Nooit Meer Slapen

Met o.a. Daria Bukvić, Daniël Vis en 'Innenschau [revisited]'

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Daria Bukvić, Daniël Vis en 'Innenschau [revisited]'

Theaterregisseur Daria Bukvić studeerde in 2011 af aan de regisseursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Sindsdien maakte ze naam met de voorstellingen 'Nobody Home' en 'Jihad'. In haar eerste regie bij Het Nationale Theater kiest Bukvić voor racisme en seksisme als leidende thema’s in haar bewerking van Shakespeare klassieker 'Othello'. Hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? Pieter van der Wielen spreekt met Daria Bukvić. Onze 'Open Kaart' gast is Daniël Vis en in de rubriek 'Oordeel Zelf' bespreken we de toneelvoorstelling 'Innenschau [revisited]' van Jakob Ahlbom.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Daria Bukvić ziet in 'Othello' een zwarte man in een witte wereld

vanaf 00:00:09

Theaterregisseur Daria Bukvić is geboren in de Bosnische stad Tuzla. Als in 1992 de Joegoslavische burgeroorlog uitbreekt vlucht ze met haar moeder naar Nederland. In 2011 studeerde ze af aan de regisseursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Sindsdien maakte ze naam met de voorstellingen 'Nobody Home' en 'Jihad'. In haar eerste regie bij Het Nationale Theater kiest Bukvić voor racisme en seksisme als leidende thema’s in haar bewerking van Shakespeare klassieker 'Othello'. Hoe gaat een witte wereld om met het succes van een zwarte man? Pieter van der Wielen spreekt met Daria Bukvić.

F. Starik over de maandag die was

vanaf 01:00:09

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het woord aan schrijver en dichter F. Starik. Hij schreef dichtbundels en romans als 'De gastspeler', 'Een steek diep', 'Moeder doen' en het meest recent 'Staat', maar bekender is de oud stadsdichter van Amsterdam misschien nog wel door de gedichten die hij schrijft en voordraagt bij eenzame uitvaarten.

Open Kaart: dichter Daniël Vis

vanaf 01:09:15

De gedichten van Daniël Vis gaan over de plek die het individu inneemt tegen het grote sociale spel dat iedereen speelt. Ze zijn zowel beklemmend als geestig, tragikomisch en absurdistisch, vanwege de rauwe toon en bijzondere onderwerpkeuzes. In 2014 debuteerde hij met de dichtbundel 'Crowdsurfen op laag water' en vorige week verscheen zijn nieuwe bundel 'Insect Redux'. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Daniël Vis vragen over leven en werk.

Oordeel Zelf: 'Innenschau [revisited]'

vanaf 01:43:58

Theatermaker Jakop Ahlbom wordt al jaren geprezen voor zijn surrealistische fysieke theaterstukken. Toen 'Innenschau' in 2010 voor het eerst werd opgevoerd schreef de Volkskrant: “De achteloosheid waarmee het absurde als normaal wordt gepresenteerd en geaccepteerd, is fantastisch.” Nu, acht jaar later, schotelt Ahlbom ons 'Innenschau' nog een keer voor in een 'revisited' versie. Weet het nog steeds indruk te maken? De Theaterkrant vindt van wel: 'Innenschau (Revisited)' laat je sidderend achter. Vier sterren. Maar wat vond jij er van?