Nooit Meer Slapen

Met o.a. Henk Helmantel en Walid Benmbarek

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Henk Helmantel en Walid Benmbarek

Henk Helmantel is schilder. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de stroming van het Hedendaags Realisme. Hij schildert vooral stillevens en sobere kerkinterieurs, die verwantschap vertonen met Saenredam-klassiekers. Schoonheid is overal om ons heen, zo redeneert hij, ook in de meest basale voorwerpen. Dit jaar viert hij zijn 50-jarig kunstenaarschap met een grote expositie in Taiwan, een overzichtstentoonstelling in Museum Gouda en in Museum More in Gorssel maakt zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘4 realisten: De serene blik’. Elfie Tromp spreekt met Henk Helmantel. In het tweede uur is Walid Benmbarek onze Open Kaart gast en is het tijd voor onze rubriek: Oordeel Zelf.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Henk Helmantel viert vijftig jaar kunstenaarsschap

vanaf 00:00:16

Henk Helmantel is schilder. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste figuren binnen de stroming van het Hedendaags Realisme. Hij schildert vooral stillevens en sobere kerkinterieurs, die verwantschap vertonen met Saenredam-klassiekers. Schoonheid is overal om ons heen, zo redeneert hij, ook in de meest basale voorwerpen. Dit jaar viert hij zijn 50-jarig kunstenaarschap met een grote expositie in Taiwan, een overzichtstentoonstelling in Museum Gouda en in Museum More in Gorssel maakt zijn werk deel uit van de tentoonstelling '4 realisten: De serene blik'. Elfie Tromp spreekt met Henk Helmantel.

Henk van straten over de maandag die was

vanaf 01:00:37

Elke week vragen we een schrijver de actualiteit in proza te vatten. Soms duidend, soms poëtisch, soms persoonlijk. Deze week is het woord aan schrijver Henk van Straten. Van Straten (1980) debuteerde in 2007 met 'Zwarth, het donker ontwaakt'. Voor zijn Boek 'Salvador' werd hij genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. In maart komt zijn nieuwe boek uit: 'Berichten uit het tussenhuisje, memoires over de periode na mijn scheiding'.

Open Kaart: Walid Benmbarek

vanaf 01:09:36

Eerder speelde acteur Walid Benmbarek al in films als 'Loverboy' en 'Infiltrant'. Daarnaast verwierf hij bekendheid met zijn rol als rechercheur Mohammed Aydin in de televisieserie 'Goede Tijden,Slechte Tijden'. Nu is er de film 'Broeders', waarin Benmbarek een van de broers speelt die samen naar het oorlogsgebied in Syrië afreizen.Tijdens de zoektocht naar hun jongste broertje raken zij ongewild betrokken bij het Syrische conflict. Deze film, die vorig jaar tijdens het Nederlands Film Festival in première ging, toont dat niet alle keuzes ideologisch gemotiveerd zijn. De film biedt daarmee tegenwicht aan een al te gemakkelijk oordelen. 'Broeders' draait vanaf 15 februari in de bioscopen. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt Walid Benmbarek vragen over leven en werk.

Oordeel zelf: 'The End of the F***ing World'

vanaf 01:42:17

De critici zijn het eens: de Netflix-serie 'The End of the F***ing World' is onovertroffen in zijn soort. Deze gitzwarte komedieserie vertelt het verhaal van twee tieners, James en Alyssa, die op roadtrip gaan om te ontsnappen aan de leegheid van het bestaan. James is een zelfverklaarde psychopaat die enige ervaring heeft met het doden van dieren en aangeeft aan iets groters toe te zijn. Alyssa, net zo gestoord, zou misschien wel zijn volgende slachtoffer kunnen zijn. Het is een voorbode voor een escalatie die acht delen van elk twintig minuten duurt, en zich bijzonder goed leent om te ‘bingewatchen’. Althans, dat zegen de critici. Maar vond jij dat ook?

advertentie