Nooit Meer Slapen

met o.a. Bronja Prazdny, Nanne Tepper en Marita Mathijsen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Bronja Prazdny, Nanne Tepper en Marita Mathijsen

Schrijfster en journalist Bronja Prazdny is een kind van Tsjecho-Slowaakse vluchtelingen. Haar ouders ontmoetten elkaar bij een cursus Nederlands. In mei verscheen haar boek 'Vrouwen met autisme'. De nieuwe roman van Prazdny heet 'Verloren taal', over haar Joodse identiteit en verloren familie. Ester Naomi Perquin spreekt met Bronja Prazdny. Verder vertelt auteur Kees ’t Hart over zijn briefwisseling met de overleden schrijver Nanne Tepper n.a.v. het boek 'De kunst is mijn slagveld'. En we spelen Open Kaart met hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De familiezoektocht van Bronja Prazdny in Verloren taal

vanaf 00:00:00

Schrijfster en journalist Bronja Prazdny is een kind van vluchtelingen. Haar ouders verlieten eind jaren zestig hun geboorteland Tsjecho-Slowakije en ontmoetten elkaar bij een cursus Nederlands in Bilthoven. Ook de grootouders van Prazdny vluchtten; eerst voor de nazi’s en vervolgens voor de communisten. Zelf werd ze in Nederland geboren. Afgelopen mei verscheen haar boek Vrouwen met autisme, met portretten van dertien vrouwen. Haar nieuwste roman heet Verloren taal, waarin Prazdny op zoek gaat naar haar Joodse identiteit en haar verloren familie in Engeland, Israël, Tsjechië en Amerika. Ester Naomi Perquin spreekt met Bronja Prazdny.

Brieven van Nanne Tepper in De kunst is mijn slagveld

vanaf 00:40:54

Schrijver Nanne Tepper was een grote belofte van de Nederlandse literatuur. Hij debuteerde in 1995 met de roman 'De eeuwige jachtvelden', maar schreef uiteindelijk nooit de ‘Grote Roman’ die hij zo vurig wenste. Drie jaar geleden maakte Tepper op vijftigjarige leeftijd een einde aan zijn leven. In zijn huis werden kopieën gevonden van duizenden brieven die hij schreef aan redacteuren van uitgeverijen en collega-schrijvers, zoals Kees ’t Hart. Een selectie is nu door tijdschriftredacteur en antiquaar Nick ter Wal gebundeld in het vuistdikke boek 'De kunst is mijn slagveld'. Verslaggever Emmie Kollau sprak met Kees ’t Hart over hun briefwisseling.

Open Kaart: Marita Mathijsen

vanaf 00:57:37

Het tweede uur van Nooit Meer Slapen is een nieuwe rubriek rijker: Open Kaart. Een schrijver, muzikant, regisseur of andere kunstenaar vertelt niet alleen over recent werk, maar trekt ook kaarten uit een stapel waarop prikkelende, persoonlijke vragen staan afgedrukt. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht was Marita Mathijsen te gast, emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde (UvA). Ze geeft in januari een hoorcollege in de Rode Hoed in Amsterdam over de obsessie met het verleden in de negentiende eeuw.