en over applaus als rare oergewoonte.